DOCUMENTAR: 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale. Programul evenimentelor

de Razvan Moceanu

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, de la a cărui naştere, la 15 ianuarie 1850, marcăm 171 de ani.

La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: „Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale, a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

Aşadar în anul 2011, la 15 ianuarie, cu 10 ani în urmă, avea loc prima marcare a Zilei Culturii Naţionale în România.

Ziua Culturii Naţionale este marcată în ţara noastră dar şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii românești” în viziunea lui Constantin Noica, să devină Ziua Culturii Naţionale.

* * * * *

 

În 2021, la 15 ianuarie, se anunţă un program bogat şi variat, dedicat Zilei Culturii Naţionale:

 

Radio România sărbătorește vineri 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Toate posturile Societății Române de Radiodifuziune, Agenția de presă Rador și Editura Casa Radio au pregătit emisiuni speciale, interviuri dedicate, documentare, ediții și evenimente aniversare care marchează această zi pentru românii din țară și din străinătate.

Radio România Actualități deschide seria programelor dedicate Zilei Culturii Naționale cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, invitatul Apelului matinal. Oameni de cultură și personalități ale lumii artistice vor fi prezenți în emisiunile RRA pe tot parcursul zilei.

Radio România Cultural vorbește, de Ziua Culturii Naționale, despre Cultura în era digitală. Vor fi prezenți la Radio România Cultural Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, vorbitor de limba română și Ambasadoarea Franței, Laurence Auer. Scriitorul Norman Manea, unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, vorbește despre evoluția culturii române până în era tehnologiei. Fizicianul Cristian Presură, cel care a tradus versurile lui Eminescu în noțiuni fizice explică fizica din poeziile eminesciene – cosmologie, astronomie, astrofizică, relativitate, toate acestea se regăsesc în prima strofă din poezia La steaua.

Lectura în era digitală, este un alt subiect, abordat de Radio România Cultural, cu cinci vloggeri de carte.

De la muzica din care s-a inspirat Eminescu, până la muzica pe care a inspirat-o: Beethoven, Chopin, Saint-Saens, Wagner sunt doar câțiva compozitori ale căror lucrări au influențat geniul creator al lui Eminescu. Trupe contemporane precum Firma, Jurjac s-au inspirat din versurile poetului pentru a crea muzica de azi.

Radio România Cultural va transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2021 și înregistrarea concertului de la Ateneul Român, susținut de Orchestra Română de Tineret și Direcția 5.

De Ziua Culturii Naţionale, emisiunile Radio România Muzical, printre care Magazin, Musica viva și Perpetuum mobile, au programat ediții speciale, unde creația și interpretarea românească sunt în prim plan

  • ora 10:00 – emisiunea Arpeggio propune de asemenea o ediție specială, cu subiecte legate de creația și interpretarea românească. Puncte de reper principale sunt rubrica Interpretul zilei, dedicată dirijorului Tiberiu Soare, unul dintre cei mai cunoscuți șefi de orchestră care activează în România și CD Review, în cadrul căreia puteți asculta, în premieră la Radio România Muzical, selecțiuni de pe cel mai nou disc semnat de pianista Sînziana Mircea, Fortuna.
  • ora 13:05 – de obicei consacrată creației și interpretării românești, emisiunea Polifonii propune o ediție de sărbătoare.
  • ora 15:30 – este difuzat primul dintre cele două concerte dedicate Zilei culturii naționale, înregistrate în primele zile ale anului 2021. Sub genericul Concerte Radio România Muzical, Orchestra Filarmonicii George Enescu, condusă de Horia Andreescu, propune un program cu lucrări simfonice românești, pentru una dintre piesele din program, solist fiind violonistul Rafael Butaru. Concertul a fost organizat de Filarmonica bucureșteană și Academia Română.
  • orele 18:00-20:00 – Radio România Muzical are o ofertă proprie și în rețelele sociale pentru Ziua Culturii Naționale: pot fi vizionate mini-recitalurile propuse de 4 tineri muzicieni români, care, selectați de Radio România Muzical, vor reprezenta România la concursul Concertino Praga 2021, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio.
  • ora 21:00 – este difuzat un concert-eveniment organizat de Ministerul Culturii și Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cu ocazia Zilei culturii naționale, la Ateneul Român. În prima parte, Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal, propune un program cu lucrări simfonice emblematice legate de spiritualitatea românească; în partea a doua, formația Direcția 5 și Orchestra Română de Tineret, dirijori Ionel Tudor și Andrei Tudor, aduc un inedit program cu lucrări din repertoriul Direcția 5 în aranjament simfonic. Concertul este transmis și de Radio România Cultural și TVR1

Radio România Antena Satelor propune 4 producții editoriale care evidențiază importanța păstrării culturii la sat: emisiunile Căruța 4×4, Viața la țară, Lada de zestre și La școala vieții vorbesc despre opera lui Mihai Eminescu și prezența sa în societatea românească, prezintă manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale în mediul rural, înregistrări document cu „tezaure umane vii”, dar propun și o incursiune în poezia românească.

► La Radio 3NET se vorbește, de Ziua Culturii Naționale, despre impactul noii realități asupra accesului tinerilor la cultură; cultura în învățământul online, lideri de opinie din domeniul cultural – mai există?

► La Radio România Internațional vor fi știri în toate limbile de emisie despre evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale în România și peste hotare, interviuri cu personalități culturale din România şi străinătate în programele în limba română, iar conținuturile acestora vor fi postate în mediul online (site, rețele sociale).

Agenția de presă RADOR pregătește trei materiale speciale: Cernăuții lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi despre Mihai Eminescu și un portret documentar Eminescu.

Redacția Minorități marchează Ziua Culturii Naționale prin știri dedicate acestui eveniment, rubrica Nota zilei fiind dedicată exclusiv Zilei Culturii Naționale, iar emisiunea Észpresszó conține un interviu realizat cu membrii Grupului Iza din Maramureș, condus de Ioan Pop. Vom auzi povești despre instrumentele tradiționale ceteră, braci, tilincă, drâmbă, zongoră, vioara cu goarnă și vom asculta cântece populare românești din Maramureș, obiceiuri și datini care se păstrează și astăzi pe Valea Izei.

Radio România București FM a pregătit programe speciale dedicate Zilei Culturii Naționale:

Vrem să vorbim despre patrimoniu… la viitor!, invitat în cadrul emisiunii În comunitate este managerul Institutul Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, Oina-sportul înscris în patrimoniul național – Nicu Dobre, președintele Federației Române de oină, vine de asemenea În comunitate, Mirel Taloș, directorul Institutului Cultural Român, vorbește în multiplexul de 10 ori România despre cele peste 20 de proiecte culturale realizate de institut.

De Ziua Culturii Naționale, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin aduce românii mai aproape de tradițiile și de folclorul autentic românesc prin concertul Hora Staccato, care va fi lansat gratuit pentru vizionare în aplicația Madrigal, chiar în 15 ianuarie. Despre toate acestea vorbește pentru București FM Emil Pantelimon, manager al Corului Madrigal.

Radio România Brașov FM difuzează vineri 15 ianuarie, în matinalul Radio România Brașov FM, o intervenție a scriitorului Ion Popescu Topolog despre semnificația Zilei Naționale a Culturii. Interviuri cu directori de muzee din Brașov, elevi, studenți ai Facultății de Litere vor fi difuzate în emisiunile Pulsul Zilei, Sens Unic și Pasaj Urban.

Radio România Cluj a pregătit, pe lângă reflectarea evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale ce vor avea loc în zonă, o ediție specială a Serilor Radio Cluj: interviu în direct cu inițiatorul Legii Zilei Culturii Naționale, Victor Socaciu, dialoguri în direct cu profesorul și criticul literar Adrian Mureșan, criticul și istoricul literar Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, eminescologul Ioana Bot, de la Facultatea de Litere Cluj, prozatoarea Florina Ilis, autoarea romanului Viețile paralele, în care descrie amurgul vieții lui Eminescu, înregistrări cu scriitori clujeni despre Mihai Eminescu.

Radio România Constanța îl aduce în prim-plan, de Ziua Culturii Naționale, pe Mihai Eminescu, dar și identitatea națională, patrimoniul și proiectele culturale de interes național, evenimentele culturale dedicate zilei de 15 ianuarie în Dobrogea, situația în care se află instituțiile de cultură din Dobrogea și proiectele de conservare și valorificare ale patrimoniului cultural local și regional. Invitați – oameni de cultură din plan local și regional, de la Uniunea Scriitorilor din România – filiala Dobrogea, Clubul Artelor Solteris, Cenaclul Mihail Sadoveanu, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Asociația Culturală Wild Art.

Radio România Timișoara sărbătorește Ziua Culturii Naționale în De la om la om – emisiune interactivă ce-i va avea ca invitați pe scriitorul timișorean Robert Șerban și pe rectorul Universității de Vest Timișoara Marilen Pirtea, iar emisiunea Cultura la doi pași va fi dedicată în întregime acestei zile speciale. Pe tot parcursul zilei, ascultătorii vor intra în dialog pe tema culturii naționale.

Radio România Oltenia Craiova prezintă vineri, 15 ianuarie, în cadrul emisiunii Bună dimineața, Oltenia!, un interviu cu criticul și istoricul literar Gabriel Coșoveanu despre actualitatea lui Mihai Eminescu, iar în cadrul emisiunii Pulsul zilei va fi difuzat un reportaj despre Doina lui Eminescu – discuții și controverse în timpul comunismului.

Voci marcante ale culturii noastre naționale – poetul Adrian Păunescu și actorii Gheorghe Cozorici și Leopoldina Bălănuță, se aud la Bună dimineața, Oltenia!, Pulsul zilei și Sens unic.

Sărbătoarea Zilei Naționale a Culturii continuă la Radio Craiova – pe 17 ianuarie, la Teatru Radiofonic se aude spectacolul-recital al actorului Emil Boroghină – La steaua care-a răsărit.

Radio România Reșița va difuza, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, materiale publicistice referitoare la trecerea lui Mihai Eminescu prin spațiul Banatului, legăturile acestuia cu Teatrul Vechi din Oravița și originea poemului Luceafărul (care are la bază două legende de pe Valea Carașului), interviu cu o personalitate a culturii naționale, doctor în filologie, Ada D. Cruceanu, la emisiunea De vorbă cu România frumoasă, iar seara, în cadrul unei emisiuni interactive, ascultătorii sunt provocați să redescopere poezia și muzica românească.

Radio România Târgu Mureș invită ascultătorii la reflecție: cât este de cunoscut și apreciat de cei tineri poetul național Mihai Eminescu, acum, la aniversarea a 171 de ani de la nașterea sa, modernizăm literatura română propunând noi curente literare și noi scriitori și uităm de clasici – întrebări la care răspunde dr. Bogdan Rațiu, profesor la Liceul Teoretic Bolyai Farcaș din Târgu Mureș și cadru didactic universitar la Facultatea de Științe și Litere.

Ziua Culturii Naționale în județele Mureș, Harghita și Covasna – manifestări organizate în contextul pandemiei – expoziții online, carte, teatru, cinema, radio-tv, online, interviuri, manuscrisele eminesciene (prof. Ion Dur), ispitele gnoseologice ale lui Eminescu (acad. A.Surdu), corespondența Eminescu-Creangă, Eminescu, unul dintre Feții-Frumoşi la care merită să ne raportăm (Dan Puric), din lirica eminesciană (actrițele Melania Ursu, Daniela Nane) – despre toate acestea și nu numai, la Radio România Târgu Mureș, vineri 15 ianuarie.

Radio România Iaşi sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o suită de emisiuni-eveniment, ce-și propun să (re)interpreteze rolul educaţiei în spaţiul radioului public, să privească spre cultură într-un mod disociat: atât ca produs, obiect, domeniu etc., cât şi ca mod de abordare a realității. Celebram un mare creator – Mihai Eminescu și reflectăm asupra valorilor culturale naționale este tema zilei la Radio Iași: Valentin Coşereanu, fost director al Centrului Național de Studii Mihai Eminescu (Ipotești) şi Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona, ne conduc la alt început; Joldești (comuna Vorona, județul Botoșani) reprezintă locul nașterii mamei poetului (Raluca Iurașcu) şi recunoașterea, drept consecință, a întâietății; este analizat și „complexul care formează idealul românilor de pretutindeni” prin legătură directă cu români din Cernăuți; Georges Barthouil, din Avignon – Franța, un bun cunoscător al limbii române, recită din Eminescu; Nicolae Dabija (Basarabia) confirmă spusele percutante ale lui Eminescu; documentar audio cu criticii Ioan Holban și Alexandru Călinescu și înregistrări din Fonoteca Radio Iași – operele Decebal și Geniu pustiu de Mihai Eminescu, în interpretarea lui Constantin Noica, sunt principalele repere ale zilei de 15 ianuarie.

► Ziua Culturii Naționale este sărbătorită și la Radio Chișinău: interviu cu poetul român Claudiu Komartin în Matinalul Familia Diminescu, interviuri, reportaje și analize, în emisiunile Dor de izvor românesc și Un pământ și două ceruri. Evenimentele consacrate zilei de 15 ianuarie sunt reflectate în jurnalele și buletinele de știri.

► Editura Casa Radio prezintă o audiţie specială în casele dumneavoastră, alături de audiobook-uri şi CD-uri care celebrează cultura sub toate formele sale:

  • „Luceafărul” lui Mihai Eminescu în trei rostiri atât de diferite, trei generaţii ale teatrului românesc: George Vraca, într-o înregistrare Radio România din iunie 1959, puternic, sobru, clasic; Ion Caramitru, grav, dar şi ludic, şi Ada Condeescu, deschisă către ascultătorul contemporan – două înregistrări din 2018. Alături de aceste interpretări, vă este propus, la nivel vizual, un altfel de Luceafăr: un album de benzi desenate alb-negru conceput de Alexandru Ciubotariu. O creaţie originală, o provocare pentru un artist contemporan.
  • o selecţie din fonoteca radio a celor mai frumoase poezii din lirica franceză, în lectura unei voci absolut ieşite din comun, cea a actorului Victor Rebengiuc, poate fi un alt mod în care cultura poate fi sărbătorită. Audiobook-ul „Moment poetic” de la Ronsard la Max Jacob, o celebrare a poeziei, printr-un glas preţios, ca o evadare din real, vocea lui Victor Rebengiuc de-a lungul anilor, între 1966 şi 2006, recitând din Baudelaire, Rimbaud, Mallarme, Verlaine.
  • „Dinu Lipatti – Compozitor. Înregistrări din Arhiva Radio România” este a treia invitaţie adresată ascultătorilor şi cititorilor de Ziua Culturii Naţionale. Arta pianistică a lui Dinu Lipatti, deşi l-a consacrat definitiv în universul atemporal al marii muzici, a reprezentat doar unul dintre aspectele gândirii sale creatoare. Nu rareori s-a afirmat că înţelegerea profundă a opusurilor interpretate venea din experienţa de compozitor a lui Lipatti, format sub îndrumarea lui Mihail Jora şi a Nadiei Boulanger. Albumul apărut în Colecţia Maestro vă propune 76 de minute cu Dinu Lipatti compozitor (înregistrări din 1943 şi 1997) şi deopotrivă compozitor şi interpret, alături de Orchestra de Cameră din Berlin (1943).
  • La final, sunteţi invitaţi la un recital de pian semnat Ilinca Dumitrescu. Un mod perfect de a încheia seara cu o maestră, alături de Schumann (Kreisleriana op. 16), Liszt (Mefisto Vals, o piesă de încercare a repertoriului pianistic), Skriabin (Preludiul op. 11 nr. 9, Preludiul op. 11 nr. 10, Preludiul op. 16 nr. 3) şi Rahmaninov (Studiu-tablou op. 39 nr. 9), în înregistrări Radio România din 1977 şi 1979.

Evenimente în Bucureşti

* De Ziua Culturii Naţionale, preşedintele Klaus Iohannis conferă Medalia „Meritul Cultural” unor personalităţi din domeniul Culturi – ora 12:00, la Palatul Cotroceni (evenimentul va fi transmis presei prin sistemul unic de transmisiune în direct şi pe site-ul Preşedintelui României: https://bit.ly/LIVEPR). Preşedintele Klaus Iohannis va rosti o alocuţiune cu acest prilej

* Poetul Mihai Eminescu va fi comemorat, la mormântul său din Cimitirul Bellu, cu prilejul împlinirii a 171 ani de la naştere:

  • Programul liturgic va începe cu Sfânta Liturghie, oficiată în capela cimitirului de un sobor de preoţi condus de pr. Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cimitire, Monumente şi Servicii Funerare – Arhiepiscopia Bucureştilor
  • ora 10:00 – la mormântul poetului Mihai Eminescu, Slujba Parastasului va fi prezidată de pr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal onorific

* Academia Română va sărbători Ziua Culturii Naţionale, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“. Despre importanţa sărbătorii culturale şi despre rolul ei simbolic în păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române şi iniţiator al Zilei Culturii Naţionale, şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audio-Vizual. Alocuţiunile vor fi urmate de un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Ludwig van Beethoven – Uvertura Egmont; George Enescu – Patru piese inedite pentru vioară şi orchestră de coarde (solist: Rafael Butaru); Doru Popovici – Codex Caioni; Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde; Béla Bartók – Dansuri româneşti; Dan Dediu – Codex Brasoviensis.

Având în vedere condiţiile impuse de criza sanitară şi imposibilitatea de a invita publicul în sala Ateneului, evenimentul va fi înregistrat şi difuzat pe 15 ianuarie 2021 pe postul TVR 3, începând cu ora 19:00, şi la Trinitas TV, începând cu ora 20:00. Radio România Muzical va difuza concertul la aceeaşi dată, de la ora 15:30

* Biblioteca Academiei Române vernisează expoziţia documentară „Vreme trece, vreme vine”, dedicată aniversării naşterii poetului Mihai Eminescu şi celebrării Zilei Culturii Naţionale – ora 11:00, în Sala „Theodor Pallady”. Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române şi director general al Bibliotecii Academiei, prof. univ. Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Literatură şi Filologie a Academiei Române, va transmite un mesaj înregistrat.

