Piața de electricitate din România s-a liberalizat complet

Realizator: De astăzi se liberalizează complet piața de electricitate din România. Acest lucru înseamnă că niciun consumator casnic nu va mai plăti la factura de curent electric prețurile stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.
Reporter: Victor Gheorghe – Cei 6 milioane de consumatori care au rămas în piața reglementată trebuie să știe că pot rămâne cu vechile contracte și plătesc automat prețuri numite „de serviciul universal”, dar vor achita facturi cu 13 până la 26% mai mari, sau pot încheia alte contracte pe piața liberă. Consumatorii care sunt deja în piața concurențială, iar pe factura lor de energie electrică se menționează acest lucru, nu au nimic de făcut și liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.
România era ultima țară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piața de electricitate. Acest lucru este obligatoriu prin legislația europeană, iar țara noastră a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, acesta fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.#HUN/pvelisar/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 ianuarie)