Accesul în Marea Britanie va fi permis doar pe baza unui test negativ de coronavirus

Realizator: Companiile aeriene britanice cer guvernului ajutor financiar de urgență, în condițiile în care, începând de luni, accesul în țară va fi permis doar pe baza unui test negativ de COVID. Marea Britanie mai impune ca toate persoanele care sosesc din străinătate să intre imediat în izolare. Inițial măsura a fost gândită doar pentru persoanele care ajung din țările cu incidență mare a infectăriilor, însă ulterior executivul de la Londra a deci să o impună tuturor pasagerilor, după cum relatează corespondenta RRA Aura Neag.
Reporter: Premierul Boris Johnson spune că noile condiții de intrare în Marea Britanie sunt impuse de nevoia de a proteja țară de posibile noi tulpini ale coronavirusului în urma mutațiilor descoperite în Brazilia. El a prezentat noile cerințe de intrare Marea Britanie începând de luni.
Boris Johnson: Trebuie să aveți dovada unui test COVID negativ, făcut cu 72 de ore înainte de plecare și trebuie să fi completat formularul privind locația din Marea Britanie, iar compania aeriană vă va cere aceste două documente înainte de îmbarcare.
Reporter: Cei care nu respectă aceste reguli și ajung totuși în Marea Britanie riscă amenzi care încep de la 500 de lire sterline. Toate persoanele care ajung în Marea Britanie începând de luni din orice țară, inclusiv cetățenii britanici care se întorc acasă, trebuie să intre imediat în izolare zece zile. Izolarea poate fi redusă la cinci zile, dacă persoanele în cauză își fac un nou test COVID la o clinică privată, iar rezultatul este negativ. Companiile aeriene britanice puternic afectate de pandemie au cerut guvernului ajutor financiar de urgență pentru a supraviețui. Guvernul a promis că va sprijini acest sector fără a oferi detalii deocamdată. Noile reguli de intrare în Regatul Unit se vor aplica până în 15 februarie.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 ianuarie)