Va fi expusă integrala „Manuscrisele Mihai Eminescu”, ediţie facsimilată în 38 de volume, alături de care se vor afla manuscrisul 2262 conţinând „Legenda Luceafărului”, ediţii ilustrate din opera eminesciană, materiale şi documente de arhivă, corespondenţă, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române şi în colecţiile Arhivelor Naţionale ale României. Pe simeză Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene

* Concurs de creaţie literară adresat poeţilor debutanţi organizat de Primăria Sectorului 2, în cadrul expoziţiei de pictură „Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu” de la Galeria de artă „Calderon Art Studio” – ora 12:00, în Str. Jean Louis Calderon nr. 39

* Programul Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2020 celebrează cea de-a unsprezecea ediţie a Zilei Culturii Naţionale, în cadrul unui eveniment transmis de Radio România Cultural – ora 16:00. Juriul Galei este format din trei critici literari (laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015): Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza

* Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, timbrul românesc marchează Ziua Culturii Naționale. Pentru a evidenția o tematică abordată în premieră, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni”, eveniment care a avut loc la Mănăstirea Putna, în anul 1871. Cele trei mărci poștale ale emisiunii reproduc, într-o asociere grafică sugestivă, alături de edificiul bisericii unde este înmormântat Ștefan cel Mare, portretele poetului Mihai Eminescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei), scriitorului Ioan Slavici (pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei) și tânărului compozitor și interpret Ciprian Porumbescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei). Blocul cu cele trei timbre dantelate alătură imaginii bisericii Mănăstirii Putna portretele personalităților amintite și fotografia urnei omagiale, aflate în prezent în Muzeul Mănăstirii Putna

* Violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga vor fi protagoniştii unei noi serii de evenimente dedicate creaţiei muzicale şi literare româneşti şi prezentate online, sub genericul „Eminesciana 2.0!”, între 15 şi 24 ianuarie. Seria de şase videoclipuri va fi difuzată începând din data de 15 ianuarie, ora 20:00, cu o frecvenţă de câte o premieră la două zile, şi pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

* Asociaţia Istoria Artei continuă prin proiectele ei de cercetare să contribuie la o mai bună cunoaştere a istoriei arhitecturii româneşti, aducând la lumină informaţii inedite, rezultate din cercetarea arhivelor publice şi private.

Tema propusă pentru Ziua Culturii Naţionale are în vedere istoria Corpului Arhitecţilor, organism profesional din perioada interbelică, de la a cărui fondare sărbătorim 100 de ani (1921-2021). În cadrul proiectului cultural „Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecţilor”, începând cu 15 ianuarie 2021, vor fi încărcate şi prezentate zilnic dosare, articole, fotografii, documente pe https://arhivadearhitectura.ro/galerie-arhitecti/ şi http://arhivadearhitectura.blogspot.com pentru a face accesibile tuturor celor interesaţi informaţiile regăsite de echipa asociaţiei.

* Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România va marca ziua de 15 ianuarie, declarată Ziua Culturii Române, care e şi ziua de naştere marelui şi inegalabilului nostru înaintaş Mihai Eminescu, ziaristul, poetul, omul deplin şi desăvârşit al culturii române, arhitect de conştiinţă şi ziditor de limbă: Miron Manega şi Dan Toma Dulciu vor prezenta cele mai recente şi tulburătoare descoperiri din zbuciumata existenţă a poetului şi jurnalistul nepereche. Va fi semnalată, printre altele, prezenţa numelui lui Eminescu în presa din America, încă din 1879, precum şi în locuri mai puţin cunoscute ale spaţiului european.

  • ora 17:00 – pe pagina de internet https://uzp.org.ro sau UZP TV, este prezentat primul film documentar despre viaţa lui Eminescu, realizat de Octav Minar în anul 1914. Un film istoric, de referinţă, cu imagini emoţionante ale locurilor pe care le-a traversat în scurta sa viaţă, Mihai Eminescu.
  • În acelaşi context, artistul cântăreţ – dar de data asta în calitate de actor – Sergiu Cioiu va susţine un microrecital liric, alcătuit din cele mai frumoase poezii ale poetului

* Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale în spirit românesc, filialele postând conţinuturi diverse, de la informări la documentare, de la expoziţii la adevărate recitaluri de muzică şi poezie:

  • Filiala Lucian Blaga

– ora 8:00 – publicarea documentarului „Ziua Culturii Naţionale”

– ora 9:00 – expoziție de carte organizată cu ocazia împlinirii a 171 ani de la nașterea poetului nostru național „In Memoriam Mihai Eminescu”

  • Filiala Vasile Alecsandri publică o informare despre Eminescu – ora 9:00
  • Filiala Alecsandru Odobescu va prezenta un material intitulat „Slavici despre Eminescu” – ora 9:30
  • Filiala Costache Negruzzi prezintă online o „Expoziție de cărți cu ocazia Zilei Culturii Naționale” – ora 10:00
  • Filiala Marin Preda prezintă online expoziţia „Mihai Eminescu – 171 de ani de la naştere” – ora 10:00
  • Filiala Dimitrie Cantemir publică materialul „Mihai Eminescu – Poetul Naţional al Românilor”
  • Filiala Otilia Cazimir recomandă un „Portret de scriitor: Mihai Eminescu”.
  • Pe pagina principală de Facebook a BMB, pentru Ziua Culturii Române:

– ora 10:00 – va fi publicat un recital de versuri din creaţia eminesciană, susţinut de studenţi ai Facultăţii de Arte ai Universităţii Hyperion

– ora 17:00 – spectacol muzical în al cărui repertoriu vor fi cântece inspirate din lirica românească, interpretate de cunoscuţi solişti de operă

* De Ziua Culturii Naționale, în perioada 15 – 31 ianuarie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează o serie de evenimente on-line și off-line, dedicate culturii naționale și importanței sale în context European:

  • Vineri și sâmbătă, 15, respectiv, 16 ianuarie 2021, intrarea în expoziția de bază și la toate Casele Memoriale ale MNLR va fi liberă, în intervalul orar 10:00 – 18:00

► Vineri, 15 ianuarie 2021

– Programul evenimentelor on-line (Evenimentele on-line vor fi disponibile pe site-ul MNLR, pe paginile de Facebook și Instagram ale MNLR, precum și pe platforma web culturaindirect.ro.)

  • ora 11:00 – Avatarurile manuscriselor eminesciene | eveniment on-line despre Caietele eminesciene, facsimilate în 38 de volume. Participă: acad. Eugen Simion, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Mircia Dumitrescu
  • ora 13:00 – Veghea limbii române – Dialog între Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR | eveniment on-line
  • ora 15:00 – Ce s-a schimbat în limba română în ultimii 10 ani? – eveniment on-line. Participă: Criticul literar Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iași, în dialog cu dr. Gabriela Haja, cercet. şt. principal gr. I, șef al Departamentului de lexicologie–lexicografie în cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iași
  • ora 17:00 – Lansarea video-expoziției Lirica eminesciană în viziunea artistului plastic Ion Panaitescu
  • ora 19:00 – Eminescu – personaj de roman – eveniment on-line – Dezbatere pe marginea romanelor care s-au scris până acum despre Eminescu: Mite și Bălăuca de Eugen Lovinescu, Romanul lui Eminescu de Cezar Petrescu și, cel mai recent, Viețile paralele de Florina Ilis. Participă: Florina Ilis, Iulian Costache, autorul volumului Eminescu, negocierea unei imagini, și Bogdan Crețu
  • ora 21:00 – Actorul Ion Caramitru recită din Sărmanul Dionis – eveniment on-line

– Concurs de desen (pentru elevi din clasele V-VIII, de la școli de artă plastică din București). Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române din București, prin Casele Memoriale ale scriitorilor pe care le administrează, îi invită pe micii iubitori de artă să participe la un concurs și să creeze o ilustrație cu titlul „Miracolul cuvintelor”, inspirați de  următoarele rânduri ale lui Tudor Arghezi: „Cuvinte fulgi, cuvinte aer, cuvinte metal. Cuvinte întunecate ca grotele şi cuvinte limpezi ca izvoarele pornite din ele. Într-un cuvânt se face ziuă şi alte cuvinte amurgesc. Cuvintele scapără ca pietrele sau sunt moi ca melcii. Ele te asaltează ca viespele sau te liniştesc cu răcoarea: te otrăvesc ca bureţii sau te adapă cu rouă trandafirie.” (fragment din „Scrisoare cu tibișirul” de Tudor Arghezi)

– Programul evenimentelor off-line

  • Evenimente organizate în expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și la Casele Memoriale ale MNLR – Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”.
  • ● Asteroidul 9495 – Ghidaj thematic – Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, intervalul orar 10:00 – 18:00.
  • ● Despre scris și traduceri cu Bogdan Ghiu – Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, intervalul orar 15:30 – 16:30. Bogdan Ghiu, unul dintre cei mai importanți traducători ai momentului, vă așteaptă, de Ziua Culturii Naționale, începând cu, la sediul expoziției de bază din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, pentru un ghidaj tematic, dedicat scriitorilor români care au fost și traducători. La întâlnirea de vineri, Bogdan Ghiu va intra în dialog cu Luana Stroe despre cel mai recent volum al său – „Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (Contracriza 2)”. Un amestec de eseu, jurnal și „reportaj de idei”, cartea se axează pe un subiect actual – criza generată de pandemia Covid – 19 și perspectiva asupra modelelor lumii actuale
  • ● Rolul diplomației românești în formarea statului roman. Invitat: Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român

Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, intervalul orar 15:00 – 16:00

  • ● Arghezi, „șef de trib”, muzeograf Dorothea Nicolescu – Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Str. Mărțișor 26, vineri, 15 ianuarie 2021, și sâmbătă, 16 ianuarie 2021, intervalul orar 09:00 – 17:00 (acces gratuit, cu programare în prealabil)
  • ● Pasiunile poetului George Bacovia, muzeograf Lelia Spirescu – Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Str. George Bacovia 63, vineri, 15 ianuarie 2021, și sâmbătă, 16 ianuarie 2021, intervalul orar 09:00 – 17:00 (acces gratuit, cu programare în prealabil)
  • ● Ion Minulescu, colecționar de artă, muzeograf Adrian David – Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Bd. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu 19, vineri, 15 ianuarie 2021, și sâmbătă, 16 ianuarie 2021, intervalul orar 09:00 – 17:00 (acces gratuit, cu programare în prealabil)
  • ● Liviu Rebreanu, altfel decât îl știți, muzeograf Adrian David – Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Bd. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu 19, vineri, 15 ianuarie 2021, și sâmbătă, 16 ianuarie 2021, intervalul orar 09:00 – 17:00 (acces gratuit, cu programare în prealabil)
  • ● Anton Pann, tipograf, muzeograf Mădălina Șchiopu – Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann 20, vineri, 15 ianuarie 2021, și sâmbătă, 16 ianuarie 2021, intervalul orar 09:00 – 17:00 (acces gratuit, cu programare în prealabil)

– În perioada 15 – 31 ianuarie 2021, de marți până duminică, în intervalul 9:00 – 17:00, respectiv, 9:00 – 17:00, la Casele Memoriale „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Anton Pann”, au loc ghidaje tematice dedicate copiilor și adulților.

– Expoziții care pot fi vizitate din 15 ianuarie 2021:

  • 15 – 31 ianuarie 2021 – Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești (sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8), expoziție documentară, care își propune să aducă în atenția publicului viața și creația lui Mihai Eminescu.
  • 15 ianuarie 2021, ora 15:00, Sediul MNLR din Calea Griviței 64-66 – finisajul expoziției Oracol, prevestire, prezicere, profeție – un ecou al Bienalei de Carte-Obiect, o reluare a preocupării pentru scriitură, obiect şi carte.
  • 15 – 29 ianuarie 2021 – Expoziția documentară Vreme trece, vreme vine, organizată de Biblioteca Academiei Române în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 15 ianuarie 2021, ora 11:00, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.
  • 15 ianuarie – 7 februarie 2021 – Expoziția Scriitori români în Primul Război Mondial (București Mall Vitan, Calea Vitan 55-59). Expoziția conține fotografii, pagini de jurnal, de corespondență și fragmente literare ale autorilor români care au fost prezenți pe front, în prima conflagrație mondială.
  • 15 – 31 ianuarie 2021 – Expoziția Avangarda românească – Avangardă europeană, dedicată mișcării literare și artistice inițiate de Tristan Tzara (Plaza România, Bd. Timișoara, nr. 26).
  • 15 – 31 ianuarie 2021 – Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26). Tipografia Mărțișorului poate fi vizitată zilnic, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00. Expoziția reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”.

► Sâmbătă, 16 ianuarie 2021

  • ora 10:00 – Călătoriile scriitorilor români și cuvintele-valiză – ghidaj thematic – Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
  • ora 11:00 – „De ce ne întoarcem la Mazilescu?” – Întâlnire cu scriitorul Cosmin Perța – la Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
  • ora 13:00 – Dialog între scriitorul Matei Vișniec și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR – eveniment on-line

► Duminică, 17 ianuarie 2021

  • ora 13:00 – Poetul Ion Mureșan recită Melancolie de Mihai Eminescu – eveniment on-line

► Luni, 18 ianuarie 2021

  • ora 19:00 – Arta fotografică în România – eveniment on-line. Participă: Eugen Negrea, președintele Asociației Artiștilor Fotografi, Nic Hanu, Gabriel Stanciu și Andrei Pandele, artiști fotografi
  • ora 21:00 – Arta contemporană în direct #5 – eveniment on-line. Invitați: Maria Manolescu și Romelo Pervolovici

► Marți, 19 ianuarie 2021

  • ora 10:00 – Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 – Selecție din literatura română (Ion Creangă, I. L. Caragiale, Marin Sorescu, Tristan Tzara) – recital de Lari Giorgescu
  • ora 17:00 – Ștefan Firică despre Ion Minulescu, Lucian Blaga și Anton Holban – la Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #2 – eveniment on-line. Invitat: Alexander Hausvater, regizor – la Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Bd. Prof. Doctor Gheorghe Marinescu nr. 19

► Miercuri, 20 ianuarie 2021

  • Literatura pentru copii în România – eveniment on-line. Invitați: Adina Rosetti, Flavius Ardelean, Florin Bican, Cris Radu. Moderator:Vasile Ernu
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #3 – eveniment on-line. Invitat: Adrian Majuru, istoric, manager al Muzeului Municipiului București – la Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann nr. 20

► Joi, 21 ianuarie 2021

  • ora 19:00 – Prezentarea lucrărilor de artă din expoziția de bază a MNLR – eveniment on-line. Participă: artistul Marcel Lupșe, criticul de artă Pavel Șușară
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #4 – eveniment on-line. Invitată: Simona Popescu, scriitoare – la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Str. George Bacovia nr. 63

► Vineri, 22 ianuarie 2021

  • ora 10:00 – Moment muzical – Mira-Maria Popa (harpă) – eveniment on-line
  • ora 13:00 – Moment muzical – Georgia Bâldea (vioară) – eveniment on-line
  • ora 17:00 – Ionuț Bogdan Ștefănescu despre muzicienii poeți – eveniment on-line
  • ora 19:00 – Mariano Castro – Muzica argentiniană în România – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #5 – eveniment on-line. Invitată: Ioana Pârvulescu, scriitoare – la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Bd. Prof. Doctor Gheorghe Marinescu nr. 19

► Sâmbătă, 23 ianuarie 2021

  • orele 10:00 – 18:00 – Laboratorul de vise – ghidaj tematic pentru familii – la Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
  • ora 10:15 – Ziua scrisului de mână – Prezentarea instrumentelor de scris & a tipurilor de scriere. Invitată: Carmen Nistor, Academia de Caligrafie – la Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
  • ora 12:00 – Prezentarea lucrărilor de artă din cadrul expoziției de bază a MNLR. Artist: Florin Stoiciu – la Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
  • ora 15:00 – Prezentarea lucrărilor de artă din expoziția de bază a MNLR. Critic de artă: Adrian Buga – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #6 | eveniment on-line – Invitat: Victor Ioan Frunză, regizor – la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Str. Mărțișor nr. 26

► Duminică, 24 ianuarie 2021

  • ora 9:00 – Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, despre semnificația zilei de 24 ianuarie – eveniment on-line
  • ora 19:00 – Istoricul Georgeta Filitti despre familia Sturza, conacul Miclăușeni și salvarea arhivelor – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Personalități culturale acasă la… – eveniment on-line – la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Anton Pann”

► Luni, 25 ianuarie 2021

  • ora 19:00 – Recital Nicolae Voiculeț – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Arta contemporană în direct #6 – eveniment on-line. Invitați: Aurora Kiraly și Bogdan Rața

► Marți, 26 ianuarie 2021

  • ora 15:00 – Recital Mircea Rusu – eveniment on-line
  • ora 17:00 – Recital Florin Zamfirescu – eveniment on-line
  • ora 19:00 – Lectură Mihai Constantin – eveniment on-line
  • ora 20:00 – Recital Lari Giorgescu – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #7 – eveniment on-line. Invitată: Ana-Maria Sandu, scriitoare – la Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Blvd. Prof. Doctor Gheorghe Marinescu nr. 19

