Un analist politic rus a comentat alegerea noului lider CDU, succesorul Angelei Merkel

Analistul politic rus Aleksandr Kamkin, cercetător la Centrul de Studii Germanice de la Institutul Europei din cadrul Academiei Ruse de Științe, a comentat alegerea noului lider al CDU (Uniunea Creștin-Democrată din Germania), cel care, practic, va fi succesorul cancelarului german Angela Merkel.
Amintim că CDU, partid de guvernământ din Germania, și-a ales astăzi noul președinte. În cursă s-au înscris trei candidați, iar învingătorul este centristul Armin Laschet, care are șanse reale ca după alegerile parlamentare din luna septembrie să devină noul cancelar al Germaniei și să influențeze decisiv politicile Uniunii Europene. În afară de Laschet au mai candidat conservatorul Friedrich Merz şi expertul în politică externă Norbert Rötgen.
Armin Laschet, guvernator al landului Renania de Nord-Westfalia, a câştigat șefia CDU în cel de-al doilea tur de scrutin al congresului partidului, cumulând 521 de voturi, faţă de 466 de voturi, câte a obţinut Friedrich Merz. În primul tur, Laschet obținuse 380 de voturi, iar Merz 385.
Norbert Rötgen, şeful comisiei pentru afaceri externe în Bundestag, s-a retras din cursă după primul tur, unde s-a clasat pe locul al treilea, cu 224 de voturi primite.
Comentând alegerea lui Laschet în fruntea CDU, expertul rus a declarat: „Pentru mine a fost o alegere cam surprinzătoare. Personal, am mizat mai degrabă pe victoria lui Norbert Roettgen sau pe cea a lui Merz. Ce se poate schimba? Pentru a face o schimbare, Laschet ar trebui să devină cancelar, astfel încât să poată cu adevărat efectua schimbări. La ce să ne așteptăm? Să așteptăm până în toamna anului 2021, când vor avea loc alegeri pentru Bundestag”.
„Alegerea unui nou lider la conducerea partidului reprezintă un atu pentru formaţiunea lui Merkel, deoarece alegătorii s-au cam săturat de Angela Merkel. Pe termen scurt, o astfel de rocadă poate aduce beneficii Uniunii Creștin-Democrate” – a spus Kamkin. Potrivit expertului, merită adăugat faptul că acum ratingul CDU s-a „îmbunătățit puțin”, în comparație cu alegerile anterioare, datorită acțiunilor favorabile destul de numeroase şi unei bune mediatizări în mass-media germană.
„În general, putem susţine că până în toamnă CDU își poate redresa poziția. Atunci coaliția va fi creată pe baza CDU şi, în astfel de circumstanţe, Laschet are șansa să fie ales cancelar” – a mai spus analistul.
Potrivit expertului, în ceea ce privește relațiile ruso-germane, nu ar trebui să ne așteptăm la schimbări semnificative nici în bine, nici în rău: „Politica externă a CDU este una destul de omogenă… Ne așteptăm la o continuare destul de stabilă a dialogului; uneori dificil, dar totuși un dialog va exista. Consider că va exista o anumită continuitate a cursului cancelarului Merkel. Considerăm că CDU este un partid transatlantic și, evident, îşi coordonează multe dintre problemele fundamentale cu aliații săi americani” – a conchis interlocutorul RUSSIA TODAY./vdraguta/cvanatoru

(www.russian.rt.com – 16 ianuarie)