2021. január 8

Romániában is megjelent a virusmutáció

Romániában is megjelent a gyorsabban fertőző virusmutáció, amelyet egy 27 éves Giurgiu megyei nőnél mutattak ki, aki az első adatok szerint nem járt külföldön, közölte a bukaresti Matei Balş járványtani intézet szóvivője. A páciens házi őrizetben van, a családi orvos felügyelete alatt. Másrészt, az egészségügyi minisztérium leszögezte: Tekintettel arra, hogy a virusmutáció gyorsabban fertőz, továbbra is be kell tartani az egészésgügyi védekezési intézkedéseket és ezzel párhúzamosan folytatni kell az országos oltási kampányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Romániában 5,1 százalékra mérséklődött tavaly novemberben a munkanélküliségi ráta

Romániában tavaly novemberben 0,2 százalékponttal, 5,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz mérten, közölte pénteken az országos statisztikai intézet. A 15-74 évesek körében 462 ezer állástalant tartottak számon az októberi 477 ezerhez képest, ugyanakkor növekedést mértek 2019 novemberéhez képest, amikor 361 ezer állástalan volt. A férfiak körében 0,5 százalékponttal magasabb az állástalanok aránya, mint a nőknél, a férfiaknál a munkanélküliségi ráta 5,3 százalék, míg a nők körében 4,8 százalék.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

A tanárok és óvónők listát vezetnek azokról, akik beoltatják magukat a koronavirus ellen

A Szilágy megyei iskolák tantestületének nagyrésze már jelezte, hogy beoltatja magát az új koronavirus ellen, közölte a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. Vasile Bulgărean, a Szilágy megyei Tanfelügylőség általános iskolai tanfelügyelője elmondta: Ebben az időszakban az iskolák jelzik a tanfelügyelőségnek a tanárok és a segédszemélyzet virus elleni oltással szembeni magatartását. A tanárok nagyrésze egyetért a vakcinával és azok száma, akik beakarják oltatni magukat a megye szintjén napról-napra növekszik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Több országban meghosszabitják a járványellenes intézkedéseket

A koronavirus elleni oltási kampány szülte derülátás beárnyékolódni látszik az új virusmutáció hatása okozta aggodalmak miatt. A kezdetben Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában felfedezett virusmutáció rohamosan terjed számos országban. Már több ország bejelentette a járványellenes intézkedések meghosszabitását és ezek szigoritását. Az egyetlen jó hir az, hogy a  Pfizer-BioNTEch által kifejlesztett COVID-19 elleni vakcvina úgy tűnik hatásos a virusmutációk ellen is, amelyek a koronavirusnál jóval fertőzőbb varriánsok formájában jelennek meg. A virusmutáció már jelen van Ausztriában, Ciprusban, Dániában, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Norvégiában, Svédországban, Törökországban, Kinában, Indiában, Pakisztánban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Chilében, Braziliában és más országokban. Akik Angliába és Skóciába utaznak 72 óráig érvényes negativ koronavirus-tesztet kell felmutatniuk, majd öt napra kötelezően karanténba kell vonulniuk. A londoni polgármester szerint a város kritikus helyzetben van. Franciaország a kijárási tilalom kiterjesztésére készül, mig Magyarország február 1-ig hosszabitotta meg a részleges karantént.Görögország a nemzetközi repülőjáratokon január 21-ig hosszabitotta meg a közlekedési tilalmat és a negativ PCR-teszt kötelező. Aki most Görögországba akar utazni hét napi karanténra kell számitania. Svédorsezágban a kormányt újabb előjogokkal ruházták fel, melyek értelmében bezárhatja a vendéglőket és üzleteket. Ukrajna ma bezárta az iskolákat, vendéglőket és a tornatermeket. Kina két város esetében rendelt el teljes karantént és ehhez az intézkedéshez 18 millió embernek kell igazodnia. Japán a szükségállapotot más régiókra is kiterjeszti, miután ezt már metette Tokió esetéban. Brisbane ausztrál város ugyancsak karanént rendelt el három napra. Sri Lanka továbbra is az elhúnytak elhamvasztására kötelezi a lakosságot, a muzulmán közösségek ellenzése és a nemzetközi felhivások ellenére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Gănciulescu Rozália, RADOR