► Miercuri, 27 ianuarie 2021

  • ora 11:00 – Regizorul Attila Vizauer despre teatrul radiofonic în România – eveniment on-line
  • ora 16:00 – Intervenția regizorului Felix Alexa – eveniment on-line
  • ora 17:00 – Gábor Tompa în dialog cu George Banu – eveniment on-line
  • ora 19:00 – Intervenția Gianinei Cărbunariu, directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #8 – eveniment on-line – la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Str. Mărțișor nr. 26
  • ora 22:00 – Intervenția Marinei Constantinescu despre memorie, meseria de critic de teatru, Nocturne și Festivalul Național de Teatru – eveniment on-line

► Joi, 28 ianuarie 2021

  • ora 11:00 – Intervenția regizorului Alexa Visarion despre „Caragiale în teatru și film, în țară și afară”, dar și despre cărțile sale, „Cealaltă scenă” și „Profeții spectaculare” – eveniment on-line
  • ora 16:00 – Proiecția filmului „Comoara naivă” și dezbatere cu regizorul de film documentar Copel Moscu – în Mansarda MNLR, expoziția de bază, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
  • ora 17:00 – Câteva note despre ultimii 20 de ani de cinema românesc – Ileana Bîrsan – eveniment on-line
  • ora 19:00 – Ileana Perneș Dănălache va intra în dialog cu actorul Valentin Teodosiu și regizorul Constantin Vaeni despre filmul “Drumeț în calea lupilor “ – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #9 – eveniment on-line – la Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann nr. 20

► Vineri, 29 ianuarie 2021

  • ora 16:00 – Scriitoarea Ioana Nicolae invită vizitatorii expoziției de bază la o explorare a muzeului în sala Marilor romancieri, la o dezbatere despre romanul Ion, de la apariția căruia s-au împlinit, anul trecut, 100 de ani; coborând apoi în sala dedicată optzeciștilor și avangardei, pentru a povesti despre obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coșovei, lucrări expuse în sala MNLR dedicată optzeciștilor și avangardei. La finalul întâlnirii, scriitoarea va citi câteva fragmente din volumul în manuscris Tot înainte.
  • ora 19:00 – Dezbatere pe marginea reeditării nr. 1/1991 al revistei Manuscriptum – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #10 – eveniment on-line. Invitat: Alexandru Tomescu, violinist – la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Str. George Bacovia nr. 63

► Sâmbătă, 30 ianuarie 2021

  • ora 11:00 – Intervenția arh. Constantin Goagea – eveniment on-line
  • ora 19:00 – Recital Nicolae Voiculeț – eveniment on-line
  • ora 21:00 – Memoria obiectelor mici și mari pe înțelesul tuturor #11 – eveniment on-line. Invitat: Petru Lucaci, artist

– la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Bd. Prof. Doctor Gheorghe Marinescu nr. 19

► Duminică, 31 ianuarie 2021

  • ora 15:00 – Traducerile cărților pentru copii – eveniment on-line. Participă: Florin Bican, Laura Frunză
  • ora 17:00 – Traducerile cărților pentru adolescenți – eveniment on-line. Participă: Simona Ștefana Stoica, Oana Valeria Radu, Irina Stoica. Moderator: Iulia Dromereschi
  • ora 19:00 – Traducători ai cărților de ficțiune – eveniment on-line

Sesiunea 1: Mihaela Buruiană, Iulia Gorzo, Irina Borțoi, Bogdan Ghiu

Sesiunea 2: Simina Răchițeanu, Ovio Olaru, Cristina Godun, Sigrid Crăsnean

Moderatorii ambelor întâlniri prin Zoom: Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat

  • ora 21:00 – Personalități culturale acasă la… – eveniment on-line – la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”

* Acţiuni organizate de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale:

  • va expune, vineri, în premieră, afişul primului film documentar românesc „Eminescu, Veronica, Creangă”, din 1914, film comemorativ realizat de Octav Minar şi editat de Casa Pathe Freres. Afişul, recuperat în anii ’80, din podul unei case, în timpul demolării cartierului Uranus, face parte din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, partener apropiat al MNIR, şi a fost restaurat recent în laboratorul de restaurare carte a muzeului.
  • cu aceeaşi ocazie se va deschide oficial expoziţia „Fragment. Experienţa restaurării”, moment ce va fi disponibil online, pe pagina oficială de Facebook şi pe canalul de YouTube ale muzeului.
  • accesul în expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului va fi gratuit în data de 15 ianuarie

* Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici să descopere natura, participând la ateliere online interactive dedicate viețuitoarelor din Delta Dunării

* Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vineri 15 ianuarie 2021, vizitatorii au acces gratuit toate muzeele și casele memoriale din componența Muzeului Municipiului București. Acestea sunt: Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Victor Babeș, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

* Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, are loc un dialog special cu trei artiști de teatru, trei creatori de lumi vizuale remarcabile: Dragoș Buhagiar, cel mai premiat scenograf al spațiului românesc, mult așteptat la această serie de întâlniri de la Teatrelli după o a doua colaborare cu Tokyo Metropolitan Theatre; Adrian Damian, autorul unor decoruri de o plasticitate hipnotică, veritabile instalații aduse la viață de energiile actorilor; și Cristina Milea, laureata Premiului UNITER pentru scenografie în 2020, adepta unei ecologii teatrale cu miză estetică și umană deopotrivă, intitulat “Anotimpurile dialogului” despre teatru cu Octavian Saiu, în limba română, cu subtitrare în limba engleză – ora 19:00, în premieră, pe pagina de Facebook Teatrelli. Printre partenerii media: Radio România Cultural

* Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București întâmpină Ziua Culturii Naționale cu prezentarea înregistrării unuia din cele mai frumoase recitaluri dedicate lui Eminescu, „TRECUT-AU ANII…”, recital susținut la data de 15 ianuarie 2008 de marii artiști ai scenei românești, Ion Caramitru, Valeria Seciu și Ovidiu Iuliu Moldovan (în ultima sa apariție scenică!), acompaniați de clarinetistul Aurelian Octav Popa. Pe canalul de youtube al TNB și pe pagina de Facebook a teatrului, începând de vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 18:00, până duminică, 17 ianuarie 2021, la orele 22:00 veți putea viziona această pagină din antologia de aur a poeziei românești

* Casa Artelor „Dinu Lipatti” deschide Stagiunea de Evenimente culturale pentru anul 2021, realizând prima transmisiune în direct/Live Streaming pe pagina de Facebook din Salonul de muzică al Casei Lipatti, de Ziua Culturii Naţionale Ediţia a III-a cu un Recital Extraordinar de Poezie eminesciană şi Muzică clasică românească – ora 19:00. Artiştii invitaţi ai Casei Artelor „Dinu Lipatti” sunt actriţa Irina Movilă, violoncelistul Dan Cavassi şi pianista Verona Maier care vor susţine un Recital Extraordinar pe versurile poetului nepereche, acompaniate de sonorităţile profunde şi subtile ale muzicii clasice româneşti. Programul cuprinde o selecţie din cele mai frumoase poezii de Mihai Eminescu – „Glossă”, „Ce-ţi doresc ţie, dulce Românie”, „Când marea…”, „De ce nu-mi vii”, „La steaua”, „Te duci”, în armonile unor compoziţii semnate de George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin C. Nottara, Constantin Dimitrescu şi Paul Constantinescu

* Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” Mogoşoaia organizează în perioada 15 – 18 ianuarie 2021 o serie de evenimente, cu rolul de a celebra Ziua Culturii Naționale:

► 15 ianuarie

  • deschiderea oficială a unei noi expoziții, care include o selecție din colecția permanentă a CCPBPB, îngrijită și curatoriată de istoricul de artă Doina Mândru, cuprinzând mai mulţi artiști – ora 11:00, la parterul palatului și la galeria Foșior. Expoziţia va rămâne pe simeze până la data de 15 martie 2021. Deschiderea oficială este realizată prin intermediul unui tur ghidat, care va fi transmis live de către curatorul expoziției.

► 16 ianuarie

  • proiecția filmului documentar despre atelierul lui Nicolae Grigorescu: Atelier cu călăuză – ora 14:00, în Sala Scoarțelor şi online, pe platforma Docuart: www.docuart.ro/documentare/atelier-cu-calauza, sau pe pagina de Facebook a instituției. Regia: Ovidiu Bose Paștina. Producător: Sahia Film. Anul producției:  1985
  • recital organizat de Fundația Culturală Remember Enescu – ora 16:00, în Sala Scoarțelor. Soliști: Eric Maican, Erica Ionescu, Anne Marie Mihalache, Vlad Niculiţă, Nicholas Mihalache, Valentin Dimitrie Simion. La pian: Teodora Chircă, Sorina Dobrescu. Profesori îndrumători: Claudiu Stanciu, Ileana Busuioc, Mihnea Drăgoi, Adrian Buliga, Marin Cazacu. Prezintă: profesor Mihaela Tomescu.

* Opera Naţională Bucureşti va transmite online, de Ziua Culturii Naţionale, şase spectacole semnate de compozitori români în cadrul proiectului intitulat #DordeONB, din seria Opera online – pe site-ul şi pe canalul de Youtube al ONB:

  • ora 10:00 – baletul „La Piaţă” de Mihail Jora
  • ora 10:40 – spectacolul de operă „O noapte furtunoasă”
  • ora 11:30 – spectacolul de balet „Roşu şi negru” de Livia Teodorescu Ciocănea
  • ora 13:40 – „Motanul încălţat” de Cornel Trăilescu
  • ora 15:20 – „O scrisoare pierdută” – operă în două acte şi un prolog de Dan Dediu
  • ora 18:10 – concertul „Româneşte”

* Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susţine un intermezzo coral dedicat culturii naționale transmis LIVE – ora 15:00, pe pagina de https://www.facebook.com/MadrigalOficial

  • de asemenea, începând de vineri, 15 ianuarie, în zi de sărbătoare, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu va oferi publicului gratuit spre vizionare și înregistrarea spectacolului „Hora Staccato – Concert folcloric” în aplicația online Madrigal App – https://app.madrigal.ro/. „Hora Staccato – Concert folcloric” reprezintă primul eveniment dintre cele cinci ale Stagiunii estivale Madrigal 2020, desfășurată pe scena Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din București în perioada 21 iulie – 16 august 2020, parte a seriei de proiecte naționale ale Ministerului Culturii: SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României.

* Romanian Chamber Orchestra – un ansamblu unic care unește 21 de muzicieni români, care fac performanță atât în unele dintre cele mai importante orchestra din Europa, cât și în țară – serbează Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) prin lansarea filmului documentar „Romanian Chamber Orchestra – Împreună pentru muzică”, o producție ce prezintă cel de-al doilea proiect al ansamblului, care a avut loc în luna august a anului 2020 – ora 19:30, în mediul online, pe pagina de Facebook a orchestrei, https://www.facebook.com/RomanianChamberOrchestra. Filmul documentar este o producție susținută de Asociația Tribul Artistic din Timișoara, care încearcă să surprindă starea de spirit a muzicienilor din Romanian Chamber Orchestra și a dirijorului Cristian Măcelaru în perioada pandemiei, sentimentele care i-au încercat și experiențele avute în noul context global. De asemenea sunt prezentate fragmente din cele două componente educaționale ale proiectului, masterclass-ul de dirijat susținut de Maestrul Cristian Măcelaru și cursurile de măiestrie interpretativă dedicate tinerilor violoniști, violiști și violonceliști români, susținute de: Alexandru Tomescu, Irina Simon-Renes, Alina Lepper, Alexandru-Mihai Bota, Ladislau Cristian Andriș, Olga Mănescu și Octavian Lup

Evenimente în ţară

 

* Adjud: Biblioteca Municipală „Elena Lahovary” Adjud,  în parteneriat cu Asociaţia Cultural-Umanitară Bogdania, va  organiza, o serie de activități dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului naţional  Mihai Eminescu. Activitatea se va desfăşura online şi va cuprinde: expoziţii  de carte dedicate Marelui Poet,  recital de poezie şi momente artistice.  Ziua  Culturii Naționale  va fi marcată de poetul, eseistul, publicistul  Ionel Marin (preşedinte al Asociaţiei Cultural – Umanitare Bogdania şi Revista de Creaţie de Cultură  Bogdania), poetul, prozatorul, dramaturgul Vasile Groza (membru al Asociaţiei Cultural – Umanitare Bogdania) şi utilizatori ai Bibliotecii Municipale „Elena Lahovary” Adjud (elevi ai Colegiului Naţional „Emil Botta”, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mareşal Al. Averescu”, îndrumaţi de prof. Florentina Severin,  prof. Erna Luminiţa Alexe, prof. Adriana Bocman şi prof. Voicu Paula Isabela, preşcolari de la Grădiniţa nr. 4,  prof. Rozica Anghel şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Homocea, coordonaţi de  înv. Marieta Mitrofan). Biblioteca Municipală „Elena Lahovary” Adjud invită iubitorii de cultură să acceseze pagina de facebook a instituţiei (https://www.facebook.com/biblioteca.adjud), pagină care vă găzdui evenimentul.

* Aiud: Eminescu și Ziua Culturii Naționale vor fi sărbătorite printr-o inedită manifestare culturală: în zona de expoziții stradale din fața Primăriei Municipiului Aiud, va fi prezentată o expoziție de poeme vizuale cu versurile lui Mihai Eminescu și fotografiile semnate de Andrei Bako și Zoltan Balog

  • Recitalul de muzică folk în interpretarea lui Marius Moga poate fi urmărit online, pe grupul AiudArt și pe paginile Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud.
  • Prezentarea online a revistei Astra aiudeană nr. 3-4 (8–9), iulie–decembrie 2020, include tematica bogată a numerelor publicației editate de Astra – Despărțământul Ovidiu Hulea Aiud și Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud:

– Ovidiu Hulea – Personalitate culturală (Prof. dr. Gabriela Gâlea)

– Aiud. Golgota scriitorilor. Poezii din Temnițele Aiudului (Prof. dr. Ion Buzaşi)

– Abdicarea Regelui Mihai – act de responsabilitate politică față de neam (Dr. Alin Florea)

– „România literară” (aiudeană) – 1930 (Ioan Hădărig)

– Cu emoție așteptăm Centenarul Colegiului Național „Titu Maiorescu” (Prof. Despina Stanciu)

– „Memorial” pleiada dascălilor mei de liceu (Oliviu Socaciu)

– Ovidiu Hulea la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din1 Decembrie 1918 (Bibliotecar Dana Grigoriţă)

– Tudor Vladimirescu 1821 – 2021 (Prof. Corina Valentina Voicu)

– Un document maghiar – care contrazice „Cartea Neagră” a lui Kemény! (Zeno Millea)

– Cartea de poezie: Patricia Goodrich – Vânătoare de pietre în Transilvania. Traducere din limba engleză de Casandra Ioan

– Facerile unei expoziții etnografice – un vis împlinit. (Prof. Despina Stanciu)

– Album de Fotografii: Expoziția etnografică de la Gârbova de Jos (15 pagini color).

Cea de-a XXXII-a ediție este organizată de: Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Fundaţia Inter-Art Aiud, Primăria/Consiliul Local Aiud, Astra – Despărţământul Ovidiu Hulea Aiud

* Alba Iulia: Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită vineri, 15 ianuarie, când se împlinesc 171 de ani de la naşterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” (CCAB) vor organiza o serie de evenimente, expoziții și recitaluri:

  • ora 16:00 – Spațiul expozițional urban al CCAB – Expoziția de artă fotografică „Prin ochii cărții” – expun cursanții clasei de artă fotografică, coordonator Vasile Sârb
  • ora 17:30 – Galeria de artă a CCAB – transmisiune live – Expoziția de grafică „Univers eminescian” – expun cursanții clasei de grafică, coordonator Ioana Raica

– Recital de poezie „Somnoroase păsărele” – recită Anastasia Pleșa

– Expoziția de pictură „Jocul culorilor” – expun cursanții clasei de pictură, coordonator Ioana Raica

– Recital de muzică folk și muzică ușoară „Dor de Eminescu” – momente artistice interpretate de Grupul vocal „Primavera”, coordonator Marinela Popa

  • ora 19:00 – Oarda, Alba Iulia – transmisiune live – Lansarea cărții „Monografia localității Oarda, județul Alba”, autor prof. Doina Bocșa, prezintă prof. univ. dr. Ioan Bocșa, editura CCAB
  • ora 20:00 – Castelul de la Sâncrai – transmisiune live – Recital cameral extraordinar – recital cameral susținut de Orchestra de cameră a Județului Alba. În program: lucrări muzicale de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Bela Bartok, Tiberiu Brediceanu, Alexandru Pal. Evenimentul se va desfășura fără public, va fi transmis live pe paginile de Facebook și Youtube ale instituțiilor organizatoare și vor fi respectate cele mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2

* Alba Iulia: Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia și Palatul Copiilor Alba, marchază Ziua Culturii Naționale și în acest an, atât prin intermediul platformelor on-line cât și prin expoziții în spațiile deschise ale bibliotecii sau prin depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Din program:

  • ora 8:00 – Mesaje instituționale din partea Consiliului Județean Alba, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și din partea Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara
  • ora 8:30 – Medalion omagial Mihai Eminescu
  • ora 9:00 – Recomandarea zilei – carte pentru adulți: Eminescu Mihai, Poezii, București, Academia Română. Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2013;
  • ora 9:30 – Recomandarea zilei – carte pentru copii: Cunoaște-l pe… Mihai Eminescu, Iași, Editura Gama Junior, 2016
  • ora 10:00 – Citatul zilei…
  • ora 10:30 – Știați că…?
  • ora 11:00 – Expoziția tematică de carte „Mihai Eminescu în colecțiile bibliotecii”. Expoziția poate fi vizionată atât pe pagina de Facebook a bibliotecii cât și în spațiul exterior al bibliotecii, cu respectarea normelor igienico-sanitare și de distanțare aflate în vigoare
  • ora 12:00 Omagiu lui Mihai Eminescu – depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu situat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, cu respectarea normelor igienico-sanitare și de distanțare aflate în vigoare
  • ora 12:30 – Poezia zilei – Când crivățul cu iarna…, de Mihai Eminescu
  • ora 13:00 – Ai vizionat filmul „Un bulgăre de humă” în regia lui Nicolae Mărgineanu? Îți recomandăm cartea: Călinescu George, Viața lui Mihai Eminescu, București, Litera, 1997
  • ora 14:00 – Memoria culturală a locului: Mihai Eminescu la Alba Iulia
  • ora 15:00 – Eminescu și copiii. Momente multiart susținute on-line de elevii de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia
  • ora 16:00 – Cântecul zilei – Eminescu, pe versuri de Grigore Vieru. Muzica: Ion și Doina Aldea Teodorovici. Momentul muzical este susținut on-line de Maria Mariș de la Școala de folk – Palatul Copiilor Alba
  • ora 17:00 Eminescu și copiii. Momente multiart susținute on-line de elevii de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia
  • ora 18:00 – Bibliovaliza – Eminescu și timpul poveștilor. Adaptarea și lectura, Liudmila Cioflică.

