Alimentele care previn carenţa de fier în sezonul rece

Fierul ajută la transportarea oxigenului în corp şi, de asemenea, menţine frumuseţea pielii şi a părului. Deficitul de fier este o problemă destul de comună în lumea modernă, în special în rândul femeilor şi tinerilor, provocând apariţia unor probleme de sănătate precum slăbiciune, migrene, ameţeli şi scăderea poftei de mâncare. Pentru a menţine un nivel normal al fierului în lunile de iarnă, experţi în sănătate sugerează includerea unor alimente bogate în fier în dieta zilnică.
Portocalele cresc conţinutul de fier din organism şi contribuie, de asemenea, la pierderea în greutate şi la creşterea imunităţii. Un alt fruct uşor de găsit iarna este mărul, responsabil de menţinerea tonusului muscular, fiind implicat în formarea celulelor roşii din sânge care transportă oxigenul. Rodia este cel mai bun fruct pentru menţinerea nivelului optim de hemoglobină în organism, o sursă excelentă de fier, nutrienţi, proteine, carbohidraţi şi fibre. Există câteva legume care reglează nivelul de fier. Spanacul conţine minerale şi vitamine care ajută la menţinerea imunităţii şi previne anemia. O legumă tipică de iarnă este sfecla, o sursă de energie care conţine fier, calciu şi alţi nutrienţi. Broccoli, pe de altă parte, este bogat în vitaminele B şi C, folat, zinc şi magneziu, care scad glicemia şi previn stresul. Pe lângă prevenirea deficitului de fier, varza favorizează pierderea în greutate şi elimină toxinele din organism./ddaniela

www.zdrave.to – 15 ianuarie