2021. január 12

A Romániai Orvosi Kollégium alelnöke a koronavirus elleni oltásról tájékoztatott

”Az Európai Bizottság a tavaly hat vakcinagyártó céggel kötött szerződést, ami csaknem két milliárd adag oltóanyag lefoglalását jelenti, ami elég kellene, hogy legyen a 27 uniós tagállam 450 millió állampolgárának, mégha az embereket kétszer is kell beoltani a védettség szavatolásáért. Romániában a lakosság beoltása december 27-én kezdődött és azóta mostanig több mint 125.190 személy részesült koronavirus elleni oltásban”, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Valeria Herdea, a Romániai Orvosi Kollégium alelnöke, aki hozzáfűzte: Az oltás második szakaszában a 65 éven felüli idősek és a krónikus betegségekben – cukor-, sziv-, tüdő- és vesebetegségek – szenvedők következnek. „A nyilvántartásban szereplő krónikus betegeket is be kell oltani. Megjegyzendő, hogy az oltás ingyenes, nem kötelező jellegű és mindenkinek azt ajánljuk, hogy megbizható forrásból tájékozódjon a vakcináról”, hangsúlyozta Valeria Herdea, leszögezve, hogy nagyon sok egészségügyi dolgozó már beoltatta magát, de a folyamat még nem fejeződött be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Szerdától 30 nappal meghosszabitják a vészhelyzetet

Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság kérésére a kormány kedden úgy döntött, hogy szerdától 30 nappal meghosszabitják a vészhelyzetet, ami azt jelenti, hogy továbbra is érvényben maradnak az egészésügyi védekezési intézkedések: védőmaszk viselése nyilvános helyen, munkahelyen, bevásárló központokban és a tömegszállitási eszközökön. Továbbra is tilos mitingek, tűntetések és koncertek megszerveszése, illetve hatályosak a kulturális, művészeti és sporttevékenységekre utaló szabályok. A vallásfelekezetek tevékenysége és istentiszelet a templomokban és azokon kivül tartható, az egészségügyi védekezési szabályok tiszteletben tartása mellett, szögezi le a kedden elfogadott kormányhatározat. A következő 30 napon tilos a magánrendezvények megszervezése és továbbra is érvényes a 23 és 5 óra közötti kijárási tilalom.A kijárási tilalom alatt a lakóhely, a tartózkodási hely, továbbá a szálláshely elhagyása engedélyezett – többek között – munkavégzés, illetve a munkavégzés helyére és a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló 23 óra és reggel 5 óra között közterületen tartózkodik munkavégzési célból vagy amiatt, hogy munkába jön vagy onnan hazamegy, úgy azt okirattal (munkáltatói igazolással) kell igazolnia. Az emlitett idő között a lakóhely csak a saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal hagyható el beteggondozás végett, valamint a családban történt halálesetkor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök szerint a kormánykoalició egyetlen gondja a funkciók elosztása

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a kormánykoalició egyetlen gondja a funkciók elosztása és saját embereik kinevezése, még az iskolai igazgatói székekbe is. Marcel Ciolacu keddi Facebook-bejegyzésében kihangsúlyozta, hogy a sokat emlegetett depolitizálásnak nyoma sincs, és a PNL és az USR PLUS kimondottan a pártédekekre összpontosit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Tiltakoznak az egészségügyi dolgozók az ország több városában

Az egészségügyi dolgozók tiltakozását az ország több városában támogatták az oktatási szakszervezetek és a közszféra más szervezetei. Marosvásárhelyen a tiltakozó akciót a Frăţia Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége (CNSLR) szervezte a Prefektúra épülete előtt, amelyen mintegy 1.300 vásárhelyi egészségügyi és tanügyi dolgozó, illetve a helyi közigazgatásban és a szociális védelem terén dolgozók vettek részt. A szakszervezeti vezetők szerint az emberek becsapva érzik magukat a tavalyi igéretek után. A tiltakozók elitélik, hogy a kormány az állami költségvetésből akar takarékoskodni, a közszférában dolgozók jövedelmeinek kárára. A tiltakozáson a szakszervezetek külön-külön ismertették követeléseiket. A tiltakozók a költségvetés elfogadásának tervezett időpontjáig folytatják akcióikat, amennyiben a hatóságok eltekintenek követeléseiktől. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

A COVID-19 elleni oltási központok kialakitásával kapcsolatos költségeket teljes egészében az állami költségvetésből fedezik

A COVID-19 elleni oltási központok kialakitásával kapcsolatos költségeket teljes egészében az állami költségvetésből fedezik és nem a Polgármesteri Hivataloknak kell állniuk, közölte a Romániai Municipiumok Egyesületének elnöke, Emil Boc kolozsvári polgármester. Mint hozzáfűzte, a pénzügyminiszter kedden biztositotta afelől, hogy a központi költségvetésből állják az oltási központok létrehozásával járó kiadásokat és az egészségügyi személyzet fizetését és nem a helyi büdzsékből, amint ezt az egészségügyi minisztérium kezdetben tervezte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)
Gănciulescu Rozália