BALKAN INSIGHT: Dragnea din România este acuzat de trafic de influență pentru (participarea la) ceremonia de învestire a lui Trump

Fostul lider puternic, acum încarcerat, Liviu Dragnea, este cercetat pentru că și-a folosit influența asupra guvernului pentru a favoriza un om de afaceri, care apoi a ajutat la asigurarea prezenței sale la învestirea lui Donald Trump, în 2017.

Procurorii anticorupție din România au deschis joi un dosar penal împotriva fostului puternic Liviu Dragnea, care este suspectat de trafic de influență pentru a-și asigura prezența la învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte SUA, pe 20 ianuarie 2017. Într-o declarație a Direcției Naționale Anticorupție din România, DNA, se spune că Dragnea și-a folosit influența asupra guvernului vremii pentru a-l favoriza pe co-acuzatul său în dosar, omul de afaceri Gheorghe Dimitrescu. În schimb, Dimitrescu i-a facilitat accesul la ceremonia de învestire a lui Trump, printr-un politician și om de afaceri american, care era vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare. Aranjamentul ar fi costat 250.000 de dolari SUA.
La acea vreme, Dragnea era liderul Partidului Social Democrat, PSD, care tocmai câștigase alegerile legislative din decembrie 2016 cu 45% din voturi și dirija un guvern condus de membrul PSD Sorin Grindeanu. Dragnea, care execută acum o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare pentru corupție, era considerat pe scară largă prim-ministrul de facto la acea vreme, funcție pe care nu a putut să o dețină din cauza unei condamnări anterioare. Dragnea „a traficat influența reală pe care a avut-o asupra premierului și a altor membri ai guvernului în favoarea omului de afaceri român suspectat în cauză”, se arată în comunicatul DNA. Intervenția lui Dragnea i-ar fi acordat lui Dimitrescu un tratament preferențial pentru afacerile sale, în special în domeniul apărării și al serviciilor de informații, au adăugat procurorii.
Potrivit DNA, mai târziu în 2017, Dragnea și-a folosit influența asupra guvernului pentru a-l determina pe Dimitrescu să plătească 100.000 de dolari SUA, care au fost folosiți pentru finanțarea serviciilor de lobby ale unei firme americane care i-a asigurat lui Dragnea întâlniri cu oficiali de rang înalt din SUA. „Pentru a ascunde adevărații beneficiari ai serviciilor de lobby, adică Dragnea și partidul politic, plata celor 100.000 de dolari a fost făcută de o companie americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american”, se spune în comunicat. În schimb, susțin procurorii, Dimitrescu a fost numit consul general al României la Bonn, Germania.

BALKAN INSIGHT, 15 ianuarie 2021 – Autor: Marcel Gascón Barberá BIRN

Traducerea: Cristina Zaharia