Cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din ţară

Realizator: Este pericol de inundații pe mai multe râuri din țară, aflate sub avertizări hidrologice până la prânz. În localități din județele Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Argeș autoritățile sunt în alertă pentru a interveni acolo unde va fi necesar. Râul Lotru s-a revărsat în această dimineață, și mai multe zone sunt acoperite de ape. Corespondenta RRA în Vâlcea, Ana Maria Cârstea, urmărește ce se întâmplă în regiunile vizate de coduri de inundații.
Reporter: În cursul nopții s-a luat decizia deversării Oltului la centralele hidroelectrice Râureni și Govora, cu activarea sirenelor electrice din zonă. Până la ora 12:00, pe afluenții de dreapta ai Oltului există o avertizare hidrologică cod roșu, motiv pentru care în această dimineață ISU Vâlcea a emis prin sistemul RO-ALERT o serie de recomandări cetățenilor să nu folosească podurile și căile rutiere expuse pericolului, să nu traverseze cursurile de apă prin locuri neamenajate, iar dacă se află într-o zonă inundabilă să se îndrepte spre cele mai apropiate locuri sigure, precum acoperișuri sau zone mai înalte. La această oră, Lotrul a ieșit din matcă în zona satului Vasilatu, lângă orașul Brezoi. Podul care face legătura între DN 7A, Brezoi – Obârșia Lotrului, și satul Vasilatu a fost inundat. Din fericire, localnicii nu sunt izolați, în zonă existând o altă cale de acces. Totodată, precipitațiile abundente au afectat și DN 7A, în dreptul orașului Brezoi. În zonă se circulă pe o singură bandă, aluviunile aduse de pe versanți afectând carosabilul. În plus, circulația rutieră către localitățile Perișani și Racovița este blocată în urma inundațiilor.
Pe de altă parte, pompierii vâlceni intervin în momentul de față la evacuarea apei din mai multe gospodării de pe raza orașului Brezoi dar și din comuna Racovița.
Realizator: Cu puţin timp în urmă, hidrologii au emis cod galben de viituri pe Crișul Negru și Crișul Alb, dar și pe râuri din Maramureș și Satu Mare. De altfel, până mâine la ora 16:00, vor fi sub o astfel de avertizare râuri din bazinele hidrografice Mureș, Bega, Timiș, Pogoniș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Desnățui, Jiu, Olt, Argeș și Ialomița./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 ianuarie)