2021. január 15

A kormány sürgösségi rendeletet fogadott el az egészségügyi dolgozók fizetési módszeréről

A kormány pénteken sürgösségi rendeletet fogadott el, amely szabályozza az oltási kampányban részt vevő egészségügyi dolgozók, illetve a családi orvosok fizetésénk biztositását, akik tájékoztatják, tanácsokkal látják el pácienseiket a vakcinával kapcsolatosan és feliratják őket a beoltásra. „Mindez többletmunkát jelent”, hangsúlyoza az egészségügyi miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Romániában elkezdődött a koronavirus elleni oltási kampány második szakasza

Romániában pénteken elkezdődött az oltási kampány második szakasza, de az oltási központok legnagyobb része csak a jövő héttől kezd működni. Ebben a szakaszban a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást, pontosabban az államigazgatásban dolgozók, a hadsereg, a rendőrség, a nemzetbiztonság és az igazságszolgáltatás személyzete, valamint az alapvető élelmiszerek előállítói, szállítói és forgalmazói, az energiaiparban dolgozók, gyógyszerészek és gyógyszerszállítók, áru és személyszállítók, tanárok, papok, hulladékgazdálkodásban dolgozók és a veszélyeztetett újságírók. A második szakasz jogosultjai közül az elsők között kapta meg a védőoltást Klaus Iohannis román elnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Az Európai Bizottság támogatja az oltási igazolvány elképzelését

Az Európai Bizottság támogatja a koronavirus elleni oltási igazolvány elképzelését, amelyet valamennyi uniós tagállamnak kölcsönösen el kell elismernie, közölte az Európai Bizottság elnöke. Portugál újságirókkal tartott találkozón Ursula von de Leyen kijelentette, hogy helyesli Kiriakos Mitsotakis görög miniszterelnök kezdeményezését, megjegyezve azonban, hogy ez egy politikai és jogi döntés, amelyet európai szinten meg kell besszélni. Kiriakos Mitsotakis az oltási igazolvány létrehozását a turizmus fellenditése szempontjából javasolta, amelyet nagyon megtépázott a járvány.Az olyan országoknak, mint Görögország, amelyek a turizmustól függnek, nagyon fontos, hogy e kérdést még a nyári szezon előtt megoldják, fűzte hozzá Kiriakos Mitsotakis. Ezzel szemben Klaus Iohannis román elnök úgy gondolja, hogy nem jó az ötlet, mivel ez felér a diszkriminációval.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A Román Kultúra Napja alkalmából Klaus Iohannis államfő kitűntetéseket adott át

A Román Kultúra Napja alkalmából Klaus Iohannis államfő kitűntetett több személyiséget, illetve köz- és magánintézményt. „A kulturális ágazatnak – amelyet nagyon megviselt a koronavirus-járvány – sürgösen stratégiára van szüksége. Épp ezért aktivan részt veszek, hogy az igéretek valósággá váljanak. Óhajunk az, hogy a normalitás ne jelentsen csupán egyszerű visszaállást a járvány előtti életre”, fűzte hozzá Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Gănciulescu Rozália – RADOR