Subiecte de interes aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

Nivelul salariului minim ar putea să fie din nou, astăzi, în atenţia Guvernului, după ce valoarea de 2.300 de lei propusă de executiv a fost contestată deja în stradă de una dintre cele mai mari confederații sindicale. La şedinţa de la ora 13:00, executivul îşi propune să aducă modificări şi la statutul prefectului și subprefectului, care ar urma să devină din nou demnitari.
Reporter: Petruța Oprișan – Discutată în prima lectură la finalul anului trecut, creșterea salariului minim brut pe țară de la 2.230 de lei la 2.300 de lei ar putea primi astăzi, în ședința de guvern, undă verde. În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, se precizează că aceasta reprezintă o creștere de trei procente față de luna decembrie a anului trecut. Însă, majorarea nu va fi valabilă și pentru personalul încadrat pe funcții ce solicită studii superioare, al cărui salariu minim va rămâne înghețat la 2.350 de lei, cât era și până acum. Dacă ne întrebăm câți bani vor intra efectiv în buzunarul celor 1,4 milioane de beneficiari ai acestei măsuri, răspunsul este 40 de lei. Tot astăzi, Executivul va decide și asupra statutului prefectului și subprefectului. În opinia ministrului dezvoltării, statutul prefectului şi subprefectului trebuie schimbat din înalt funcţionar public în demnitar.
Realizator: Pe agenda de astăzi a Guvernului, ar urma să fie introdus şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a se putea continua învăţământul online, după cum a anunţat ministrul educaţiei. Şi tot astăzi, executivul va lua mai multe privind operaţionalizarea Centrului Cyber de Securitate Cibernetică al Uniunii Europene, prima structură comunitară care va avea sediul în România./ilixandru/sdm2

RRA – 6 ianuarie