* Arad: Concert extraordinar dedicat Zilei Naționale a Culturii susţinut de Corul academic, dirijor: Robert Daniel Rădoiaș, la pian: Sorin Dogariu – ora 19:00, la Sala Palatului Cultural. Sunt prezentate capodopere corale din creația compozitorilor Gheorghe Dima, Dumitru Georgescu Kiriac, Ioan D. Chirescu, Tudor Flondor, George Enescu, Marțian Negrea, Paul Constantinescu, Vasile Popovici, Vasile Timiș

* Arad: De Ziua Culturii Naționale și în ziua când se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, Centrul Municipal de Cultură Arad va organiza, online, un eveniment omagial dedicat poetului: va fi postată înregistrarea unui spectcol de muzică clasică și poezie care îi are ca protagoniști pe Angela Petrean Varjasi și Zoltan Lovas, actori la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, care vor recita din opera lui Mihai Eminescu și pe soprana Amalia Preda, acompaniamentul fiind asigurat de Corneliu Holhoș – ora 20:00, la adresele www.facebook.com/CinematografGrădiște, www.cmcarad.ro/video, www.facebook.com/CentrulMunicipaldeCulturăArad, www.facebook.com/MuzeulPreparandiei

* Arad: Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad celebrează Ziua Culturii Naționale, rememorând figura fondatoare a culturii românești moderne, poetul național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), reper al genialității și expresivității pus în slujba valorilor umane fundamentale, plasând identitatea expresiei naționale pe fundamentul valoric al societății moderne – ora 11:00, la Sala ASTRA:

  • conferințe culturale grupate sub tematica „Eminescu și identitatea culturală românească”, prin participarea conf. univ. dr. Sorin Bulboacă, director al Complexului Muzeal Arad, care va susține prelegerea cu titlul „Ziua Culturii Naționale”, alături de dr. Doru Sinaci, director al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, cu tema „Putna – 1871, primul congres al intelectualilor români de pretutindeni”.
  • Cu acest prilej, Sala ASTRA a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad va găzdui expoziția de carte cu titlul „Pur și simplu, Eminescu”, expoziție menită să păstreze vie în sufletele noastre moștenirea culturală pe care poetul național al românilor a lăsat-o peste veacuri, printr-o bogată colecție de cărți de poezie, proză, scrieri politice, critică literară, ediții bibliofile eminesciene
  • De asemenea, va avea loc vernisarea figurii fondatoare a culturii românești moderne prin bustul lui Mihai Eminescu, în viziunea sculptorului Dumitru Paina, alături de prezentarea drapelului reconstituit aparținând delegaților arădeni prezenți la Congresul de la Putna, organizat de către Ioan Slavici și Mihai Eminescu, în anul 1871

* Bacău: Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, deschide spre vizitare gratuită expozițiile de la: Muzeul de Științele Naturii, Vivariu, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” și Casa Memorială „Ion Borcea”:

  • Expozițiile permanente din cadrul Muzeului de Științele Naturii, situat în Aleea Parcului nr. 9 sunt: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei” și colecția de plante vii din seră, iar cele temporare „Mirodeniile, povești cu gust” și „O Lume Dispărută”. Printre valorile de patrimoniu expuse recent se remarcă Exponatul lunii ianuarie: Bondarul lui Cullum – colecția de entomologie a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău deține singurele exemplare ale acestei specii colectate în România. Este iniţiat, de asemenea, proiectul expozițional „Valoarea cărţii”, în cadrul căruia, luna aceasta se citeşte din din Grigore Antipa – unul dintre cei mai mari biologi români
  • Vivariul, situat în str. Popa Șapcă, nr. 3, vă prezintă următoarele expoziții permanente „Expoziția de păsări exotice cântătoare și de ornament”, „Specii autohtone și exotice de pești „Rase de porumbei” „Amfibieni si reptile”. În cadrul acestei locații puteți vizita și expoziția temporară „Cânepa – trecut, prezent și viitor”.
  • Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, situat în Str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, etalează expoziția permanentă „Universul – de la Pământ la stele” și expoziția temporară „Astronomia în antichitate”,iar această incursiuneprintre stele este completată de un spectacol de planetariu
  • Casa Memorială „Ion Borcea” din Comuna Racova adăpostește o valoroasă expoziție de obiecte personale care au aparținut savantului Ion Borcea

* Bacău: Centrul de Cultură „George Apostu” organizează, de Ziua Culturii Naționale, o sărbătoare sub genericul „Cu mâine zilele-ți adaogi…”, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău – ora 11:00, în Sala de Marmură a Centrului de Cultură „George Apostu”. Evenimentul, prilej de omagiere a poetului Mihai Eminescu la împlinirea a 171 de ani de la naștere, îi va avea ca invitați speciali pe coordonator-prof. Viorica Ciofu împreună cu membrii Ansamblului „Ghiocelul” din cadrul Centrului de zi „Clubul Pensionarilor – Club 60+”,  pe Adrian Jicu, cronicar literar și pe Gheorghe Geo Popa, director general al Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău.

* Baia Mare: De Ziua Culturii Naționale, intrarea va fi liberă la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. un număr de 10 expoziţii tematice alcătuiesc expoziţia permanentă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş: Necropola tumulară de la Lăpuş, Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului, Baia Mare – oraş liber regal, Baia Mare – Piaţa Cetăţii. Vestigii arheologice, Baia Mare – Centrul Istoric. Vestigii arheologice, Suba Zoltán – Omul din spatele aparatului de fotografiat (foto), Maramureşul şi Marea Unire (1918), „Tot înainte!” Elev în România comunistă, Minerit şi civilizaţie în Maramureş şi Călătorie în universul Ceasului. Programul de vizitare începe la ora 10:00 iar ultima intrare va fi la ora 16:30.

* Baia Mare: Manifestarea „O zi pentru Eminescu” la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. De Ziua Culturii Naționale, muzeul judeţean vă invită să-l (re)descoperiţi împreună pe Eminescu, prin ateliere de lectură, poezie și teatru care se vor regăsi pe paginile de Facebook și pe site-ul muzeului: www.etnografie-maramures.ro.

  • În această zi specială, accesul publicului în expoziția permanentă va fi gratuit, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

* Bârlad: Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti difuzaeză conferinţa „Mihai Eminescu. Modele ontologice şi viziune poetică”, susţinută de c.ş. Luigi Bambulea – ora 12:00. Materialul înregistrat va fi difuzat în premieră, pe canalele de Youtube şi Facebook ale Muzeului „Vasile Pârvan”, Bârlad – https://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan,  https://www.facebook.com/muzeulparvan, https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan,.

* Bistrița: Ziua Culturii Naționale va fi marcată, printr-un eveniment transmis online pe paginile oficiale de Facebook și YouTube ale Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” – ora 18:00, și cuprinde: proiecție ”Mihai Eminescu” în fața Palatului Culturii, tablou liric, mesaje din lumea culturală, colaj video literar și muzical. Actorii Dorin C. Zachei și Amelia Crețiu vor susține un recital din lirica lui Eminescu.

* Botoșani/Ipoteşti: La inițiativa Ministerului Culturii, de la ora 18:00, vor fi iluminate clădiri cu o mare încărcătură culturală: Casa Memorială “Mihai Eminescu” de la Ipoteşti, Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”, Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani şi Biserica Uspenia, cea în care a fost botezat marele poet. Pe clădirea Muzeului va fi proiectat un colaj de filme realizat pe baza unor fotografii din portofoliul Memorialului Ipoteşti, „Pe urmele lui Eminescu”. Deschiderea acţiunii din această seară, la care vor participa oficialităţi ale judeţului, va avea loc pe Pietonalul „Unirii”, în faţa Muzeului Judeţean.

  • Pagina de Facebook a bibliotecii va găzdui o suită de momente artistice, recitaluri de poezie, expoziţii, dedicate Marelui Poet. Prietenii bibliotecii, colaboratori din întreg judeţul, bibliotecari, profesori şi elevi, propun multiple perspective de transpunere a creaţiei eminesciene, pline de emoţie, inocenţă şi respectul cuvenit, grupate astfel: „Portretul artistului în tinereţe” – Rotonda cenaclurilor literare pentru copii şi tineret din judeţul Botoşani (înregistrări video); Descoperă comoara” vizită virtuală la bibliotecă cu prezentarea câtorva documente din patrimoniul Secţiei de Colecţii Speciale; „Ziua Culturii Naţionale în simboluri şi însemne” – selecţiuni din exponatele documentare întocmite de Cabinetului de Numismatică şi Filatelie şi dedicate Zilei Culturii Naţionale; „Sub fiorul metaforei” suită de recitaluri şi momente artistice; „Eminescu în templul culturii române” – Expoziţii de carte în diverse locaţii, pe diverse teme (aspecte online). Acestea pot fi vizionate pe site-ul www.bibliotecabotosani.ro
  • Accesul vizitatorilor atât în cadrul Memorialului Ipoteşti, cât şi a Muzeului Judeţean de Istorie va fi liber pe tot parcursul zilei de 15 ianuarie

* Botoşani: Autorităţile judeţene vor depune, cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, jerbe de flori la mormintele mătuşilor sale din cimitirul Mănăstirii Agafton. Acţiunea, care are loc în premieră, este organizată de Consiliul Judeţean (CJ) şi Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii „Mihai Eminescu”.

* Bran: În 15 ianuarie, zi de sărbătoare națională, ziua în care s-a născut marele nostru poet, Mihai Eminescu, în semn de prețuire pentru aceste evenimente, Muzeul Național Bran (Str. Aurel Stoian nr. 14), vă așteaptă cu porțile deschise, în timpul programului de vizită, cu intrare liberă.

* Braşov: Opera Brașov, în parteneriat cu Filarmonica Brașov, oferă, de Ziua Culturii Naționale, recitalul vocal-instrumental „Pe-o gură de rai”, un recital 100% românesc, atât prin creațiile muzicale propuse și versurile ce stau la baza acestora, cât și prin interpreții care vi le vor oferi – tineri artiști ai celor două instituții amintite – ora 18:30, online, pe pagina  de Facebook și pe canalul oficial de YouTube, Opera Brasov. Protagoniștii acestui recital sunt: Mădălina Bourceanu – soprană, Bogdan Costache – vioară și Lioara Frățilă – pian, care vă propun, spre audiție, lieduri ale compozitorilor Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Dima, Nicolae Bretan, Eugen Doga, Sabin Păutza, Virgil Mihăilescu, precum și arii din operete românești: „Lăsaţi-mă să cânt” de Gherase Dendrino, „Ana Lugojana” şi „Plutaşul de pe Bistriţa” de Filaret Barbu, „Amorul mascat” de Ion Hartulary-Darclée sau „Valurile Dunării” de George Grigoriu. Dintre creațiile instrumentale nemuritoare nu va lipsi celebra „Baladă pentru vioară şi pian op. 29” scrisă de Ciprian Porumbescu. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole

* Braşov: Centrul Cultural Reduta începe seria evenimentelor culturale din 2021, de Ziua Culturii Naţionale, primul eveniment pregătit fiind dedicat poetului Mihai Eminescu, „Când însuşi glasul gândurilor tace…”, realizat de actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu – ora 19:00, pe canalul Youtube şi pe pagina de Facebook ale instituţiei. „Când însuşi glasul gândurilor tace…”,  a fost  înregistrat la Domeniul Manasia, o bijuterie de patrimoniu unică în peisajul Bărăganului.

* Brăila: De Ziua Culturii Naționale, ce reprezintă data nașterii poetului național Mihai Eminesc, Filarmonica „Lyra-George Cavadia” oferă în dar melomanilor un Recital instrumental – online, susținut de Cvintetul Filarmonicii. Prezentarea acestui eveniment cultural îi aparține profesorului Marilena Niculescu, iar conducerea muzicală este semnată de Petrea Gogu – directorul Filarmonicii. În program sunt incluse lucrări ale compozitorilor români: Ciprian Porumbescu – Balada-Solo vioară – Cornelia Gheorghiu; Mircea Chiriac – Serenada; Eugen Doga – Valsul iubirii; Constantin Dimitrescu – Dans Țărănesc.

* Brăila: De Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu are loc, online, evenimentul „O floare la statuia poetului”, manifestare care a devenit tradițională

* Braşov: Opera Braşov, în parteneriat cu Filarmonica Braşov, oferă, de Ziua Culturii Naţionale, recitalul vocal-instrumental „Pe-o gură de rai”, un recital 100% românesc, atât prin creaţiile muzicale propuse şi versurile ce stau la baza acestora, cât şi, prin interpreţii care vi le vor oferi – tineri artişti ai celor două instituţii amintite – ora 18:30, online, pe pagina de Facebook şi pe canalul oficial de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=3uc58X3T2us&feature=youtu.be. Protagoniştii acestui recital sunt: Mădălina Bourceanu – soprană, Bogdan Costache – vioară şi Lioara Frăţilă – pian, care propun, spre audiţie, lieduri ale compozitorilor Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Dima, Nicolae Bretan, Eugen Doga, Sabin Păutza, Virgil Mihăilescu, precum şi arii din operete româneşti: „Lăsaţi-mă să cânt” de Gherase Dendrino, „Ana Lugojana” şi „Plutaşul de pe Bistriţa” de Filaret Barbu, „Amorul mascat” de Ion Hartulary-Darclee sau „Valurile Dunării” de George Grigoriu

* Buzău: Muzeul Județean Buzău organizează un ansamblu de activități culturale dedicate Zilei Culturii Naționale. Programul mai cuprinde și o multiplă lansare de carte științifică precum și vernisajul expoziției Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău. Din program:

  • ora 11:00 – Conferință de presă, sediul Muzeului Județean Buzău, et. II, sala 13. Bilanțul activității muzeului în anul 2020 și prezentarea Ofertei culturale, științifice și educative pentru anul 2021
  • ora 11:30 – Lansare de carte științifică:

– Analele Buzăului, XII/2020 – revistă științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică în principal cercetările istorice atât ale muzeografilor instituției noastre dar și ale altor specialiști din țară.

– Județele Buzău și Râmnicu Sărat în documente de la Constantin Brâncoveanu (1689-1713), autor Laurențiu-Ștefan Szemkovics – volum de referință în cercetarea istorico-documentară a județului Buzău, dar și a perioadei reprezentată de domnia lui Constantin Brâncoveanu; invitat: dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics.

– Mousaios, XXIII/2020 – revista științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică rezultatele cercetărilor arheologice și ale cercetărilor pluridisciplinare întreprinse pe teritoriul județului Buzău, dar și de către colegi din alte zone ale țării; articolele din revistă se adresează în primul rând specialiștilor, dar și pasionaților de arheologie și preistorie, stundenți și profesori. Revista Muzeului Județean Buzău este catalogată în una dintre prestigioasele baze de date online Central Estern European Library începând cu anul 2012. Numărul din acest an cuprinde lucrările științifice susținute în cadrul celui de-al XVIII-lea Colocviu de Arheologie Funerară, găzduit de către instituția noastră între 17 și 19 octombrie 2019, materialele fiind semnate de către cercetători din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Rep. Moldova ș.a.

– Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania din anul 2019 – publicație anuală a Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului, care cuprinde toate rapoartele arheologice desfășurate pe teritoriul României în anul 2019.

– Huni și goți hunici la Dunărea de Jos – volumul, semnat de către cercetătorul Radu Harhoiu de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” București, tratează prezența hunilor la Dunărea de Jos și implicit în zona actuală a județului Buzău și pune într-o nouă lumină Tezaurul de la Pietroasele, precum și descoperirile de la Gherăseni.

– Începuturile culturii Monteoru. Așezarea de la Năeni-Zănoaga Cetatea 2 – volum științific semnat de către Mihai Constantinescu, cercetător în cadrul Institutului de Antropologie ”Francisc Reiner”, București, vechi colaborator al Muzeului Județean Buzău în ceea ce privește activitatea de cercetare arheologică și valorificare științifică.

