Difuzări IN MEMORIAM Eugen Todoran și „Pescărușul”

  • Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți două spectacole IN MEMORIAM Eugen Todoran (1933 – 2021)
  • „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, marți, 12 ianuarie pe TVR 2 și „Don Carlos”, de Friedrich Schiller, miercuri, 13 ianuarie pe TVR 3

Actorul, regizorul de teatru și televiziune, scriitorul și omul de cultură Eugen Todoran și-a petrecut prima parte a vieții în Luduș. După ce și-a încheiat studiile primare în Luduș și pe cele liceale la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Tîrgu Mureș a devenit student IATC în „Promoția de aur al teatrului românesc”. Colegi i-au fost Mircea Albulescu, Draga Olteanu, Amza Pellea, Victor Rebenciuc, Mitzura Arghezi, Flavia Buref, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Sanda Toma.

Eugen Todoran a interpretat zeci de roluri diferite în piese de teatru semnate de mari dramaturgi ai lumii, la teatrele din Timișoara și Galați, a regizat zeci de piese pe scenele teatrelor din Galați, Iași și București, piese de teatru radiofonic, zeci de spectacole la Televiziunea Română; a colaborat cu teatrele din Târgu-Mureș, Iași, Cluj și Craiova. A fost nominalizat și premiat la Festivalurile Internaționale de la Praga (1984) și Plovdiv (1989), de UNITER, APTR și de Asociația Internațională a Criticilor de Artă – „Fundația Teatrul XXI (în anii 1994, 1995, 1997, 1998), cu diploma „TVR-60″, în 2016 și cu „Jubiliara APTR”, în 2015; cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Luduș în anul 1995. Împreună cu un alt om de cultură ludușean, Ioan Vlăduțiu, a reușit să salveze de la demolare Biserica „Sfânta Maria” (Biserica Cetate „Mazepa”), de pe faleza Dunării, din Galați.

A debutat în literatură la vârsta de optzeci și trei de ani, împreună cu doamna Marie-Jeanne Todoran, la Târgul de carte „Gaudeamus” – București, ediția 2016, cu romanul cinematografic „Un țipăt de păun”.

„Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian – marți, 12 ianuarie, la ora 22.10*, pe TVR 2

Regia artistică: Eugen Todoran

Premiera TV: 31 iulie 1983

În distribuție: Enikö Szilágyi, Florin Zamfirescu,  Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan,  Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Camelia Maxim, Teodor Danetti, Sandu Sticlaru, Ion Anghel, Cornel Vulpe

Redactor: Lucia Hossu Longin

 

„Don Carlos”, de Friedrich Schiller, miercuri, 13 ianuarie, la ora 22.00*, pe TVR 3

Versiune pentru Tv de Eugen Todoran după traducerile lui George Coşbuc şi Al. Philippide

Distribuţia: Mircea Albulescu, Marius Stănescu, Adrian Pintea, Elvira Deatcu, Ion  Pavlescu, Irina Movilă, Florin Zamfirescu, Victoria Dobre Timonu, Violeta Berbiuc, Ion Siminie, Alfred Demetriu, Constantin Răşchitor, Petre Moraru.

Producţia: Miron Murea; Asistenţa tehnică Octavian Floroiu; Lumini Ion Hornea, Ştefan Crăciun; Machiaj: Ion Toma; Procesare sunet: Tatiana Stoenescu; Sunet: Dan Banu, Aurel Marinescu, Mihai Sireanu; Grafică: Mihaela Orzea, Dana Schobel; Editor imagine: Constantin Marciuc, Daniel Niţă, Mircea Ionescu, Robert Voiculescu; Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu; Regia de montaj: Marga Niţă; Costume: Elena Botănescu; Decoruri: Teodora Dinulescu; Director imagine: Cristian Nicolau.

Regia artistică: Eugen Todoran

 

  • Duminică, 17 ianuarie, la ora 20.00*, pe TVR 3: „Pescărușul”, de A.P. Cehov. Un spectacol din Arhiva de Aur TVR regizat de Petre Sava Băleanu

În distribuție: Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Octavian Cotescu, Dan Nuţu, Mihaela Murgu, Cornel Coman, Virgil Ogăşanu, Dan Nasta

Traducerea piesei a fost realizată de R. Teculescu, costumele sunt semnate de Dana Iliescu, iar decorurile au fost create de Doina Levintza. Premiera piesei a avut loc în 1974.

Universul piesei lui Cehov se construieşte în jurul personajelor Irina Nikolaevna Arkadina – cunoscută şi talentată actriţă, Konstantin Gavrilovici Treplev – fiul acesteia, care încearcă să se afirme ca scriitor şi regizor de teatru în faţa publicului prezent pe moşia unchiului său, Nina Mihailovna Zarecinaia – o tânără dornică să-şi construiască o carieră de actriţă şi Boris Alexeevici Trigorin – cunoscut scriitor, iubitul Irinei.

„E o comedie, sunt trei roluri feminine, şase pentru bărbaţi, patru acte, peisaje (vedere spre un lac), multă conversaţie despre literatură, foarte puţină acţiune, foarte multă iubire” – îşi descria Cehov propria piesă… Încercările lui Konstantin de a crea un alt fel de teatru, criticile mamei lui, ea însăşi „o curiozitate psihologică” şi dorința Ninei de a-l „cuceri” cu talentul ei pe celebrul scriitor Trigorin complică relaţiile între personaje.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele Televiziunii Române

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră