Piaţa energiei electrice din România se liberalizează de la 1 ianuarie

Realizator: Piaţa energiei electrice din România se liberalizează de mâine, iar analiștii acuză autoritățile că au gestionat greșit subiectul, astfel încât prețul energiei ar putea crește cu până la 26% pentru anumiți consumatori. Cauza nu este liberalizarea în sine, ci lipsa de informare a populației – notează reporterul RRA Bogdan Isopescu. Cei mai în pericol sunt consumatorii aflați în acest moment în piața reglementată și care nu semnează niciun contract nou, indiferent de furnizor.
Reporter: Pe piaţa încă reglementată din România există aproximativ şase milioane de consumatori casnici care de la 1 ianuarie vor trece automat pe piaţa liberă. Consumatorii activi, adică cel care se informează și semnează un contract cu un furnizor vor avea o majorare a prețului cu până la 5%. De cealaltă parte, consumatorii pasivi, cei care nu semnează un contract nou, vor fi plasați automat într-un contract de serviciu universal, cel mai scump de pe piață, indiferent de furnizor. Mihai Nicuț, redactor șef economica.net, spune că orice consumator, care până acum a fost pe piața reglementată, are două opțiuni pentru a nu se afla în fața acestui risc, fie semnează un contract nou cu furnizorul actual, fie cercetează piața și alege cea mai bună ofertă. Ultima variantă ar fi și cea indicată.
Mihai Nicuț: Pentru un client casnic, care era la reglementat, creşterea nu va mai fi undeva la 12-13 lei la o factură de 100 de kW, ci vom avea o creştere undeva la 2-3 lei, dacă se face această alegere. Oamenii trebuie să ştie că nu trebuie să rămână la serviciul universal. Atitudinea de a nu face nimic se traduce automat printr-o creştere a facturii. Dacă trimiteaţi un e-mail, dacă dădeaţi un telefon la alt furnizor aţi fi putut într-un an salva echivalentul a o factură, o facură jumate de energie electrică.
Reporter: Pentru a vedea toate aceste oferte mai bune aveți la îndemână comparatorul de prețuri de pe pagina de internet a Autorității Nționale de Reglementare în Energie. Indiferent de furnizorul și ofertă aleasă, decizia nu trebuie luată cu teamă, pentru că nu veți fi niciodată în pericolul de a nu avea curent electric, iar schimbarea furnizorului este un proces care poate fi repetat în cazul în care aveți nemulțumiri.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMĂNIA ACTUALITĂŢI (31 decembrie)