Discuţii la nivel european privind paşaportul de vaccinare

Realizator: Comisia Europeană discută deja despre paşaportul european de vaccinare. Trebuie să existe o evidenţă scrisă a imunizărilor, spune Bruxellesul, în timp ce tot mai multe ţări pun deja la punct un aşa-numit paşaport COVID.
Reporter: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de acord cu un astfel de paşaport de vaccinare. Ce drepturi vin odată cu acest document este însă o chestiune care trebuie tranşată de liderii europeni, cel mai probabil la reuniunea de săptămâna viitoare.
Dana Spinanţ, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Medical vorbind, e important un document care să arate ce imunizări am făcut, nu este vorba doar de vaccinul anti-COVID. În privinţa drepturilor ce ar rezulta în urma vaccinării anti-COVID 19, este o dezbatere ce trebuie să aibă loc la nivelul UE. Este o dezbatere importantă, dar nu este de natură medicală, ci politică şi juridică.
Reporter: Grecia insistă pentru o decizie la nivel european privind paşaportul de vaccinare COVID. După pierderile uriaşe suferite în turism guvernul speră că prin acest paşaport situaţia va începe să se normalizeze.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Noi considerăm că acest certificat de vaccinare trebuie să aibă caracter european, astfel încât, statele membre să facă schimb de informaţii, fără discriminare.
Reporter: Discuţii pe tema paşaportului de vaccinare COVID se poartă în toată lumea, nu doar în Europa. Mari firme de tehnologie informatică şi platforme medicale şi-au unit forţele şi pun la punct aplicţiile prin care, la nevoie, o persoană poate dovedi că s-a vaccinat./lazard/pvelisar

TVR 1 (16 ianuarie)