2021. január 11

Fákat döntött ki az éjszaka a hó és a szél Bukarestben, több gépkocsi megrongálódott

A Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szóvivője, Daniel Vasile elmondta, hogy az említett helyeken jelenleg helyreállítási munkák folynak, a lakosságot pedig egyebek mellett az utcai monitorok révén is tájékoztatták. (Radio România Actualităţi)

A kormány az idei költségvetési törvényen dolgozik

A jogszabály a minimálbér emelését is tartalmazza. A kormány javaslata értelmében a minimálbért 2.230 lejről 2.300 lejre emelnék. A jogszabály indoklásának értelmében a béremelés nem érintené a felsőfokú végzettséggel rendelkezők minimálbérét, amelyet a kormány 2.350 lejes szinten befagyasztana. Mint arról korábban hírt adtunk a szakszervezetek elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel és azt szeretnék, hogy a minimálbér 2.400 lej legyen.

A kormány napirendjén szerepel egy Cseke Attila által kezdeményezett jogszabály is. A regionális fejlesztés minisztere azt javasolja, hogy a prefektusok és alprefektusok főtisztviselői besorolásból közméltósági besorolásba kerüljenek át. Florin Cîţu miniszterelnök elmondta, hogy minden más jogszabállyal szemben a költségvetési törvény kidolgozása élvez elsőbbséget. A kormányfő azt szeretné ha a tervezetet február 4-én eljuttathatnák a parlamentbe. Mint ismeretes a költségvetés törvénytervezetét a törvény értelmében a kormánynak tavaly október 10-ig kellett volna benyújtania a parlamentbe. (Rador Hírügynökség)

Halálos áldozatokat is követelő súlyos közúti balesetek

Három személy meghalt és kettő megsérült ma az A 1-es autópályán Szeben megyében amikor egy személygépkocsi egy hóeltakarító járművel ütközött. A két sérültet – egyik 17, a másik 20 éves – a Nagyszebeni Megyei Kórház sürgősségi osztályára szállították többszörös csonttörésekkel, ám egyikük sem vesztette el az eszméletét – tájékoztatta a hallgatókat Carmen Vulcan, a közszolgálati rádió tudósítója. A forgalom az autópályán Szászsebes – Nagyszeben irányában szünetel.

Egy másik súlyos balesetről az Argeş megyei Dumbrăveni településről érkezett hír. Itt két személy meghalt, miután két személygépkocsi ütközött egy oxigénpalackokat szállító nyergesvontatóval. A Piteşti – Râmnicu Vâlcea közötti 7-es számú országos úton a baleset miatt szünetel a forgalom, a járművek Curtea de Argeş-en keresztül, kerülő úton közlekednek. (Radio România Actualităţi)

Hóeltakarító gépek dolgoznak azokon az országos és megyei utakon, ahol vasárnap éjszaka óta havazik

Brassó megyében az útügyi igazgatóság emberei több mint 1000 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét a közutakon. A rendőrség arra kéri a járműtulajdonosokat, hogy téli gumik nélkül ne induljanak  el. A magasabban fekvő közutakat hó és jég borítja be Brassó, Szeben, Hargita és Kovászna megyékben, ahol továbbra is havazik. Amint arról a közszolgálati rádió helyi tudósítója, Mihaela Buculei beszámolt, Suceava megyében Câmpulung Moldovenesc térségében 35 hóeltakarító dolgozik, amelyek sózzák az utakat. Maria Cârstea, a közszolgálati rádió tudósítója elmondta, hogy Vâlcea megyében több helyen is téli útviszonyok között lehet csak közlekedni. Bukarestben 400 hóeltakarító gép dolgozik. A sürgősségi egységek emberei mintegy 15 kidöntött fát, egy villanypóznát és a földre esett villanyvezetéket távolítottak el az utakról. A fővárosban az útra döntött fák miatt kilenc jármű megrongálódott. (Radio România Actualităţi)

Négy turistát a Salvamont egységei mentettek ki ma éjszaka

A fővárosból érkezett túrázók eltévedtek, s a turistajelzések megtalálása körülményes volt a sötétedés és a téli időjárási viszonyok miatt. Az első segélyhívást 19.00 óra körül rögzítették. Két mentőcsapat indult el, akik hajnali 2 óra 45 perckor találták meg az elfáradt és kissé megijedt turistákat, akik azonban egészségesek voltak. A turisták folyamatosan kapcsolatban álltak a Dâmboviţa megyei hegyimentőkkel. A Salvamont arra kéri a turistákat, hogy elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról, ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a térségben fennáll a lavinaveszély. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR