Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

În urma ceremoniei desfăşurate la Palatul Cotroceni în ziua de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe personalităţi ale vieţii culturale au participat la festivitatea prin care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit o serie de ordine şi medalii.

În acest context, s-a conferit Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și international

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu, manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” a luat cuvântul în cadrul ceremoniei în numele tuturor celor decoraţi :”Vă mulțumesc în numele colegilor mei, cu care împart bucuria de a fi decorați astăzi de Ziua Culturii Naționale, apreciere care ne onorează și ne obligă în același timp. În aceste vremuri dificile provocate de pandemia de coronavirus, artiștii și conducătorii de instituții de cultură și-au adaptat strategiile culturale la noua situație, și în condiții restrictive au oferit publicului iubitor de artă soluții noi de comunicare a emoțiilor artistice, de care avem atâta nevoie și unii și alții. Însă, toți ne dorim întoarcerea cât mai repede la normalitatea de dinainte de apariția pandemiei.

Închinăm munca noastră idealului de a trăi într-o Românie educată și cultivată, în care valorile spirituale ale omenirii să fie cunoscute, însușite și promovate iar cultura scrisă și creațiile contemporane ale poporului român să devină surse de inspirație pentru noi toți. Cultura și educația au fost de-a lungul istoriei mereu prioritare pentru elitele acestui popor. Prin eforturile și strădaniile noastre de azi ne aliniem dezideratelor înaintașilor noștri cu gândul de a contribui la dezvoltarea spirituală a țării noastre și cu speranța de a fi continuate de generațiile viitoare. Închei prin a-l cita pe Mircea Eliade: “Cultura este singurul mijloc de afirmare, și în fața omenirii de azi și în fața istoriei de mâine”.”