  • ora 12:00 – Expoziția ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, în cadrul căreia vor fi prezentate publicului larg artefacte descoperite de către arheologii muzeului nostru pe teritoriul județului Buzău. Deși expoziția de acest gen a ajuns la a treia ediție, conceptul de bază este unul nou pentru instituția noastră și își propune să valorifice muzeistic descoperirile arheologice recente. Expoziția va putea fi vizitată până în luna ianuarie a anului 2022.
  • ora 18:00 – Prezentarea mesajului Ministerului Culturii

* Caransebeş: De Ziua Culturii Naționale și în ziua când se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, va avea loc un eveniment omagial dedicat poetului – transmis în direct pe pagina de Facebook a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” și a Episcopiei Caransebeșului:

  • În sala de expoziție a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului se va desfăşura manifestarea „Cultura și limba română în patrimoniul cultural din Caransebeș”. Evenimentul va fi deschis cu prezentarea expoziției „Limba română în patrimoniul cultural bisericesc”
  • Urmează o dublă lansare de carte: unul dintre volumele lansate va fi albumul Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, semnat de Arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului.
  • Evenimentul cultural va culmina cu un recital muzical pe versurile poetului național Mihai Eminescu

* Carei: Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Municipală Carei organizează mai multe evenimente dedicate acesteia:

  • Secţia de adulţi va organiza expoziţia tematică „Eminescu şi cultura română “ ce va fi deschisă pe tot parcursul lunii ianuarie
  • Pentru a pune în valoare cinematografia românească vor fi distribuite pe pagina de Facebook a Bibliotecii Municipale Carei, ecranizări celebre ale unor cunoscute opere din literatura română, după următorul program:

– Luni, 11.01.2021 – Ciuleandra (1985), regia Sergiu Nicolaescu

– Marţi, 12.01.2021 – Ion: Blestemul pământului (1980), regia Mircea Mureşan

– Miercuri, 13.01.2021 – Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1979), regia Sergiu Nicolaescu

– Joi, 14.01.2021 – Pădureanca (1986), regia Nicolae Mărgineanu

– Vineri, 15.01.2021 – Moromeţii (1987), regia Stere Gulea

  • La secţia de copii va fi organizată o expoziţie de citate celebre din literatura română ce va putea fi vizionată toată luna ianuarie.
  • În 15.01.2021 va fi realizat un maraton de lectură online pe pagina de facebook a bibliotecii. Vor fi lecturate poveşti sau fragmente din opere cunoscute sau mai puţin cunoscute din literatura română după următorul program:

– ora 9:00 – Cap. În gazdă la Donna Bianca, fragment din romanul „Elevul Dima dintr-a şaptea“

– ora 10:00 – “Vorbele bătrâneşti sunt pietre nestemate” de Petre Ispirescu

– ora 11:00 – „Drumul lui Creangă” de Gala Galaction

– ora 12:00 – “Spre Pipirig” din volumul “Pe drumuri de munte” de Calistrat Hogas

– ora 13:00 – “Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, fragmentul “Drumul spre Socola”

– ora 14:00 – “Domnu’ Trandafir” de Mihail Sadoveanu

– ora 15:00 – “Recreaţia Mare” de Mircea Sântimbreanu

* Cluj – Napoca: Programul dedicat Zilei Culturii Naționale 2021 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”:

► 15 ianuarie 2021

  • ora 8:50 – Eminescu în cuvinte și note – moment poetic-muzical și discuții libere – activitate interactivă pentru adolescenți. Organizator: Secția pentru adolescenți. Activitatea va avea loc on-line, pe platforma ZOOM. Participă elevi de la Seminarul Teologic Ortodox
  • ora 9:00 – Domnului Eminescu, cu drag… – activitate interactivă pentru copii. Organizator: Filiala „Traian Brad”. Activitatea va avea loc on-line, pe platforma Teams. Participă elevii clasei a IV-a de la Școala „Ion Creangă”
  • ora 10:00 – Eminescu în cuvinte și note – moment poetic-muzical și discuții libere – activitate interactivă pentru adolescenți. Organizator: Secția pentru adolescenți. Activitatea va avea loc on-line, pe platforma ZOOM. Participă elevi de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”
  • ora 10:30 – Eminescu reper de cultură românească – activitate interactivă pentru copii. Organizator: Filiala Zorilor. Activitatea va avea loc on-line, pe platforma Google Classroom. Participă elevii din clasa a IV-a G de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca
  • ora 12:00 – Eminescu reper de cultură românească – activitate interactivă pentru copii. Organizator: Filiala Zorilor. Activitatea va avea loc on-line, pe platforma Google Classroom. Participă elevii din clasa a III-a de la Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” Florești
  • Despre Eminescu sau despre veșnicia noastră cea de toate zilele – Interviu cu scriitorul Christian Crăciun. Interviul va fi în scris și va fi publicat pe pagina de Facebook a bibliotecii. Organizator: Secția Împrumut pentru adulți
  • Quiz din cultura română derulat pe pagina de Facebook a bibliotecii. Organizator: Secția Împrumut pentru adulți
  • Descoperă scriitorul: Mihai Eminescu – articol despre viața și opera scriitorului, publicat pe Blogul copiilor „Între noi, copiii” și pe pagina de Facebook a bibliotecii. Organizator: Secția pentru copii
  • Quiz – Mihai Eminescu – articol de testare a cunoștințelor despre marele poet național, publicat pe Blogul copiilor „Între noi, copiii” și pe pagina de Facebook a bibliotecii. Organizator: Secția pentru copii

► 18 ianuarie 2021

  • ora 12:00 – „Freamăt” de versuri. Eminescu în cele mai frumoase poezii – activitate interactivă pentru copii. Activitatea va avea loc on-line, pe platforma ZOOM. Participă elevi de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”. Organizator: Secția pentru copii

► Expoziții de publicații

  • 6-22 ianuarie 2021 – 171 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi jurnalistului român Mihai EMINESCU (15.01.1850 – 15.06.1889). Locația: foaierul sediului central
  • 15 ianuarie 2021 – L-am cunoscut pe domnul Eminescu, expoziție on-line de carte. Locația: pagina de Facebook a Filialei Kogălniceanu

* Cluj – Napoca: Concert vocal-instrumental, spectacol online, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, organizat în parteneriat de Opera Naţională Cluj şi Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – ora 19:00. Recitalul de lieduri și poeme românești organizat anual de cele două instituții culturale-reper: Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, poartă o dublă și profundă simbolistică: mijlocul lunii ianuarie marchează data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889), precum și simbolizanta Zi a Culturii Naționale. Regizor: Rareș Trifan, Scenograf: Anca Pintilie, cu participarea lui Florin Estefan – bariton şi a Elenei Ivanca – actriță

* Cluj – Napoca: ”Cântec cu poveste (în notă cultă)” este proiectul cultural pe care Filarmonica de Stat ”Transilvania” îl propune pentru Ziua Culturii Naționale –  Muzica Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, condusă de Gabriel Bebeșelea, va fi completată de poveste, prin prezența actorilor Ionuț Caras și Matei Rotaru, într-un proiect care-și propune promovarea culturii românești prin încurajarea dialogului între arte – ora 19:00, concertul va fi filmat şi transmis online atât pe pagina de Facebook a instituţiei, cât și pe canalul de YouTube al acesteia. Program:

–  Sabin Drăgoi – ”Nunta-n codru” şi ”Hora din Dixtuor”

– Sigismund Toduţă – ”Passacaglia” (arajament pentru orchestră de coarde de Gabriel Bebeşelea)

– Béla Bartók – ”Colinde româneşti” (aranjament pentru orchestră de coarde de Dan Ţurcanu)

– George Enescu – ”Légende” pentru trompetă şi orchestră de cameră (aranjament de Gabriel Bebeşelea)

– Alin Chelărescu – ”Pilastru”

* Cluj – Napoca: Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), organizează, în perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2021, expoziţia „Identități. Ziua Culturii Naționale. Lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca”. Expoziţia „Identități. Ziua Culturii Naționale. Lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca” se deschide pentru vizitare în data de 15 ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Culturii Naționale şi poate fi vizitată până în data de 7 februarie 2021

* Cluj-Napoca: De ziua nașterii poetului Mihai Eminescu și, totodată, Ziua Culturii Naționale, Teatrul de Păpuși „Puck” le oferă iubitorilor de teatru două momente speciale difuzate atât pe pagina web a instituției, cât și pe cea de Facebook, în regim de live streaming:

  • pentru a aduce un omagiu poetului național al României, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 171 de ani, pe site-ul www.teatrulpuck.ro va fi difuzată înregistrarea audio a poveștii „Făt Frumos din lacrimă”, scrisă de marele gânditor. Materialul face parte din proiectul #AudioPuck, realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, pentru punerea la dispoziţia tuturor instituțiilor publice de învățământ a aproximativ 50 de înregistrări cu povești din programa școlară, cu titlu gratuit. Basmul este prezentat în lectura actriței Ramona Atănăsoaie. Ilustrația muzicală este semnată de Attila Nagy.
  • ora 18:00 – poate fi urmărit pe pagina www.facebook.com/teatruldepapusi.puck spectacolul „Aleodor Împărat”, după Petre Ispirescu, în scenariul și regia lui Decebal Marin. Scenografia îi aparține lui Vlad Tănase, iar muzica a fost creată de Traian Păcurar. Din distribuția piesei fac parte actorii: Andreea Bolovan, Ionuţ Constantinescu, Iulia Dinescu, Robert Gutunoiu, Călin Mureşan și Andra Ştefan.

* Constanţa: Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” prezintă online recitalul artistic, cultural-educativ „Poezii de basm” dedicat aniversării a 171 de ani de la nașterea poetului național al României, Mihai Eminescu – ora 11:00, pe pagina Facebook a instituției-Teatrul Căluțul de mare. Recitalul cuprinde adaptarea basmului cult Făt-frumos din lacrimă, ce aparține marelui poet român, basm ce a fost publicat prima dată in 1870 în revista Convorbiri literare dar și recitarea integrală sau parțială a unora dintre cele mai frumoase poezii ale sale cum ar fi Mortua est, De ce nu-mi vii?, Mai am un singur dor, Lacul, La steaua, Scrisoarea III, Crăiasa din povești, Atât de fragedă, Iubind in taină, Din noaptea …., Călin, file de poveste. Regia artistică a acestui spectacol este realizată de Cristian Mitescu iar in distribuție îi vom revedea pe actorii Teatrului „Căluțul de mare”: Claudia Brădescu, Ion Ciolan, Arina Cojocaru, Clara Ghiuvelechian, Alina Manțu, Daniel Minciună, Cristian Mitescu, Rovena Paraschivoi, Grațian Prisacariu, Tiberiu Roșu, Andrei Stroescu, Daniela Vlad

* Constanţa: Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa organizează lansarea revistei ştiinţifice Analele Dobrogei, seria a treia, An II, nr. 1 – ora 13:00, în Aula Adrian Rădulescu din clădirea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Lansată în anul 1920, prezentul număr al revistei marchează împlinirea a 100 de ani de la apariţia sa în peisajul cultural dobrogean. Acest număr cuprinde, în mare parte, comunicările susţinute la secţia Modernă – Contemporană din cadrul Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale Pontica 53 – 2020. La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa, instituţiilor de cultură constănţene şi mass-media

* Constanţa: Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Culturii Naționale, marcată de ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie, prin expoziția temporară „Satul copilăriei“. Imaginea satului tradițional a fost reconstituită cu obiecte din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța: elemente componente ale interiorului țărănesc (scoarțe, ștergare, vase de ceramică, aramă și lemn de uz gospodăresc și pastoral), instrumente muzicale (fluiere), obiecte de industrie casnică textilă (roți și furci de tors, fuse, piese ale războiului de țesut: suveici, scripeți, spate), jucării din ceramică (fluierici, pușculițe). Expoziția are ca punct de plecare câteva versuri din creația eminesciană („O, rămâi!”, „Sara pe deal”, „Revedere”) în care este evocată imaginea satului natal, Ipotești (județul Botoșani), precum și câteva fragmente reprezentative din „Amintiri din copilărie”, în care Ion Creangă, bunul său prieten, a scris despre locul ivirii sale pe lume, Humulești (județul Neamț). Fotografiile alb-negru cu valoare de document, precum și fragmentele din creația celor doi mari clasici ai literaturii române, alături de inventarul etnografic ales redau „Satul copilăriei” de altădată

* Constanţa: În contextul în care Primăria municipiului Constanţa are în intenţie realizarea unei Strategii Culturale a municipiului, „Strategia culturală a municipiului Constanţa 2021-2031”, care va avea ca obiectiv-cadru vitalizarea vieţii culturale a oraşului prin exploatarea creativă a patrimoniului cultural şi a tuturor resurselor sectoriale locale, are loc, cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naţionale, în regim online, prima dezbatere tematică cu titlul „Strategia culturală a municipiului Constanţa. Kilometrul zero” – ora 10:00. Această dezbatere este destinată prioritar reprezentanţilor instituţiilor publice de cultură din municipiu şi judeţ. La eveniment au confirmat deja prezenţa experţi în management cultural care au participat la elaborarea Strategiilor culturale ale altor municipii din România (Timişoara, Cluj-Napoca)

* Constanţa: Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale – ora 17:30, pe rețelele oficiale de socializare ale instituției: https://www.facebook.com/CentrulCulturalJudeteanConstantaTeodorTBurada şi https://www.facebook.com/CMEPTJC. Elevi, studenți și oameni de cultură, reprezentanți ai Comunității Tinerilor Basarabeni din Constanța, ai Bibliotecii „Ovidius” din Chișinău – filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu, ai Consiliului Județean al Elevilor Constanța și ai Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” , prin Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor și prin Secția Cultural Educativă- Clasa Actorie (prof. Ana-Maria Ștefan), vor readuce în actualitate operele poeților Mihai Eminescu, Marin Sorescu și Grigore Vieru. Gazda evenimentului este Dan Cojocaru, Șef Serviciul Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor Constanța.

* Constanţa: De Ziua Culturii Naţionale, Teatrul de Stat Constanţa, are în derulare mai multe activităţi:

  • ora 19:00 – va difuza online, pe pagina de Facebook, un proiect video-teatral, intitulat „Peninsula misterioasă”, dedicat memoriei regretatei Doina Păuleanu, marcantă personalitate a Constanţei, critic şi istoric de artă şi director al Muzeului de Artă din Constanţa. Proiectul este realizat de Teatrul de Stat Constanţa în colaborare cu Primăria Constanţa şi cu sprijinul Radio Sky şi Dobrogea TV. Actorii care participă la acest proiect sunt Florina Stănculeţ, Mirela Pană, Dan Cojocaru şi Andrei Cantaragiu.

Prin vocile lor, vor fi aduse în faţa publicului constănţean câteva fragmente din ultima carte a Doinei Păuleanu, dedicată oraşului pe care l-a iubit. Cu acribie şi cu tenacitate, fermecată fiind de istoria şi de patrimoniul cultural al Constanţei, ea a cercetat trecutul şi ne-a pus la dispoziţie mijlocul de acces la informaţii necunoscute sau ignorate, care nu fac decât să ne sporească ataşamentul faţă de oraşul în care trăim.

  • ora 20:00 – va fi difuzat, pe pagina de Facebook a TSC, spectacolul „Nişte năroji”, o dramatizare de Iulian Enache după volumul lui Marin Sorescu, „La Lilieci”.
  • lansarea evenimentului „CULtură vs. COOLtură”, un concurs de dezbateri ce se va desfăşura în perioada 15 – 24 ianuarie, de la Ziua Culturii Naţionale până la Ziua Unirii Principatelor, organizat de Teatrul de Stat Constanţa, Constanţa – Capitala Tineretului din România 2021-2022 şi Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanţa, în parteneriat cu Primăria Constanţa. Opt echipe de liceeni din Constanţa vor dezbate, în sistemul competitiv uzual de debate, teme legate de patrimoniul cultural românesc. Finala va fi transmisă în livestream.
  • tot pentru a marca ziua naşterii celui mai mare şi emblematic poet român, care, din 2010, a devenit Ziua Culturii Naţionale, faţada Teatrului de Stat Constanţa va fi luminată festiv în seara de 15 ianuarie, acţiune prin care TSC se alătură proiectului „Flacăra Culturii” derulat, cu această ocazie, de Ministerul Culturii.

* Craiova: De Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu public în sală, Teatrul „Poesis” deschide seria manifestărilor din acest an, deocamdată cu 30% din capacitatea sălilor de spectacole: Emil Boroghină va susține spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”, un spectacol foarte apreciat, pe care actorul l-a susținut în România, Belgia, China, Germania, Italia, Cehia, Canada, Ungaria, Grecia, SUA – ora 11:00, la sala „Amza Pellea”

  • ora 18:00 – la intrarea principală a Teatrului Naţional din Craiova, va fi proiectat video mesajul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale. Totodată, vor fi proiectate imagini din istoria de 170 de ani a Naţionalului craiovean, iar această videoproiecţie va fi vizibilă de pe esplanada teatrului, în Piaţa William Shakespeare

* Craiova: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj deschide expoziţia de pictură, realizată de artiştii plastici Mariana Montegaza şi Daniel Guţă, din cadrul Asociaţiei Seniori Art Craiova, şi dedicată aniversării a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu – ora 11:00, la Galeriile „Cromatic”. Expoziţia va rămâne deschisă până duminică, 31 ianuarie 2021. De asemenea, lucrările vor mai putea fi admirate și pe paginile facebook ale instituției: Centrul Creației Populare Dolj (https://www.facebook.com/ccp.dolj) și Galeriile Cromatic, Centrul Creației Populare Dolj (https://www.facebook.com/CJCPCTDj).

* Craiova: Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, publicul va avea acces gratuit în toate spațiile expoziționale ale Muzeului Olteniei. Astfel, Secția Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu nr.14), Secția de Etnografie-Casa Băniei (str.Matei Basarab nr.16) și Secția de Științele Naturii (str. Popa Șapcă nr.8) îşi pot primi vizitatorii în intervalul orar 9:00 – 17:00.

