Noi condiții de călătorie pe teritoriul britanic pentru români și pentru toți ceilalți cetățeni europeni

Realizator: Marea Britanie devine de astăzi o țară din afara spațiului comunitar, odată cu încheierea procesului de separare de Uniunea Europeană. Finalizarea divorțului aduce și noi condiții de călătorie pe teritoriul britanic pentru români și pentru toți ceilalți cetățeni europeni.
Reporter: Mihaela Mihai: Românii, la fel ca toți ceilalți cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene, nu vor avea nevoie de astăzi de vize pentru călătoriile de scurtă durată în Marea Britanie, perioada deplasării, însă, nu poate fi mai mare de șase luni. Viza este obligatorie, în schimb, pentru toți cei care vor să meargă la studii sau la muncă. Poate fi obținută online de cei care au un pașaport electronic și doar prin depunerea unei cereri la Centrul de vize pentru Regatul United din București de cei care au un pașaport simplu. Până la final de septembrie se poate călători în Marea Britanie și cu cartea de identitate, apoi doar cu pașaportul. În privința asistenței medicale pentru călătoriile de scurtă durată este necesar doar Cardul european de asigurări de sănătate. Pentru şederi pe perioade mai lungi legislația internă a Marii Britanii privind imigrația poate prevedea cerințe suplimentare. Este vorba, în principal, de o suprataxă impusă drept condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de ședere mai lungă de şase luni.
Realizator: Guvernul de la București a lansat o platformă online „brexit.gov.ro”, cu informații structurate pe cinci categorii: mediul de afaceri, transport, mobilitate, reglementari vamale și justiția.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 ianuarie)