Legenda podului câinilor sinucigaşi

În apropierea localităţii Dumbarton din Scoţia se găseşte Podul Overtourn, care este supranumit Podul câinilor sinucigaşi – scrie The New York Times. Potrivit relatărilor localnicilor, de-a lungul timpului, sute de câini au sărit în gol de pe acest pod şi cel puţin 50 dintre ei au murit. Desigur câinii nu se sinucid, aşa că oricât de misterios ar suna această legendă, realitatea este că animalele care sar sau cad de pe acest pod nu doresc să-şi termine zilele.
Dar de ce sar câinii tocmai de pe acest pod în adâncul de 15 metri şi nu de pe toate podurile? La această întrebare au încercat să răspundă prin teorii care mai de care mai interesante. Trebuie să recunoaştem că peisajul scoţian medieval, cât şi castelul din apropiere construit în secolul XIX în stil neogotic, creează un cadru ideal ca să stârnească imaginaţia oamenilor despre fantome şi alte poveşti de groază.

Doamna albă a castelului

„A fost ca şi cum ceva sau cineva ar fi pus stăpânire pe Bonnie de cum ne-am apropiat de pod. Prima dată a înmărmurit, după care a început să fugă şi a sărit de pe balustradă” – a povestit pentru reporterul The New York Times gazda unui câine collie. Animalul a avut mare noroc, pentru că a supravieţuit căderii. Mai mulţi oameni susţin că trecând pe pod sunt cuprinşi de un sentiment ciudat şi înfricoşător. O tânără, pe numele ei Jenna a povestit pentru portalul Vice că la un punct al podului a simţit ca şi cum aerul s-ar fi rarefiat, stomacul ei urca şi cobora şi se simţea ca şi când ar fi sărit peste o treaptă şi dintr-o dată coboară brusc de pe scări. După aceasta a avut o presimţire că ceva foarte rău o să se întâmple. Jenna spunea că până atunci nu auzise despre legenda podului, dar mai târziu a aflat că la sfârşitul acelei săptămâni când ea trecuse pe pod s-a întâmplat un accident. Mitul podului bântuit de fantome a devenit aşa de popular încât zeci de articole de presă s-au ocupat cu acest fenomen, iar un profesor de religie, Paul Owens din Glasgow a scris chiar şi o carte despre această legendă. Acesta susţine că după mai multe decenii de cercetări a ajuns la concluzia că „fenomenele paranormale” de pe pod sunt cauzate de fantoma Doamnei Albe din Overtourn. Lângă pod se găseşte Casa Overtourn construită în stil neogotic, care are propria sa poveste misterioasă, ca de altfel aproape fiecare castel scoţian. Potrivit acestei legende în anul 1908 stăpânul casei a decedat iar văduva lui a mai trăit treizeci de ani singură în castel şi după ce a murit şi ea, din când în când sufletul ei se mai întoarce ca să-i sperie pe trecători. Această legendă locală a fost continuată de Owens, care susţine că Doamna Albă a fost mare iubitoare de animale şi ea îi ademeneşte pe cîini să sară de pe balustrada podului ca să moară.
Potrivit locuitorilor actuali ai castelului – o familie de preoţi din Texas – această poveste are o bază reală, dar nu este deloc un fenomen supranatural, mai degrabă este vorba despre o păcăleală. Mai demult. câțiva tineri puşi pe şotii au tras o sfoară între pod şi turnul castelului. Pe această sfoară au legat un cearşaf alb pe care îl mişcau speriindu-i pe localnici, care credeau că au văzut stafia Doamnei Albe. Bob şi Melissa Hill spun că locuiesc de 15 ani în casă şi nu au constatat niciun semn care ar indica prezenţa unor fantome.

Câinii nu ştiu la ce înălţime se află

Sunt teorii potrivit cărora unii maschează uciderea câinilor, prezentând aceste crime ca şi cum ar fi accidente, dar nu există nicio dovadă în acest sens. Explicaţia cea mai prozaică este că şuieratul vântului, sunetul apei curgătoare sau mirosul altor animale îi atrage pe câini să sară dincolo de balustradă. Potrivit opiniei specialiştilor explicaţia accidentelor este cât se poate de simplă: întrucât ochii câinilor se află la un nivel mult mai jos decât ai oamenilor și din această cauză nu văd dincolo de balustradă, care este masivă şi nu are găuri. Acest fapt însă nu le împiedică pe animale să urmărească stimuli (mirosuri sau sunete) pe care oamenii nu le pot detecta. „Dacă un câine trece pe pod unde nu găseşte nimic interesant şi prinde un miros care vine de dincolo de balustradă este absolut firesc să dorească să vadă ce este acolo” – declara doamna Dr. Kubinyi Enikő cercetător în cadrul catedrei de etologie a Universităţii Eötvös Lóránd din Budapesta pentru portalul Telex. Specialistul a explicat că nu este necesar ca ceva să le atragă pe animale în adânc. Este suficient ca să nu găsească nimic interesant pe pod şi atunci doresc să-şi „extindă cercetările” dincolo de balustradă, neştiind că de acolo vor cădea în gol. În plus, mulţi câini sunt dresaţi de stăpâni să sară peste anumite obstacole şi este posibil ca aceşti câini să dorească să le dea satisfacţie stăpânilor sărind peste balustradă.

Székely Ervin, Rador