Revista presei internaționale – 15 ianuarie 2021

RADOR, 14 ianuarie – În presa internațională, situația politică din Statele Unite pare să umbrească actuala criză mondială provocată de noul coronavirus.

Cotidianul american The New York Times estimează că “președintele Donald Trump ar putea fi pus sub acuzare chiar și în calitate de fost președinte“. În opinia acestui ziar, “Trump este emblematic pentru ceea ce ar explica de ce o asemenea tragere la răspundere nu este doar permisă constituțional, ci și necesară“. Un alt ziar american important, The Washington Post, titrează: “Trump pus din nou sub acuzare“, după care subliniază că, “10 congresmeni republicani sprijină acest demers fără precedent“. “Pentru națiunea noastră, el este un pericol clar și actual“, ar fi declarat președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, citată de revista Vanity Fair. Cotidianul francez Le Monde îl deplânge pe Joe Biden, câtigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, În opinia acestui ziar, “în pofida unei cariere de o longevitate absolut remarcabilă, Biden nu va avea timp să-și savureze Victoria, el trebuind să piloteze ieșirea Statelor Unite din actuala criză din sectorul sănătății, să redreseze economia și să refacă imaginea țării sale, afectată de cei patru ani ai președinției lui Donald Trump“.

Revenind însă la pandemia noului coronavirus, cea care ocupă de multă vreme prima pagină a ziarelor străine, nu putem să nu cităm un articol din ziarul turc Hurriyet, care anunță că, “ieri, președintelui Recep Tayyip Erdogan I s-a administrat un vaccin împotriva virusului COVID-19“. Același ziar precizează însă că “autoritățile turce au aprobat vaccinul Sinovac, produs în China“. Un alt ziar turcesc, Sabah, îl citează pe președintele turc, care subliniază: “Dorim să vaccinăm toțI cetățenii, și asta, cât mai curând posibil “.

Rămânem în sectorul sănătății, ajungând în Italia, unde, potrivit ziarului italian Corriere della Sera, controversatul politician și fost premier al Italiei, Silvio Berlusconi, “a fost internat într-un spital din Monaco, reclamând probleme cardiace“. Un alt ziar Italian, Il Mattino, precizează că, potrivit declarațiilor medicului său personal, “Berlusconi nu a putut fi transportat în Italia, starea lui fiind gravă”.

Rămânem în sectorul sănătății, de această dată referindu-ne la un bolnav care tocmai s-a însănătoșit. Este vorba despre Alexei Navalnîi, adversarul declarat al președintelui rus Vladimir Putin. Din ziarul rusesc independent The Moscow Times, aflăm că “Navalnîi a anunțat că, duminică, se va întoarce în Rusia, fiind, cităm, “aproape recuperat“. Nu știm însă și cât de binevenită va fi revenirea sa în țară, întrucât. potrivit aceluiași ziar, “adminsitrația rusă a penitenciarelor a anunțat că este obligată să îl aresteze“. “Știe că poate fi închis imediat după sosirea la Moscova, dar a decis să se întoarcă oricum”, observă publicț’ția moscovită Novaia Gazeta. Agenția rusă de șiri RIA Novosti susține însă că, potrivit aceleiași adminsâitrații, “începând din data de 27 noiembrie, locul în care s-a aflat Navalnîi în tot acest timp nu a fost cunoscut, astfel încât au trebuit inițiate operațiuni de căutare“.

În sfârșit, nu putem să nu menționîâăm o premieră în activitateaa forurilor din Uniunea Europeană. “După aproape 50 de ani de la aderarea Republicii Irlanda la Uniunea Europeană, Curtea Europeană de Justiție are de judecat primul caz în limba irlandeză”, anun’[ cotidianul The Iirish Times. AcelașI ziar estimează de altfel că “Brexitul va duce în mod inevitabil la o așa-zisă dezanglificare a Irlandei”. Publicația canadiană National Post precizează că evenimentul s-a datorat unui ”cetățean irlandez, care s-a plâns că, pe cutia unui medicament veterinar, instrucțiunile erau scrise numai în limba engleză, nu și în limba irlandeză”. Din același ziar mai aflăm că, “desi, în Irlanda, atât engleza, cât și irlandeza sunt limbi oficiale, potrivit noilor reglementări ale UE survenite în urma Brexitului britanic, Irlanda nu va mai fi obligată să folosească limba engleză în documentele sale“.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR