Franţa face apel la suspendarea disputei comerciale „toxice” dintre SUA şi Uniunea Europeană

Uniunea Europeană şi administraţia preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, ar trebui să suspende disputa comercială, pentru a-şi oferi timp să găsească un numitor comun, a declarat ministrul de externe francez, într-un interviu pentru ziarul Le Journal du Dimanche, publicat duminică.

„Chestiunea care otrăveşte pe toată lumea este cea a creşterii preţului şi a tarifelor pentru oţel, tehnologie digitală, Airbus şi, în special, sectorul nostru vitivinicol”, a spus Jean-Yves Le Drian. El şi-a exprimat speranţa că părţile pot găsi o modalitate de a soluţiona disputa. „Ar putea dura o perioadă, însă, între timp, putem oricând să instituim un moratoriu”, a adăugat Le Drian.

La sfârşitul lunii decembrie, Statele Unite au majorat taxele pentru anumite produse din Uniunea Europeană, precum componentele pentru avioane şi vinurile din Franţa şi Germania, în disputa pe marginea subvenţiilor, dintre Boeing şi Airbus, însă blocul comunitar a decis să nu riposteze, momentan. UE intenţionează să prezinte în februarie o propunere de reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi este dispusă să ia în considerare reforme vizând restricţionarea autorităţii judiciare a organismului OMC de soluţionare a disputelor. SUA au reclamat de mai mulţi ani faptul că Organul de Apel al OMC elaborează noi reguli comerciale nejustificate prin deciziile sale şi a blocat numirea unor noi judecători, pentru a opri această practică, organismul devenind, astfel, nefuncţional.

Administraţia Trump, care îşi încetează mandatul miercuri, a avertizat că va impune tarife pentru produsele cosmetice franţuzeşti şi pentru alte bunuri, în răspuns faţă de taxa impusă de Franţa pentru serviciile digitale, pe care o consideră discriminatorie la adresa companiilor de tehnologie americane.

REUTERS – 17 ianuarie