An nou, imn nou: Australia schimbă textul în numele aborigenilor

Odată cu noul an se schimbă şi imnul național australian, care înlocuieşte cuvântul, „young” cu „one”, aducând astfel omagiu nativilor unei națiuni care, departe de a fi „tânără”, își are rădăcinile pe teritoriul continentului de cel puțin 50-60 de mii de ani. Începând de vineri, 1 ianuarie, primele două strofe ale cântecului „Advance Australia Fair”, scris în 800 de Peter Dodds McCormick și folosit ca imn neoficial până în 1984, când a înlocuit „God Save the Queen”, erau astfel: „Australieni, să ne bucurăm cu toții, pentru că suntem uniți și liberi” și nu mai suntem „tineri și liberi”. Cuvinte considerate discriminatorii din cauza faptului că recunoşteau doar națiunea „albă”, colonială, care există de 250 de ani, ignorând în același timp acele zeci de popoare native care au fost cunoscute sub numele de aborigeni, dar care astăzi, după o dezbatere care a durat o lungă perioadă de timp, preferă termenul universal, considerat corect din punct de vedere social și politic, de Prime Națiuni (First Nations).
Ultimul act simbolic al unei țări „tinere” – Australia este independentă oficial doar din 1942 -, care de zeci de ani încearcă să vindece rănile coloniale și postcoloniale. Guvernatorul general David Hurley, reprezentant al reginei Elisabeta și al Commonwealth-ului în Australia, a fost unul dintre primii care a comentat pozitiv schimbarea, urmat de prim-ministrul conservator Scott Morrison, care a spus că modificarea a fost făcută pentru toți australienii.
„În ultimul an am demonstrat încă o dată spiritul invincibil al australienilor și efortul unitar care ne-a permis întotdeauna să câștigăm, ca națiune”, a spus premierul, referindu-se la „spiritul de unitate” apărut ca reacție la pandemia Covid. 19 și urgența incendiilor. „Dacă Australia, ca națiune modernă, este relativ tânără – a spus el -, istoria acestei țări este foarte veche, la fel ca și poveștile multor popoare ale Primelor Națiuni, a căror prezență înrădăcinată o recunoaștem și o respectăm”. Pentru Morrison, schimbarea simbolică din text „recunoaște cât de departe am ajuns ca națiune. Recunoaște că istoria noastră națională este alimentată de 300 de strămoși etnici și grupuri lingvistice, ceea ce ne face să fim cea mai de succes națiune multiculturală din lume”. Liderul opoziției laburiste, Anthony Albanese, a mers şi mai departe, spunând că toată lumea trebuie să fie mândră că Australia are Primele Națiuni „cea mai veche civilizație care a supraviețuit pe planetă”./cpaunel/rcostea

www.rainews.it