2021. január 5

Felkészülnek a tanügyi alkalmazottak beoltására

A megyei tanfelügyelőségeknek és az egyetemeknek január 15-ig össze kell állítaniuk a tanszemélyzet azon tagjainak a listáját, akik meg szeretnék kapni a COVID – 19 elleni védőoltást. Ezt Sorin Cîmpean tanügyminiszter közölte ma a sajtóval, hozzátéve, hogy ez a statisztika fogja az alapját képezni az iskolák megnyitásáról szóló döntésnek. A tárcavezető elmondta, hogy oltást nemcsak a tanárok, hanem az iskolákban dolgozó kisegítő személyzet is kaphat. Ugyancsak a tanszemélyzet beoltásáról nyilatkozott Valeriu Gheorghiţă orvos, az országos oltási kampány vezetője, aki elmondta, hogy az iskolák megnyitását nem teszik függővé az oltásoktól. (Radio România Actualităţi)

A Vízkereszt alkalmával sorra kerülő egyházi szertartásokat a járványügyi előírások betartásával fogják megtartani

Ezt a Román Ortodox Pátriárka hivatala közölte ma a sajtóval. Holnap Bukarestben a hívek kis üvegekben fognak szenteltvizet kapni. A Iaşi-i Püspöki Katedrálisban öt különböző helyen tartanak szertartásokat, a résztvevők számát pedig korlátozzák.

Hasonló korlátozásokat vezetnek be Konstancán és az ország más nagyvárosaiban is. (Rador Hírügynökség)

A tűzoltóság is részt vesz azokban a helyreállítási munkálatokban, amelyek az esőzések és az erős szél miatt váltak szükségessé

A Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó katonai egységek Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Prahova és Vâlcea megyék 22 településén segítenek abban, hogy kivezessék a vizet a gazdaságokból és eltávolítsák a vasúti sínekre esett fákat. Gorj megyében a tűzoltók segítenek a víz fogságába esett 152 juh kimentésében. A hatóságok ugyanakkor arra kérik az érintett települések lakosait, hogy tisztítsák meg a vízelvezető árkokat és csatornákat. Ugyanakkor felhívják a lakosok figyelmét, hogy a megáradt folyókon ne keljenek át és ne menjenek a partok közelébe. (Rador Hírügynökség)

Afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét Vrancea megye legnagyobb disznóhizlaló üzemében

A megyei állat-egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy a Goleşti-i sertéstelepen található 30.000 állat elpusztítása megkezdődött. Az intézkedésnek rendkívüli gazdasági és szociális hatása van. A disznóhizlalda alkalmazottai attól tartanak, hogy munka nélkül maradnak, bár a vállalat vezetői azt mondták, hogy folytatni szeretnék tevékenységüket – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Gabriel Sava tudósító. (Radio România Actualităţi)

Mindkét irányban szünetel a vasúti közlekedés Călimăneşti és Cozia között

Az éjszaka folyamán bőséges eső esett az említett körzetben, ami alámosta a vasúti sínek töltését. A kényszerű leállás öt személyszállító vonatot érint – közölte vasúti személyszállítás országos szolgáltatója. A helyreállítási munkálatok ideje alatt Călimăneşti és Lotru között vonatpótló autóbuszokkal szállítják az utasokat. (Radio România Actualităţi)

Narancssárga színjelzésű árvízriadót adtak ki az ország déli megyéiben

A figyelmeztetés Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea és Argeş megyékre terjed ki. A Lotru folyó ma reggel több helyen kilépett a medréből. Amint arról Ana Maria Cârstea, a közszolgálati rádió helyi tudósítója beszámolt, az éjszaka folyamán a hatóságok elrendelték az Olt folyó ellenőrzött kiöntését a Râureni-i és govorai vízierőművekbe, egyidejűleg az elektromos szirénák beindításával. A folyó jobb oldalán lévő vízgyűjtő területeken piros színű árvízriadót rendeltek el ma 12.00 óráig. A Sürgősségi Esetek Vâlcea megyei Felügyelősége a RO-ALERT rendszeren keresztül arra kérte a lakosságot, hogy a folyókon csak a kijelölt helyeken keljenek át, ne használja a veszélynek kitett hidakat, s amennyiben árvízveszélynek kitett területen tartózkodó személyek, mielőbb igyekezzenek biztos, magasabban fekvő zónákba.

Székely Ervin, RADOR