Revista presei internaţionale, 7 ianuarie 2021

Deși criza mondială datorată pandemiei de COVID-19 este departe de a se fi încheiat, presa internațională își concentrează atenția și asupra altor subiecte fierbinți de interes mondial.

Un astfel de subiect este situația din Hong Kong, un teritoriu chinez semiautonom care pare să își piardă tot mai mult acest statut. „Miercuri, poliția din Hong Kong a arestat 53 de persoane în urma unei razii care i-a vizat pe militanții în sprijinul democrației. Evenimentul constituie cea mai dură ofensivă antidemocratică începând de anul trecut, când China a adoptat o lege pe tema securității”, subliniază cotidianul britanic Financial Times. Pesimist, un ziar local independent, South China Morning Post se întreabă: “Poate supraviețui opoziția acestei opresiuni sau ea a intrat pe un drum fără întoarcere?” Și, ca să clarifice situația, oficiosul chinez China People’s Daily subliniază: “Problemele legate de Taiwan, Hong Kong, Xinjiang și alte regiuni sunt legate de suveranitatea Chinei și de integritatea sa teritorială, ele reprezentând probleme de politică internă ce nu permit niciun amestec din afară“.

Pe celălalt mal al Oceanului Pacific, în Statele Unite, alegerile prezidențiale din noiembrie trecut par să nu-și fi spus încă ultimul cuvânt. Două fotolii din Senatul american au fost viu disputate și, pentru prima oară începând din anul 2000, un democrat din Georgia și-a adjudecat unul dintre ele. Ziarul american The New York Times titrează: “Warnock a învins-o pe Kelly Loeffler în cursa din Georgia pentru Senat“. Același ziar subliniază și o altă noutate: “Victoria Reverendului Raphael Warnock asupra lui Kelly Loeffler reprezintă o premieră politică pentru afro-americani, el devenind primul negru democrat ales în Senat din partea Sudului”. Un alt ziar american important, The Washington Post, observă și că „cele două tururi de scrutin din Georgia s-au desfășurat pe muchie de cuțit, miza lor fiind controlul asupra Senatului, un control care, după mulți ani, le-ar putea reveni acum  democraților”. Ziarul francez Le Monde observă și un detaliu greu de neglijat, titrând: “Mike Pence, torturat”. De ce „torturat”? Pentru că, explică ziarul, „miercuri, vicepreședintele  american a trebuit să oficializeze rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 în fața Congresului SUA or, Donald Trump exercita presiuni ca să perturbe ceremonia”.

Să revenim însă în Europa și să vedem ce se mai întâmplă în țările Uniunii Europene, și nu numai. “Turcia cere Greciei să înceapă tratative pe tema problemelor din estul Mării Mediterane“, titrează publicația turcă Hurriyet. În același ziar, ministrul turc al apărării naționale, Halusi Akar, i-ar fi declarat ambasadorului Germaniei în Turcia că “problemele dintre cele două țări pot și trebuie să fie rezolvate prin negocierii”. Dinspre Grecia, ministrul Akar nu prea pare la fel de prietenos. Potrivit ziarului elen de limbă engleză Greek City Times, ministrul turc al apărării ar fi declarat că „Grecia înșeală, minte și exercită tot felul de presiuni asupra noastră”.

Italia rămâne însă în continuare implicată în pandemia noului coronavirus. Ziarul Corriere della Sera oferă ultimele date: “ieri, 20.311 de cazuri și 548 de morți, iar Ministerul Sănătății a aprobat și vaccinul Moderna”.  Presa germană, ca de altfel și cea britanică ilustrează deopotrivă temerile stârnite de această pandemie, dar și tentativele de stopare a ei. Pe această temă, cele mai dramatice vești par să ne parvină din Marea Britanie. Ziarul britanic The Telegraph anunță că, numai ieri, “au murit din cauza coronavirusului 1.041 de britanici” și că ”premierul Boris Johnson a avertizat că restricțiile s-ar putea prelungi până în luna martie”. Tot în Marea Britanie, cotidianul The Times relatează și el despre declarațiile premierului Johnson, iar, în privința învățământului, „părinții sunt rugați să reclame în cazul în care cursurile sunt slabe”. Potrivit ziarului Frankfurter Allgemeine, „Germania a raportat și ea, în cursul zilei de ieri, 21.237 de noi infecții și 1.019 decese”. Cât despre Spania, după cum aflăm din ziarul El Mundo, “cu ocazia primei lor înâtlniri din acest an, Regele Felipe și premierul Pedro Sanchez au decretat că, pentru ei, anul care a trecut a fost un ‚an al durerii’”.

Alexandru Danga