Preşedinta Republica Moldova, Maia Sandu, merge în vizită la Bruxelles

Realizator: Miniștrii economiei și finanțelor din Uniunea Europeană se vor reuni marți prin videoconferință, pentru a discuta despre punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, iar joi va avea loc videoconferința membrilor Consiliului European, unde se va discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19.
Mâine, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, merge la Bruxelles decisă să relanseze relația dintre Chișinău și Uniunea Europeană. Maia Sandu reamintește că Bruxellesul a înghețat în 2018 o mare parte din asistența financiară pentru Moldova din cauza abuzurilor nedemocratice ale Chișinăului pe durata mandatului predecesorului său, președintele prorus Igor Dodon. Cu cine are programate întrevederi Maia Sandu pe parcursul vizitei sale de două zile la Bruxelles?
Reporter: Mariana Vasilache (Radio Chișinău) – La Bruxelles, Maia Sandu va avea întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borell, dar și cu comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, precum și cu alți oficiali din cadrul executivului comunitar. Potrivit administrației prezidențiale de la Chișinău, Maia Sandu se va întâlni și cu președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli.
Într-un mesaj adresat corpului diplomatic, Maia Sandu, s-a referit la recentele întrevederi avute cu președinții României și Ucrainei, subliniind importanța construirii unui cerc de încredere între cele trei state. Republica Moldova a reușit să deblocheze relațiile cu vecinii săi România și Ucraina, iar una dintre prioritățile imediate este resetarea relațiilor cu Uniunea Europeană, care au fost afectate de fostele guvernul de la Chișinău – a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu: Am reușit doar în câteva săptămâni să deblocăm relațiile cu vecinii noștri și partenerii noștri strategici, România și Ucraina. După o perioadă în care relațiile la cel mai înalt nivel au fost înghețate din cauza politicii ostile a guvernanților de la Chișinău atât față de România cât și față de Ucraina, am reușit să relansăm procesul de dialog politic cu aceste două țări prietene.
Un alt partener important cu care avem nevoie de o resetare a relațiilor este Uniunea Europeană. Dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin reforme democratice și economice, care se transforme Moldova într-un stat european, un stat cu instituții europene, cu școli europene, cu spitale europene, cu drumuri europene, cu un viitor european, care activează exclusiv în interesul tuturor cetățenilor.
Reporter: În privința relațiilor cu Rusia, președinta Republicii Moldova a spus că acestea trebuie să se bazeze pe dialog și respect reciproc. Totodată, ea s-a referit la necesitatea evacuării trupelor și munițiilor militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
Înainte de a merge la Bruxelles, Maia Sandu a fost în vizită în Ucraina pe 12 ianuarie, unde a avut discuții cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, iar primul șef de stat primit la Chișinău a fost președintele României, Klaus Iohannis, pe 29 decembrie./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 ianuarie)