* Deva: Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează o serie de  manifestări dedicată moștenirii spirituale a poetului nostru național, Mihai Eminescu:

  • ora 10:00 – în Parcul Municipal „Cetate” Deva:

– Evocarea poetului național;

– Recital de poezie eminesciană susținut de actrițele Isabela Hașa și Cristina Lazăr;

– Depunere de flori la statuia poetului

  • ora 12:00 – la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Sala de Lectură:

– Expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene

* Drobeta Turnu Severin/Orşova/Băile Herculane: Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită, la Drobeta Turnu Severin, prin cea de-a XXXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură „MIHAI EMINESCU” (14 – 15 ianuarie). Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Primăria Oraşului Băile Herculane, Mânăstirea „Sfânta Ana” Orşova, Centrul Cultural „Nichita Stănescu”, Palatul Culturii „Teodor Costescu”, Fundaţia Culturală „LUMINA”, Episcopia Severinului şi a Strehaiei. Program:

► 14 ianuarie

  • ora 10:00, Băile Herculane (la statuia poetului Mihai Eminescu)

– Deschiderea oficială a manifestărilor

– Decernarea premiilor „Eminescu” şi „Pamfil Şeicaru”

  • ora 12:00 – Orşova (la statuia poetului Mihai Eminescu)

– Decernarea premiilor „Eminescu” şi „Pamfil Şeicaru”

  • ora 12:30 – Orşova (la Mânăstirea „Sfânta Ana”)

– Decernarea premiilor „Pamfil Şeicaru”

► 15 ianuarie

  • ora 11:00 – Drobeta Turnu Severin, la Palatul Culturii „Teodor Costescu”

– Decernarea premiilor „Eminescu”, „Porni Luceafărul” şi „Hiperyon”

* Focşani: Primăria Municipiului Focşani împreună cu instituţiile de cultură din subordine organizează de Ziua Culturii Naţionale, un eveniment special, cu un public limitat la 100 de persoane – în Sala Balada:

  • Ziua Culturii Naţionale va debuta cu Simpozionul ”Eminescu şi Focşanii”, moderat de actorul Sorin Francu, Directorul Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”. Vor expune: profesorul Anişoara Piţu, care va vorbi despre ”Eminescu şi noi”, bibliotecar dr. Teodora Fîntînaru, care va vorbi audienţei despre ”Întâlnirile mele cu Eminescu” şi cercetătorul, muzeograf prof. Ionuţ Iliescu, care va vorbi despre ”Eminescu şi intelectualii focşăneni contemporani ai poetului”. Fiecare expunere va fi punctată de un intermezzo muzical susţinut de Cvartetul Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia”
  • ora 16:30 – Simpozionul ”Eminescu şi Focşanii” se va finaliza cu lansarea cărţii pentru copii ”Povestile timpului”, semnată de Adrian Budescu şi publicată la Editura Coresi – în Sala Balada
  • ora 17:00 – Spectacol Multimedia dedicat ”Zilei Culturii Naţionale”, pentru realizarea căruia şi-au dat concursul actorii Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, artiştii Ansamblului Folcloric ”Ţara Vrancei”, cvartetul Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia” şi Corul ”Pastorala”. Pe durata spectacolului aniversar vor fi în direct cu focşănenii, prin intervenţii video, personalităţi marcante pentru viaţa culturală a Municipiului Focşani: Juan Cantarell, Spania – dirijorul Orchestrei de Cameră „Unirea” şi compozitorul Horia Moculescu, cetăţean de onoare al municipiului.
  • Tot cu acest prilej va fi lansat, la Focşani, în premieră naţională, proiectul ”Eminesciana 2.0” cu participarea extraordinară a actriţei Cristina Deleanu, pe muzică interpretată de prietenii focşănenilor, pianistul Ştefan Doniga şi violonista Diana Jipa

* Galați: Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați organizează live Concertul de muzică românească dedicat Zilei Culturii Naționale – „Eminescu – Dor de suflet românesc”, regia artistică: Adrian Mărginean; dirijor cor: Daniel Nistor – ora 19:00. Soliști: Ana Băcanu, Andreea Blidariu, Adelina Diaconu, Lăcrămioara Crihană, Florentina Soare, Silvia-Alice Niță, Florin Bobei, Constantin Lupu, Valentin Vasopol. Instrumentiști soliști: Gheorghe Constantinescu (clarinet), Tereza Gânju (violoncel). La pian: Ludmila Calalb, Georgiana Diaconescu, Tatiana Ionașcu-Zaharova, Ciprian Oloi, În program: lucrări de Nicolae Bretan, George Stephanescu, Aurel Eliade, Gheorghe Dima

* Giurgiu: Biblioteca Judeţeană „I. A. Bassarabescu” Giurgiu, prezintă, de Ziua Culturii Naţionale, în perioada 15 – 31 ianuarie, o suită de evenimente culturale  în mediul online, pe pagina  de Facebook a bibliotecii, realizate în cadrul unor parteneriate instituţionale (cu Palatul Copiilor Giurgiu – regizor Antoniu Florin, actriţa Antoniu Georgeta) dar şi  oferit de voluntari, tineri iubitori de cultură din municipiu  (studenta Miriam Candoi şi masteranda Ruxandra Tudor – talentată scriitoare). Din program:

► 15 ianuarie 2021

  • ora 9:00 – Actrița Ileana Popovici – de Ziua Culturii Naționale – aprecieri și      declarație de sprijin pentru biblioteca județeană „I.A. Bassarabescu” și pentru  bibliotecile publice din mediul rural;
  • ora 9:30 – Miriam Ruti Candoi, moment artistic – Mihai Eminescu – „Mai am un singur dor” – interpretare la flaut;
  • ora 10:00 – „Repere peste timp – 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” – Expoziție tematică deschisă în perioada 15 – 31 ianuarie la Sala de Lectură;
  • ora 10:30 – Emil Talianu – „Din viața lui Mihai Eminescu”
  • ora 11:00 – Ruxandra Tudor, moment poetic Mihai Eminescu – „Cu gândiri și cu imagini”;
  • ora 12:00 – „Ziua Culturii Naționale, Eminescu 171” – eveniment realizat pe platforma ZOOM în colaborare cu Penitenciarul Giurgiu
  • ora 12:30 – Miriam Ruti Candoi – Mihai Eminescu – „Mai am un singur dor”, moment poetic ;
  • ora 13:00 – Ruxandra Tudor, moment poetic Mihai Eminescu – „Să fie sara-n asfințit”
  • ora 13:30 – Ruxandra Tudor, Mihai Eminescu „Ce e amorul”, moment poetic ;

► 18 ianuarie 2021

  • ora 10:00 – regizorul Florin Antoniu – dramatizare – „Înger și demon”, de Mihai Eminescu (în colaborare cu Palatul Copiilor Giurgiu)

► 19 ianuarie 2021

  • ora 9:00 – Miriam Ruti Candoi „Cucuruz cu frunza-n sus”, cântec popular românesc care stă la baza realizării Imnului de Stat al Israelului;
  • ora 10:00 – Emil Talianu, autor al volumului „Studii și consemnări”, apărut în Colecția „Biblioteca Giurgiuveană” cu 77 – Lansare de carte

► 20 ianuarie 2021

  • ora 10:00 – Ecranizări celebre – film românesc pentru copii: „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă

► 21 ianuarie 2021

  • ora 10:00 – Regizor Georgeta Antoniu, dramatizarea poveştii de Ion Creangă „Punguța cu doi bani” (moment oferit în colaborare cu Palatul Copiilor Giurgiu – piesă teatru de păpuși)

► 22 ianuarie 2021

  • ora 10:00 – Ion Elena, bibliotecar „România, o istorie marcată de cultură”, material documentar
  • ora 12:00 – Octavian Ursulescu ne îndeamnă să iubim cartea!

* Iaşi: Primăria Iași, prin Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, marchează Ziua Culturii Naționale și cei 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin două evenimente speciale:

  • prezentarea filmului omagial intitulat “Eminescu și noi…”. Producția video reprezintă un omagiu adus Poetului Național și a fost realizată cu implicarea celor mai importanți scriitori din cultura românească actuală: Ana Blandiana, Gabriel Chifu, Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Daniel Cristea – Enache, Varujan Vosganian, Andrei Novac, Christian W. Schenk, Cassian Maria Spiridon, Nina Corcinschi, Aurel Ștefanachi, Emilian Marcu, Linda Maria Baros, Nichita Danilov, Răzvan Voncu, Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Silvia Goteanschii și Adi Cristi. Toate aceste personalități literare s-au reunit pentru a-l evoca pe Mihai Eminescu prin recitaluri de poezie în cadre de poveste și prin mărturisiri cu privire la opera eminesciană și la impactul ei asupra propriilor creații lirice. Premiera filmului va putea fi urmărită de către public la data de 15 ianuarie 2021 pe postul de televiziune TVR IAȘI, la ora 13:00, pe TVR 3, la ora 21:00, urmând ca pe data de 16 ianuarie “Eminescu și noi” să fie transmis pe TVR Iași, ora 12:00 și pagina de facebook a Casei de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iași
  • Pentru această zi, începând cu ora 11:00, Primăria se va îngriji ca Poetul Național să nu ducă lipsă de flori în Parcul Copou

* Iaşi: Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi organizează mai multe evenimente speciale pentru a celebra Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea a 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu:

  • La Muzeul „Mihai Eminescu” Iaşi, publicul va putea admira obiectul lunii ianuarie: o filă-manuscris cu exerciţii de semnătură ale poetului, din perioada în care acesta ocupa funcţia de director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, 1874-1875
  • Totodată va fi lansată o nouă platformă online: eArhivă, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, începând, cu pagina dedicată lui Eminescu. Astfel va fi facilitat accesul la patrimoniul cultural naţional, prin punerea la dispoziţie a unor documente originale din Arhiva MNLR Iaşi
  • În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale pe 14 ianuarie va fi anunţat câştigătorul concursului „Un chip pentru Eminescu”, lansat pe 1 decembrie 2020. Juriul MNLR Iaşi, format din Corina M. Irimiţă, Anca Maria Buzea şi Iulian Pruteanu, a selectat un singur portret al poetului, care va fi expus, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la Muzeul „Mihai Eminescu” Iaşi
  • MNLR Iaşi va lansa de Ziua Culturii Naţionale proiectul online de promovare a poeziei româneşti „VideoPoem”, realizat de Corneliu Grigoriu

* Iaşi: Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” va celebra online Ziua Culturii Naţionale prin conferinţa intitulată „Cultura Română ALTFEL. Mihai Eminescu – Scriitor şi inspector şcolar în alt veac” – ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Judeţene Iaşi. Evenimentul este susţinut de Cătălina Mihalache, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi al Academiei Române – Filiala Iaşi

* Iaşi: Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, are loc un Concert extraordinar interpretat de soliștii și orchestra Operei Naționale Române din Iași, sub bagheta maestrului Ciprian Teodorașcu – ora 18:30, la Opera Naţională Română Iaşi, Str. Agatha Bârsescu nr. 18

* Iaşi: De Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19:00, are loc, în regim de live streaming, un concert interpretat de Corul Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeșanu și Corul de Copii al Municipiului Iași, condus de Raluca Zaharia – la Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași

* Iaşi: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, o nouă ediție a evenimentului „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.

  • ora 18:00 – evenimentul va debuta cu mesajul Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu
  • apoi, publicul va putea urmări o proiecție de tip videomapping pe Turnul Central al Palatului Culturii – spectacol vizual ce include proiecții ale unor cunoscute versuri din creația eminesciană.
  • Cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, pe întreg parcursul zilei, iubitorii de muzică vor regăsi pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași, precum și pe ecranele tv disponibile în interiorul Palatului Culturii, Recitalul online al clasei de Canto și Muzică de cameră, în care elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, sub coordonarea prof. dr. Daniela Ciocoiu, vor interpreta lied-uri pe versurile marelui poet, muzica aparținând compozitorilor Nicolae Bretan, Diamandi Gheciu, Vasile Popovici și Eugen Doga. Înregistrările au avut loc în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, special pentru acest eveniment

* Iaşi: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași programează pe 14 și 15 ianuarie 2021, la Sala Studio, de la ora 18:00, spectacolul „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte. Acesta are regia semnată de Radu Ghilaș și este un eveniment dedicat „Zilei Culturii Naționale”. Piesa a fost desemnată câștigătoarea primei ediții a proiectului „Lecturi³”, 2020, derulat de Teatrul Național. Totul în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și Revista Alecart, proiect care are ca scop promovarea dramaturgiei românești contemporane

* Ipoteşti: Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediţia din ianuarie a Zilelor Eminescu – activităţile online din programul Zilelor Eminescu, ediţia ianuarie 2021, vor putea fi urmărite pe pagina web (http://www.eminescuipotesti.ro/arhivaevenimente.htm) şi pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/) ale Memorialului Ipoteşti:

  • ora 10:30 – Te Deum la Bisericuţa familiei Eminovici din Ipoteşti, urmat de depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu de la Memorial
  • ora 11:00 – programul online începe cu mesajele de salut
  • ora 11:20 – conferinţă susţinută de preşedintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop,”Ziua tristă a culturii naţionale”
  • ora 11:30 – conferinţa va fi urmată de discuţii pe marginea poeziei de debut din anul 2020, la care vor participa membrii juriului pentru acordarea Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum: Al. Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), Alex Goldiş (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca), Mihai Iovănel (Academia Română, Institutul „G. Călinescu”), Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). Discuţiile vor fi însoţite de lecturi ale poeţilor nominalizaţi pentru premiul din acest an: Lucian Brad, Dumitru Fanfarov, Mircea Andrei Florea, Antonia Mihăilescu, Otay Deniz. Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum va fi înmânat de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina-Elena Federovici, câştigătorului desemnat de juriu
  • ora 15:00 – va urma ediţia din ianuarie a proiectului „Poeţi în dialog”, moderată de Lucia Ţurcanu, la care sunt invitaţi Robert Şerban (Timişoara) şi Lucian Vasiliu (Iaşi)
  • ora 16:30 – la tradiţionalele „Semnale editoriale”, vor fi prezente: Editura Cartier (Chişinău), director – Gheorghe Erizanu; Editura Eikon (Bucureşti), director – Valentin Ajder; Editura Junimea (Iaşi), director – Lucian Vasiliu. Colecţia Ipoteşti va fi prezentată de Mihaela Aniţului, şef serviciu, Memorialul Ipoteşti.
  • În aceeaşi zi, vizitatorii Memorialului Ipoteşti vor avea parte de vernisarea expoziţiei „Botoşanii secolului XIX”, în holul Muzeului „Mihai Eminescu”

* Întorsura Buzăului, jud. Covasna: Direcția Județeană de Sport  și Tineret (DJST) Covasna și partenerii săi vor marca Ziua Culturii Naționale la Întorsura Buzăului, prin proiecția imaginii poetului Mihai Eminescu pe Clădirea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” dar și a unor secvențe din spectacolul „Tot ce-i românesc nu piere!” al Trupei de teatru T3 din localitate, precum și printr-o colectă de carte

* Mediaş: Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret îl sărbătorește pe marele poet român, Mihai Eminescu, în contextul Zilei Culturii Naționale. Reprezentanții Direcției pentru Cultură Mediaș au invitat câțiva dintre cei mai activi cititori ai Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth“ Mediaș să se filmeze recitând poeziile poetului național, Mihai Eminescu. Cei interesați sunt invitați să urmărească postările pregătite cu această ocazie, pe pagina de Facebook „Mediaș – Tradiții, Istorie și Gastronomie“.

* Mioveni: Împlinirea a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu va fi marcată de către Centrul Cultural Mioveni printr-o serie de manifestări:

  • Simpozion online ”171 de ani de Mihai Eminescu” dedicat cadrelor didactice cu tema „Omagiu Culturii Naționale”
  • Eveniment desfășurat online, pe pagina de facebook a Centrului Cultural Mioveni care va cuprinde materiale video cu lecturile unor texte literare, recitarea unor poezii, dar și picturi din creațiile eminesciene.
  • Expoziție tematică „Dor de Eminescu”, desfășurată la Biblioteca Orașului Mioveni. Expoziția va cuprinde volume din opera poetului, dar și creații plastice.

Prin această acțiune se urmărește dezvoltarea spiritului creativ, dar și încurajarea tinerilor în a redescoperi tainele lecturii.

* Oradea: Dirijorul spaniol César Álvarez şi violonistul american Artur Kaganovskiy, artişti recunoscuţi pe plan mondial, vor concerta pro bono, alături de orchestra Filarmonicii de stat, într-un concert extraordinar intitulat „8 Anotimpuri – O planetă”. Acest concert extraordinar va avea loc de Ziua Culturii Naţionale, marcând, prin programul ales – un rafinat dialog muzical, o antiteză a epocilor, clasic versus contemporan, între „Anotimpurile” lui Vivaldi şi „Anotimpurile la Buenos Aires” ale lui Astor Piazzolla – cei o sută de ani de la naşterea compozitorului argentinian.

* Oradea: Demarează, vineri, 15 ianuarie 2021, proiectul „Iosif Vulcan 180” dedicat Zilei Culturii Naționale. Acesta se va derula până în 20 ianuarie și își propune să familiarizeze publicul interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post pașoptist din Transilvania, Iosif Vulcan. El a fost un pionier în promovarea limbii și culturii române în Transilvania aflată sub auspiciile Imperiului Austro-Ungar.

  • Evenimentul central al proiectului este proiecția în aer liber a unui scurtmetraj dedicat lui Iosif Vulcan, în trei locuri din Oradea, trei zile consecutiv: în 16, 17 și 18 ianuarie, între orele 18:00 și 19:00, în Piața Unirii și parcările centrelor comerciale Era Park și Prima Shops.

* Paşcani: De Ziua Culturii Naţionale, respectiv împlinirea a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, are loc o manifestare culturală dedicată marelui artist, organizată de Casa Municipală de Cultură “Mihail Sadoveanu”, un recital de poezie din lirica eminesciană realizat de membrii trupei de teatru „Prometeu” a instituţiei publice – pe pagina de facebook a instituției. În cadrul aceluiaşi eveniment va fi și un moment muzical realizat de către prof. Doina Atomei.

