2021. január 18

Mintegy 88 ezer adag koronavirus elleni vakcina érkezik hétfőn, Romániába

A Pfizer-BioNtech gyógyszergyárak által kifejlesztett koronavirus elleni vakcinából 88 ezer adag érkezik hétfőn, Romániába, amely az országos védettségi kampány második szakaszában, valamint az infektológiai és intenziv osztályok betegeit ápoló, december 27-én beoltott egészségügyi személyzet második, immunválaszt erősitő oltásához szükséges. Mostanig csaknem 205 ezren kapták meg a védőoltást és 764 esetben alakultak ki kisebb mellékhatások. Vasárnap 875 embert oltottak be emlékeztető oltással és megkezdődött a második szakaszban szereplő személyek – 65 évnél idősebbek, krónikus betegek és a fontos területeken dolgozók – beoltása is. Ez idáig több mint 200 ezren kérték az oltást, amelyre a következő 20 nap alatt kerül sor, mivel beteltek a helyek a regisztrációra. A feliratkozás lehetősége a rendelkezésre álló vakcinaadagtól függ, de amint újabb szállitmány érkezik, azonnal  folytatódik a feliratkozás. A vakcina mennyiségétől függ az oltási központok működése is, jelenleg csak egyrésze működik a 650 centrumnak, mig mások az igénylések számától és az oltóanyag raktárkeszletétől függőn nyilnak meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A kormány módositja a koronavirus elleni oltási stratégiát

A kormány a héten módositja a koronavirus elleni oltási stratégiát, hogy a védettségi kampány második szakaszába vonják be a fogyatékossággal élő személyeket és a hajléktalanokat is. A stratégiát kormányhatározattal módositják és ezáltal az emlitett két kategória azonnal igényelheti az oltóanyagot, magyarázta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Az Alfa Kartel szakszervezeti szövetség a társadalmi konfliktus közvetitését kérte az Elnöki Hivataltól

Az Alfa Kartel szakszervezeti szövetség képviselői a kormány és a szakszervezetek között kialakult társadalmi konfliktus közvetitését kérték az Elnöki Hivataltól, hogy az idei költésgvetésben szerepelhessen a szakszervezetiek követelései is, nevezetesen a decens minimálbér, a méltányos nyugdijak és a minőségi szolgáltatások biztositása, valamint a törvények helyes alkalmazása valamennyi állampolgár esetében. Az Alfa Kartel karavánja megérkezett Bukarestbe, ahol a szakszervezeti tagok hétfőn, 10 és 12 óra között őrséget álltak a Cotroceni palota előtt. „A decens élet biztositására ma  2.700 lej nettó minimálbér kellene. A jelenlegi 2.300 lejes bruttó fizetéssel, ami valamivel jelent többet mint 1.400 lej nettóbért, valahol csak a felénél tartunk. Ami a nyugdijakat illei, ezeket mielőbb újra kell számitani, hiszen már két éve, hogy halogatják, de valószinüleg épp azért, hogy ne növeljék ezeket”, hangsúlyozta Bogdan Hosu szakszervezeti vezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Florin Cîţu miniszterelnök  és Cseke Attila fejlesztési miniszter a Megyei Tanácsok Országos Szövetségének képviselőivel tárgyalt

Florin Cîţu miniszterelnök  és Cseke Attila fejlesztési miniszter hétfőn, a Victoria palotában megbeszélést folyatott a Megyei Tanácsok Országos Szövetségének képviselőivel az idei költségvetésről, az önkormányzatokra háruló feladatokról, de főleg ezek finanszirozásáról. Adrian Veştea, a Brassó megyei tanács elnöke a találkozó után elmondta, hogy a helyi önkormányzati képviselők reményüknek adtak hangot, hogy nem ismétlődnek meg az előző évek tapasztalatai, mikor fnanszirozások hiányában a helyi közigazgatásoknak kellett fedezniük egész sor kiadást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Romániában 1.509 új koronavírusos megbetegedést igazoltak

Az elmúlt huszonnégy órában, Romániában 1.509 új koronavírusos megbetegedést igazoltak. Az új esetekkel 695.153-ra nőtt a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma. Ugyanakkor 50, koronavírussal diagnosztizált személy húnyt el és ezzel az elhalálozások száma 17.271-re emelkedett. Az intenzív osztályon 1.084 személyt kezelnek, mig  625.449 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Gănciulescu Rozália