* Piteşti: De Ziua Culturii Naţionale şi în ziua când se împlinesc 171 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, la Muzeul Judeţean Argeş va avea loc un eveniment omagial dedicat poetului, o expoziţie temporară cu lucrări de metaloplastie înfăţişându-l pe Mihai Eminescu, dar şi pe Veronica Micle, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă şi Alexandru Vlahuţă. Lucrările aparţin sculptorului Constantin Samoilă.

  • pe pagina de Facebook a muzeului va fi ataşat şi un filmuleţ care prezintă obiecte din patrimoniul instituţiei şi care au aparţinut marelui poet, precum bastonul lui Mihai Eminescu, dar şi medalii comemorative.

* Ploieşti: Contratenorul Cezar Ouatu și pianista Ioana Maria Lupașcu sunt protagoniștii Recitalului Cameral organizat de Filarmonica ploieșteană, evenimentul fiind dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale – ora 19:00, la Filarmonica „Paul Constantinescu”, Sala Ion Baciu, cu public și transmis și integral live pe Virtual Concert Hall. Veți putea audia, printre altele, Balada lui Ciprian Porumbescu, “Moonlight serenade”, “Smile”, “Penna Tirana”, “Ave Maria”, “Cara sposa”, “An Chloe”, “Malinconia“, “Cinema Paradiso”, “Orfeu” și “Plaisirs d amour”

* Ploieşti/Jud. Prahova: Cu prilejul celei de-a XI-a ediţii a Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale prezintă, în mediul virtual, evenimente omagiale dedicate personalităţilor culturii prahovene şi naţionale, desfăşurate online pe paginile de facebook ale secţiilor muzeale, pe site-ul muzeului www.histmuseumph.ro şi pe www.instagram.com/muzeul.de.istorie.ploiesti/:

https://www.facebook.com/muzeulpaul.constantinescu, „Patru madrigale” de Paul Constantinescu pe versuri de Mihai Eminescu

► În judeţ:

* Răuceşti, jud. Neamţ: „Eminescu – poet naţional” – proiect tematic iniţiat de elevii şcolilor din Răuceşti în parteneriat cu Biblioteca comunală ”Mihail Kogălniceanu”

* Râmnicu Vâlcea: Concert Festiv de Ziua Culturii Naţionale, susţinut de Formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Arheon”, dirijor Codruţ Dumitru Scurtu şi Corul Euphonia, dirijor Aurel Poenaru, la pian Galina Nemţanu – ora 19:00, la Sala Lahovari a Filarmonicii

* Satu Mare: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Cenaclul Cronograf, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare și în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, organizează o serie de activități culturale cu prilejul Zilei Culturii Naționale:

  • ora 11:30 – vor avea loc depuneri de jerbe la bustul poetului național din fața Colegiului Național „Mihai Eminescu”, și la Monumentul Limbii Române, cu momente artistice
  • ora 12:00 – la secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare va avea loc vernisarea expoziției artiștilor Vasile Mic și Vasile Cioră. Cu acest prilej Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare va publica o broșură „Eminescu, semne în timp”, în cadrul proiectului județean „Identitate naţională în creaţia emineasciană” (2021)

* Satu Mare: Trupa Mihai Raicu marchează Ziua Culturii Naționale printr-un maraton de poezie – ora 17:00, în Sala Mare a Teatrului de Nord

* Sebeş: Despărțământul ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, în parteneriat cu Asociația GISAS Sebeș și Asociația „Evelyne” Sebeș, organizează un eveniment online dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale, respectiv comemorării celor 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Evenimentul online se va derula după următorul program:

  • ora 10:00 – Cărți pentru Eminescu…
  • ora 12:00 – Mesaje poetice eminesciene.
  • ora 14:00 – Portrete eminesciene, expoziție online.
  • ora 15:00 – Eminesciana, expoziție de carte online.
  • ora 17:00 – Mesaje poetice eminesciene.
  • ora 19:00 – Conferința „Pe urmele lui Mihai Eminescu” (Prof. Dr. Monica Grosu).

* Sebeş/Lancrăm: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeș, organizează, de Ziua Culturii Naționale, un program, preponderent online, sub genericul “De la Eminescu, la Blaga…”:

  • ora 8:00 – Muzeul Municipal “Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială “Lucian Blaga” Lancrăm își așteaptă publicul vizitator, oferind acces gratuit, până la ora 16:00
  • ora 9:00 – pagina de facebook a Bibliotecii Municipale “Lucian Blaga” Sebeș – Expoziție aniversară de carte: “Din valurile vremii…” Un omagiu adus poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) şi „Ziua Culturii Naționale – prezentarea simbolurilor pe care le reprezintă”.
  • ora 11:00 – pe pagina de facebook a Bibliotecii Municipale “Lucian Blaga” Sebeș – “Cu Eminescu-n gând şi-n suflet… de Ziua Culturii Naţionale”, momente poetice ale membrilor Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeş
  • ora 11:30 – pagina de facebook a Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeș – “În liniștea statuilor…” Omagii aduse poeților naționali Mihai Eminescu și Lucian Blaga.
  • ora 12:00 – pagina de facebook a Casei Memoriale “Lucian Blaga” Lancrăm – Expoziție de carte: “Lucian Blaga – cultură și cunoaștere”. Un omagiu adus personalității lui Lucian Blaga.
  • ora 13:00 – pagina de facebook a Bibliotecii Municipale “Lucian Blaga” Sebeș – ”Din slovele cenaclului sebeșan”, creații literare ale scriitorilor locali
  • ora 14:00 – pe pagina de Internet a Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeș, social media – Minutul de cultură: Nicolae Mareș, “Lucian Blaga – traducător, traductolog”, eLiteratura 2020, proiect editorial realizat cu sprijinul Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeș
  • ora 16:00 – pe pagina de facebook a Bibliotecii Municipale “Lucian Blaga” Sebeș – Expoziție de artă plastică: „Icoane vechi, icoane nouă”, lucrări tematice ale pictorilor locali
  • ora 18:00 – pe pagina de facebook a Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeș – Recital de pian susținut de prof. Diana Dava Barb: “Sunetele ca poveste….”
  • ora 21:30 – spectacolul „Epitath“, de Robert Desnos, cu Daniel Plier

* Sfântu Gheorghe: Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Centrul European de Studii Covasna Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Asociația GRIT organizează o serie de manifestări cultural-științifice, după următorul program:

  • Simpozionul cu tema „Pagini de cultură românească din sud-estul Transilvaniei”, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă – ora 14:00. Moderator: prof. ing. Maria Peligrad

În cadrul simpozionului vor fi prezentate comunicările:

– Prof. Rodica Pârvan, „Eminescu poet naţional”;

– Ciprian Hugianu şi Ioan Lăcătuşu, „Publicaţii româneşti de cultură din judeţele Ciuc, Odorhei şi Treiscaune, în perioada interbelică”;

– Vasile Lechinţan, Erich Mihail Broanăr, „Profesorul şi publicistul Octavian M. Dobrotă – promotorul «Glasului românesc» în ţinutul Odorheiului”;

– înv. Ana Alina Ciorici-Costache, „Un proiect în curs de finalizare: Sinteze literare pentru copii”;

În finalul simpozionului vor recita poezii de Mihai Eminescu elevii clasei a II-a de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre”, învăţător Maria Bularca, și va avea loc un recital de cântece pe versuri de Mihai Eminescu interpretate de pr. Ioan Marin.

  • Concurs de recitări online din lirica românească, adresat iubitorilor de poezie de toate vârstele, organizat de Asociația GRIT. Înscrierile s-au încheiat în data de 12 ianuarie. Între 13 și 15 ianuarie are loc jurizarea, iar premierea se va desfășura în data de 18 ianuarie 2021, la Casa Orășenească de Cultură Covasna

* Sfântu Gheorghe: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a pregătit o serie de evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naționale:

  • Activitate on-line pentru clasele primare de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” și Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc sub genericul „Eminescu -vers și culoare”. Activitatea va consta într-o prezentare video ce va cuprinde referiri la semnificația zilei de 15 ianuarie, repere biografice ale poetului Mihai Eminescu și secvențe din lirica eminesciană. Prin materialul prezentat se lansează și o provocare practică – realizarea unor desene inspirate de lirica eminesciană.
  • Prezentarea online, realizată de prof.dr. Luminița Cornea, a noului număr din revista de literatură „Caietele de la Araci”, publicație semestrială a Muzeului Național al Carpaților,care continuă să promoveze personalitatea scriitorului Romulus Cioflec și prin nr. 14, apărut de curând. Prin pagini de adevărată istorie literară, recentul număr al revistei completează portretul scriitorului născut la Araci. Prin cercetările la Muzeul Național al Literaturii Române din București ale doamnei prof.dr.Luminița Cornea, istoric literar, membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, cunoaștem mai multe documente literare care relevă relațiile scriitorului nostru cu prietenii săi, scriitorii.
  • Ateliere online de scriere cu pana, caligrafie din scrierile eminseciene, lectură din poezia eminesciană, reprezentări prin desen ale unor creații eminesciene. Responsabil: Florin Herțeg, muzeograf. Partener: Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, jud.Covasna
  • Totodată Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud.Covasna, își va relua activitatea cu publicul în data de 15 ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, zi în care va oferi intrarea gratuită la expozițiile sale tuturor vizitatorilor.

* Sibiu: Pentru Filarmonica de Stat Sibiu, basmul face parte din cultura românească și nu poate lipsi din programul Zilei Naţionale a Culturii în care este prezentat secretul (muzical al) ”Tinereții fără bătrânețe și vieții fără de moarte” în cadrul unui concert-spectacol – ora 19:00, în Sala Thalia a Filarmonicii Sibiu. Participă Orchestra Filarmonicii Sibiu, Cristian Spătaru – dirijor, Melinda Samson – soprană şi Cristian Iacob – actor

* Sibiu: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu continuă întâlnirile online și offline în perioada 13 – 17 ianuarie. Din program:

  • ora 19:00 – Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă spectacolul “Ostatic la Mătușica” de Morris Panych, regia: Michael Devine – la Sala Mare a TNRS
  • ora 20:00 – Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu transmite recitaluri omagiale poetului național Mihai Eminescu cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe pagina de Facebook, YouTube și site-ul TNRS, poeme scrise de Mihai Eminescu: „Luceafărul”, „Sara pe deal”, „Revedere”, seria de „Scrisori” ori „Quantic Love” – corespondența Veronica Micle – Mihai Eminescu, sunt doar câteva dintre titlurile prezentate de actorii TNRS. (Re)descoperim împreună poeme de referință din fiecare etapă de creație a poetului
  • ora 21:00 – spectacolul „Ana și Îngerul” – din cartea „O iarnă de povești”, de Cristina și Alex Donovici, cu Serenela Mureșan

* Suceava/Alba Iulia/Chişinău: Expoziţia foto-documentară „Personalităţi ale Culturii Naţionale”, dedicată ”corifeilor” Ciprian Porumbescu, Lucian Blaga şi Alexei Mateevici, va fi vernisată simultan, la Suceava, Alba Iulia şi Chişinău, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Naţional al Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău – ora 17:00, la Muzeul de Istorie Suceava, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Sunt invitaţi să participe şi vor vorbi despre cele trei personalităţi omagiate, alături de oficialităţi, specialişti pe domeniile literatură, muzicologie şi filosofie

  • Suceava: participă preşedintele CJ Suceava – Gheorghe Flutur, directorul general al Muzeului Naţional al Bucovinei – Emil Ursu, prorectorul Universităţii de Arte ”George Enescu” Iaşi – prof. univ. dr. Doru Albu, directorul Bibliotecii Bucovinei ”I. G. Sbiera” Suceava – dr. Gabriel Cărăbuş
  • Chişinău: participă reprezentantul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării; dr. hab. Eugen Sava, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei; dr. hab. Maria Şleahtiţchi, scriitor, director Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”
  • Alba Iulia: participă Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba; dr. Gabriel Rustoiu, directorul general al Muzeului National al Unirii Alba Iulia; dr. Tudor Roşu, şef secţie Istorie, muzeologie, bibliotecă şi documentare – Muzeul National al Unirii Alba Iulia; prof.univ.dr. Diana Câmpan, Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia
  • În program sunt intercalate şi momente muzicale: interpretare – „Balada” lui Ciprian Porumbescu – la vioară: Adrian Semeniuc; fragment din „Glasurile Putnei”, compozitor Viorel Munteanu.

* Suceava/Putna: Mihai Eminescu va fi omagiat printr-o serie de manifestări online organizate de Ziua Culturii Naţionale, de Consiliul Judeţean (CJ) şi Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, la 171 de ani de la naşterea marelui poet – pe pagina de Facebook a Bibliotecii Bucovinei

  • preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovinei (SSB), poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, va vorbi despre Eminescu şi Bucovina, urmat de recitaluri online din lirica eminesciană susţinute de elevele Adela Şulea şi Roua Dragotă, de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, respectiv Şcoala Gimnazială nr. 3 Suceava.
  • va avea loc şi Festivalul Literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXX-a, eveniment cultural cu tradiţie, iar premiul acordat de către organizatori şi SSB pentru cea mai bună carte de exegeză eminesciană publicată în anul 2020 va fi anunţat tot online, în jurul orei 14:00. Premiul este acordat cu sprijinul financiar al CJ Suceava, iar un juriu prestigios va selecta toate cărţile apărute anul trecut şi o va nominaliza pe cea mai bună.
  • programul manifestărilor include şi depunerea de coroane de flori la:

– statuia lui Mihai Eminescu din centrul municipiului Suceava – ora 10:00

– la statuia marelui poet din curtea Mănăstirii Putna – ora 13:00.

* Suceava: De Ziua Culturii Naționale, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în parteneriat cu sectorul Teologic-Educațional – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Monitorul de Suceava, Televiziunea Intermedia Suceava și NEst-TV Channel, organizează programul Ora de „Sus inima!”:

  • ora 16:00 – serie de webinarii celebrative simultane, pentru a marca sărbătoarea națională, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic
  • ora 18:00 – webinar-sumativ

Detalii și formular de înscriere: https://forms.gle/3FdTtpzNZaTkfYX17

* Suceava: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava organizează, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, sub genericul „Poezia vie – de la Eminescu la tinerii poeţi de azi”, lansarea volumului de debut „CuţitulProaspătŞters”, de Vlad Berariu – ora 11:00, în sala Auditorium „Joseph Schmidt” (USV). Manifestarea este organizată în parteneriat de Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (director, prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu), Casa de Cultură a Studenţilor Suceava (director, prof. Valentin Ianoş), Casa de Poezie Light of ink – Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava (coordonator, prof. Gheorghe Cîrstian). Volumul va fi prezentat de invitaţi speciali: prof. Rodica Mureşan – critic literar, studenta Antonia Mihăilescu – poetă, prof. Vlad Sibechi – poet. Evenimentul va fi moderat de prof. Gheorghe Cîrstian, coordonatorul Casei de Poezie Light of ink, proiect cultural iniţiat de Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava

* Suceava: Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava organizează expoziţia de carte „Manuscrisele eminesciene”, în Holul Central al Corpului E, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Vor fi expuse, pentru prima dată la Suceava, 37 de volume care conţin 47 de caiete manuscrise eminesciene (ediţia facsimilată), împreună cu 20 de CD-uri. Reamintim faptul că fondul de carte al Bibliotecii USV s-a îmbogăţit, la iniţiativa prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, cu această donaţie din partea Bibliotecii Academiei Române, la începutul acestui an universitar. Expoziţia mai conţine o serie de lucrări din opera eminesciană menite să prezinte publicului universalitatea Poetului, menţionând aici traduceri din poezia lui Eminescu în limbile germană, franceză, engleză, rusă, spaniolă, latină şi arabă, aflate în colecţiile speciale ale Bibliotecii USV. Pe tot parcursul expoziţiei (orele 10:00 – 16:00), se vor derula imagini de la primirea acestei donaţii în Biblioteca USV. De asemenea, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu va vorbi despre importanţa manuscriselor eminesciene pentru cultura română

* Târgovişte: Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa marchează ziua de 15 ianuarie, prin activităţi cultural-artistice, ducând astfel mai departe moştenirea imensă, lăsată de Mihai Eminescu:

  • ora 11:00 – publicul interesat este invitat să urmărească pagina de Facebook a Centrului de Cultură Dâmbovița, unde se transmite live o întâlnire cu personalități marcante ale culturii dâmbovițene, care, în cadrul unei mese rotunde vor face o analiză a culturii scrise și vor prezenta cele mai recente lucrări ale membrilor Societății Scriitorilor Târgovișteni
  • ora 17:00 – la Muzeul de Istorie va avea loc un concert susținut de cvintetul Orchestrei Simfonice Muntenia și invitații săi.

Accesul publicului se va face în limita locurilor disponibile și în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2

* Târgovişte: Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgoviştei, organizează un amplu program dedicat Zilei Culturii Naţionale, online – ora 11:00:

– Festivitatea de deschidere – pe platforma ZOOM, utilizând link-ul: https://us02web.zoom.us/j/81950594884?pwd=MzVwTWRFWGQ4S3I5TGxnazhkNlhxUT09

– Credinţa şi cultura în epoca post-adevăr, conferinţă susţinută de Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, teolog, realizatorul emisiunii „Credință și cultură” la Trinitas TV

– Ediţii bibliofile – Mihai Eminescu, expoziţie virtuală de carte din colecţiile Bibliotecii Judeţene

– Memoria discului: lirica eminesciană în interpretări celebre, audiţii din colecţiile Secţiei de Artă.

* Târgu-Mureş: De Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), Teatrul Național Târgu-Mureș va găzdui un maraton de spectacole lectură (15 ianuarie ora 00:00 – 15 ianuarie ora 24:00), eveniment desfășurat în cadrul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural, inițiat și produs de către Asociația Pentru Teatru Liviu Rebreanu. Maratonul Ro.Drama constă într-o serie de spectacole lectură din dramaturgia românească din perioada 1865-1918 difuzate în live streaming, timp de 24 de ore fără întrerupere. În cadrul acestui demers sunt incluse spectacolele „Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu, „O noapte furtunoasă”, „Năpasta” texte aparținând lui Ion Luca Caragiale. Continuăm cu scrierile istorice – Alexandru Davila „Vlaicu Vodă”, Barbu Ștefănescu Delavrancea „Apus de soare”, trecem prin Mihai Sorbul  „Patima roșie” și ne oprim la Camil Petrescu –  „Jocul Ielelor”.

Sesiunea va consta în difuzarea live pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu, a acestui maraton de spectacole lectură pregătit de trupa de actori ai Teatrului Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu împreună cu studenții de la actorie a Universității de Artă Târgu Mureș.

  • De asemenea, vor fi transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație. Va exista și un dialog cu doi specialiști: Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai) și Anca Hațiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, licențiată în teatrologie și doctor în filologie)

* Târgu Mureş: Fundaţia Studium-Prospero va organiza online cea de-a treia ediţie a manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale şi Zilei Culturii Maghiare, grupe în proiectul „Săptămâna culturală” (15 – 22 ianuarie). În această zi începe seria de scurt-metraje intitulată „Oraşul ascuns” în cadrul cărora vor fi prezentate o serie de obiective din Târgu Mureş, mai puţin cunoscute publicului larg

* Târgu Mureş: Eveniment desfăşurat sub genericul „LA STEAUA…” pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale şi omagierea poetului Mihai Eminescu, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu-Mureş şi Biblioteca Judeţeană Mureş:

  • ora 12:00 – Evenimentul include o slujbă de pomenire la Biserica de Lemn „Sf. Arhanghel Mihail”
  • ora 12:30 – depunerea unei ghirlande de flori la Statuia Poetului din parcul Centrului Cultural „Mihai Eminescu”

* Târgu Jiu: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează mai multe acțiuni de „Ziua Culturii Naționale”:

  • ora 10:00 – vernisarea unei expoziții la Sala „Florin Isuf” cu icoane semnate de soții Ana și George Ecovescu și de către Larisa Mutu Mindoiu, lucrări de grafică ale lui Florin Preda Dochinoiu. La capitolul pictură vor expune Gelu Costea, Florin Hutium, Luminița Fuiorea și Maria Stoian.
  • ora 11:00 – în incinta Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiul Târgu Jiu – lansarea unei cărți semnate de Cristina Teodora Ciobanu , „Fluturi în asfalt”, o carte apărută la editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Târgu Jiu, 2020.

– Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj își lansează cartea „Romanțe pentru prea târziu”, editura Revers, Craiova, 2020. Prezintă: Ion Popescu Brădiceni.

– Teodor Dădălău își lansează albumul „Tu și Eu despre Eu”, editura CJCPCT Gorj, 2020, album care conține fotografii din colecția personală

– Un alt album care va fi lansat este “Polovragi, poarta spre cer”, editura CJCPCT Gorj, 2020.

– Vor fi lansate revista Portal Măiastra, nr. 3-4/2020 și publicațiile Revista Jiului de Sus, nr. 30/2020, Crinul Satelor, nr 35-36, 2020, apărute toate la editura CJCPCT Gorj.

– Evenimentul va continua cu un recital de romanțe pe versuri de Eminescu, cu participarea Emiliei Drăgotoiu Nanu, Larisa Cârlugea, Alina Parnescu și Marcel Trăistaru

  • Evenimentul “Poetul este un rege și i se cuvine un tron! – 171 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale” se va încheia cu un recital de poezie și muzică folk, cu participarea lui Pompiliu Ciolacu și a lui Grigore Pompiliu Ciolacu. Un omagiu poeziei și lui Eminescu vor aduce actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu: Cosmin Brehuță, Gia Enache, Mihai Rădulea și Iulian Marinescu. Cei prezenți la eveniment vor putea vedea și proiecția filmului realizat în mai 2020 la Florești, Țânțăreni, film care prezintă trecerea lui Mihai Eminescu prin județul Gorj, după scenariul lui Ion Cepoi, în interpretarea lui Cosmin Brehuță și Gia Enache.

* Timișoara: Programul activităților instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Timiș în perioada 12 – 17 ianuarie:

* Săptămâna culturală aduce în atenția publicului expoziții temporare și permanente, dintre care amintim: „Flori pentru Timișoara”, „Metamorfoze”, „Patine din oase de animale”, „111 & SIGMA”. Programul cultural cuprinde și un Atelier civic – dialog al ambasadorului SUA cu mass-media, dar și un workshop dedicat Zilei Culturii Naționale – prezentarea volumului „La noi, în Eden”, de Nicolae Popa, Colecția Retroscript, ambele în organizarea Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.

  • „Dor de Eminescu” se numește momentul de poezie interpretat de toți actorii Teatrului pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara care va fi difuzat începând de vineri, 15 ianuarie, ora 8:00, până duminică, ora 0:00, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/teatrulmerlin.timisoara

* Turda: Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări culturale:

  • ora 18:00 – Proiceţie de imagini ce îl înfățișează pe marele poet național Mihai Eminescu pe clădirea Teatrului Național “Aureliu Manea”
  • ora 18:00 – pe scena Teatrului Național “Aureliu Manea” are loc spectacolul de muzică şi poezie „România frumoasă” unde vor putea fi revăzuţi îndrăgiții actori turdeni ai Teatrului Național “Aureliu Manea” și artiștii lirici, precum muzicianul Ovidiu Lipan Țăndărică, Cristian Hodrea (bas-bariton), Ioana Felea Popa (soprană), Irina Călin, Iulia Merca și Elena Lungu (la pian)
  • ora 18:00 – Galeria de Artă „Valer Suciu” va găzdui proiecţia de pictură după creaţia eminesciană „Din cerurile albastre”

* Vaslui: Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui îşi va relua activitatea cu publicul pe data de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Reluarea activităţii cu publicul se va face cu respectarea normelor pentru prevenirea şi combaterea SARS-CoV-2. Programul de acces pentru vizitatori va fi de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00. Totodată, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui – organizează manifestarea cultural-artistică „Ziua Culturii Naţionale” – ora 11:00, în Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, transmisă online pe pagina de Facebook a instituției. Activitatea cuprinde:

  • Lansarea albumului de artă: „Ioan Vînău – memoria spiritului”
  • Recital de pian: Juan Luis Jimenez Vînău

Evenimente peste hotare

 

* Chişinău: Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la nașterea luceafărului poeziei românești – Mihai Eminescu, Teatrul Naţional Mihai Eminescu prezintă un spectacol-recital cu actorii și orchestra de cameră a teatrului – ora 18:00, live pe pagina de facebook a TNME

► Ziua Culturii Naţionale va fi marcată online în reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) prin organizarea unei ample serii de concerte, expoziţii, recitaluri, proiecţii de filme şi dezbateri. Între proiectele ICR organizate de Ziua Culturii Naţionale 2021, transmise pe canalele de comunicare ale reprezentanţelor ICR şi ale ambasadelor României din străinătate, se numără cele organizate de:

* Berlin: ICR Berlin prezintă, sâmbătă, un concert susţinut de Orchestra de Cameră „Constantin Silvestri”, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, avându-i ca solişti pe violistul Răzvan Popovici şi pianiştii Zsuzsa Balint şi Cristian Niculescu – ora 20:00. Pe durata concertului, va rula expoziţia documentară bilingvă „100 de ani de la naşterea Societăţii Filarmonica”.

* Bruxelles: ICR Bruxelles prezintă 11 personalităţi ale culturii române, care au primit recunoaşterea celor mai importante instituţii din Belgia pentru contribuţia adusă în domeniile artei şi ştiinţei, în perioada 10-20 ianuarie, în cadrul unui proiect online pe pagina de Facebook a ICR Bruxelles. Printre acestea se numără Ion Adameşteanu, Anna Elisabeth Bibesco-Brancovan, Lola Bobescu, Ştefan Constantinescu, Ioan Cantacuzino, Mircea Eliade, George Enescu, Corneliu Gheorghiu, Florentina Mosora, George Emil Palade, Emil Racoviţă.

* Budapesta: ICR Budapesta prezintă un recital al violonistului Vlad Stănculeasa, care va interpreta piesa „Lăutarul” de George Enescu, pe o vioară Sanctus Seraphino din 1739 ce i-a aparţinut muzicianului, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

* Chişinău: ICR Chişinău difuzează lungmetrajul „Un bulgăre de humă”, (România, 1989, 84 min), regia Nicolae Mărgineanu, la postul de televiziune TVM 1, vineri, în intervalul orar 19,30 – 20,55.

* Chişinău: Totodată, pe pagina de Facebook a reprezentanţei va fi prezentată, în aceeaşi zi, expoziţia „Eminescologia la începutul mileniului trei”, ce reuneşte cele mai importante ediţii din opera eminesciană, noile investigaţii eminescologice şi traducerile din opera marelui poet, realizate la începutul acestui mileniu. Ediţiile vor fi însoţite de comentarii critice realizate de acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.

* Chişinău: Pe pagina ICR Chișinău va fi publicat sub formă de link concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret susținut la Ateneul Român în data de 30 noiembrie 2020, sub bagheta lui Cristian Mandeal. Concertul va putea fi vizionat în perioada 15–17 ianuarie 2021.

* Chişinău: ICR Chișinău, Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu, Academia de Științe a Moldovei, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” și Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu” va organiza manifestarea omagială „În raza gândului etern” – ora 12:00, la Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu din Chișinău și va fi transmis  în mediul online. Acesta va cuprinde comunicări prezentate de academicienii Ion Tighineanu, Mihai Cimpoi și Valeriu Matei, prezentări de noi ediții din opera eminesciană, noi studii critice și reviste consacrate operei poetului național.

* Istanbul: ICR Istanbul preintă o înregistrare a concertului extraordinar susţinut la Istanbul, în urmă cu un an, de Ansamblul Violoncellissimo, unul dintre cele mai vestite ansambluri instrumentale româneşti, pe pagina de Facebook şi pe canalul Youtube, vineri.

* Londra: ICR Londra prezintp pe platformele de socializare şi site-ul reprezentanţei: un material video cu o selecţie de poeme scrise de Anastasia Gavrilovici, în lectura poetei; scurtmetrajul „Iedera”, produs şi regizat de Sarra Tsorakidis; un material video cu lecturi susţinute de actriţa Bianca Temneanu; cartea de bucate tradiţionale româneşti „Carpathia”, scrisă de Irina Georgescu, care se bucură de succes la nivel internaţional.

* Lisabona: ICR Lisabona prezintă un maraton de lectură dedicat literaturii române contemporane tradusă în limba portugheză, vineri, sub forma unui material video caleidoscopic, ce reuneşte înregistrări ale unor lecturi literare realizate de personalităţi portugheze, dar şi de români rezidenţi în Portugalia.

Printre personalităţile care vor participa la maratonul de lectură se numără, alături de poetul şi traducătorul Dinu Flămând, Paulo Borges, Ricardo Gil Soeiro, Helena Carvalhao Buescu, Rui de Noronha Ozorio, Jose Luis Jorge, Leonidio Paulo Ferreira, Sofia Marcal, Vitor Sousa, Rui Zink, Manuel S. Fonseca, Corneliu Popa, Doru Simion Cristea, Tantzy Ungureanu, Antonia Verenca.

* Madrid: ICR Madrid prezintă spectacolul „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată” – spectacol de poezie, muzică şi dans, o producţie a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, vineri, ora 19:00 (ora Spaniei), cu subtitrare în limba spaniolă. Înregistrarea poate fi vizionată pe reţelele de socializare ale reprezentanţei până la 30 ianuarie.

* Madrid: Tot cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, absolvenţi ai cursurilor de limba română, sesiunea octombrie-decembrie 2020, vor recita în limba română o poezie sau o strofă de Mihai Eminescu, materialele video fiind difuzate pe reţelele de socializare ale ICR Madrid în perioada 11-15 ianuarie.

* New York: ICR New York prezintă proiectul „Essentials. Eminescu. Essential” un material video original creat pe baza lecturilor realizate de invitaţi speciali – personal medical newyorkez, responsabili cu menţinerea ordinii publice, şoferi de autobuz etc – care va fi difuzat în premieră vineri, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, pe canalele de comunicare ale ICR New York şi pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite.

* Paris: ICR Paris prezintă poezia „Glossă”, care va fi recitată (câte doua versuri) de 40 de iubitori ai culturii române pe străzile pariziene (personalităţi româneşti ale vieţii culturale pariziene, alături de tineri actori, muzicieni, scriitori, plasticieni, studenţi români la Paris, dar şi francezi pasionaţi de cultura română), care locuiesc la Paris. Ei vor recita din poezia „Glossă” de Mihai Eminescu, plimbându-se în locuri emblematice ale Oraşului Luminilor, într-un material video prezentat, vineri, de ICR Paris, de Ziua Culturii Naţionale. Materialul a fost realizat de artistul vizual Mircea Cantor.

* Paris: Tot pentru celebrarea Zilei Culturii Naţionale, ICR Paris a colaborat cu Mircea Cantor şi cu Ecole Roumaine de Paris, elevii Şcolii Româneşti din Paris răspunzând întrebării adresate lor de artist, pe un format grafic semnat de acesta: „Dacă Eminescu ar fi trăit în 2021, el ar fi scris o poezie despre…”. Acest al doilea film va fi prezentat de ICR Paris la 16 ianuarie.

* Praga: ICR Praga prezintă un spectacol de muzică şi poezie susţinut de Ansamblul Musica Viva, un material audio-video al Ansamblului, cu interpretări ale unor poezii şi creaţii muzicale şi fotografii cu peisaje româneşti. Versurile vor fi recitate în limba română, cu subtitrare în limba engleză. În proiect vor fi implicaţi pianista Andreea Butnaru, actriţa Ioana Calotă, violonistul Adrian Florescu şi violoncelistul Florin Mitrea.

* Roma: Cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale 2021, Accademia di Romania in Roma va prezenta manifestarea literară „Versi italiani, sensibilità romena”, o seară de poezie coordonată de jurnalistul și scriitorul Valeriu Barbu care va avea drept protagoniste câteva dintre vocile lirice feminine din comunitatea românească din Italia, care compun în limba de adopție: Laura Barbu, Mariana Cornea, Tatiana Ciobanu, Alexandra Firiță, Lăcrămioara Maricica Niță, Iuliana Olariu, Lucia Ileana Pop, Lidia Popa, Alina Monica Țurlea, Rodica Vinău, Marioara Vișan – ora 18:00, online, pe pagina de Facebook a instituției: https://www.facebook.com/AccademiaDiRomania/

* Tel Aviv: ICR Tel Aviv propune, sub genericul „Domnule şi frate Eminescu”, de Ziua Culturii Naţionale, un colaj video dedicat operei şi personalităţii marelui poet român, prezentat, joi, pe reţelele de socializare ale reprezentanţei. Materialul video include un recital de poezie susţinut de actorul Constantin Chiriac la Tel Aviv (în 2019), un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, precum şi un recital susţinut de actorii israelieni Nicu Nitai, Martin Blumenfeld şi Yoav Sadowsky, de la Teatrul Karov. Momentele poetice vor fi prefaţate de o introducere în creaţia eminesciană, realizată de Cleopatra Lorinţiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, prezentată cu subtitrare în limba ebraică.

* Veneţia: IRCCU Veneţia transmite un dialog despre importanţa operei eminesciene pentru cultura naţională, între prof. univ. Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa), cunoscut traducător şi prieten al culturii române, şi Grigore Arbore Popescu, directorul IRCCU Veneţia – pe canalele de comunicare ale reprezentanţei, la 15 ianuarie. Dialogul are ca orizont de referinţă noua traducere a poemului „Luceafărul”, realizată de ziaristul, poetul şi traducătorul Viorel Boldiş, rezident de peste două decenii la Brescia.

* Viena: ICR Viena difuzează dezbaterea despre scenografie, în seria „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”, „Arta care nu hibernează niciodată: Scenografia de teatru, la timpul prezent”, vineri, pe pagina de Facebook a ICR Viena, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. La discuţie vor participa: Dragoş Buhagiar, cel mai premiat scenograf al spaţiului românesc, Adrian Damian, autorul unor decoruri de o plasticitate hipnotică, veritabile instalaţii aduse la viaţă de energiile actorilor, şi Cristina Milea, laureata Premiului UNITER pentru scenografie în 2020, adepta unei ecologii teatrale cu miză estetică şi umană deopotrivă.

* Alte evenimente prezentate de ICR:

  • Un moment muzical susţinut de Adela Liculescu (pian) şi Ioana Cristina Goicea (vioară), cu un repertoriu ce include cele şase dansuri româneşti de Bela Bartok, va fi prezentat, duminică, pe pagina de Facebook a ICR Viena.
  • Un concert extraordinar al Orchestrei Române de Tineret, înregistrat la Palatul Tinerimea Română, va fi prezentat vineri, pe reţelele de socializare ale ICR Stockholm, ICR Varşovia, ICR Chişinău şi ICR Praga, şi sâmbătă, pe pagina de Facebook a ICR Viena, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe.
  • Orchestra Metropolitană Bucureşti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, va oferi un concert extraordinar, înregistrare transmisă, vineri, pe canalele de comunicare ale Institutului Cultural Român.
  • Documentarul „Eu, Eminescu”, realizat de Cristina Chirvasie, după un scenariu de Emanuel Bădescu, va fi prezentat, vineri, pe canalele de comunicare ale Institutului Cultural Român. Producţia a fost realizată de Asociaţia pentru Educaţie Teofor, cu sprijinul Ministerului Culturii.