Noi măsuri de intrare în Marea Britanie anunţate de premierul Boris Johnson

Perspective – Realizator: Ianna Ioniţă – Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că mâine toate persoanele care ajung în Regatul Unit trebuie să prezinte un test PCR COVID negativ și în plus să intre imediat în izolare. Măsura fusese amânată de două ori până acum și era limitată la cetățenii care se întorc din țări aflate în zona roșie, dar acum se va aplica tuturor indiferent de țara din care vin. Aura Neag relatează de la Londra.
Reporter: Este pentru prima dată de la începutul pandemiei când Marea Britanie introduce obligativitatea unui test COVID negativ pentru a intra în țară. Măsura intră în vigoare mâine dimineață, la ora 4:00, ora locală. Un test COVID negativ nu înlătură însă obligativitatea de a intra imediat în carantină odată ajuns în Marea Britanie – a anunțat premierul Boris Johnson.
Boris Johnson: La sosire trebuie să intraţi în carantină 10 zile. Nu puteți părăsi locuința pentru nici un motiv. Puteți face însă încă un test după cinci zile de la sosire, iar dacă acesta este din nou negativ puteți ieși din izolare.
Reporter: Străinii care ajung în Regatul Unit, indiferent de țara din care vine, vor trebui să completeze înainte de îmbarcare un formular prin care să dea detalii autorităților despre adresa unde se vor afla pe teritoriul britanic. Boris Johnson spune că poliția va intensifica verificările, atât la graniță cât și în interiorul țării, iar cei care nu respectă regulile de izolare vor primi amenzi, care pot ajunge la mii de lire sterline. Obligativitatea testului COVID ar fi trebuit să fie introdusă săptămâna trecută și să fie aplicată doar acelor pasageri care ajung în Marea Britanie din țări unde rată infecțiilor este mare. În cele din urmă guvernul de la Londra s-a răzgândit şi a decis ca aceste noi reguli să intre în vigoare mâine dimineață și să se aplice tuturor celor care intră în Marea Britanie pe cale aeriană, rutieră sau navală. Premierul Boris Johnsonş şi-a motivat
decizia prin nevoia de a proteja țara împotriva riscurilor noi tulpini a coronavirusului descoperită în Brazilia. Marea Britanie este țară din Europa cea mai afectată de pandemie, cu aproape 90.000 de decese şi aproape 3,5 milioane de infectării înregistrate până acum. În ultimele câteva luni situația s-a agravat vizibil tot din cauza unei noi tulpine a virusului, descoperită de această dată în sudul Angliei și care este mult mai contagioasă. Noile condiții de intrare în Marea Britanie se aplica până în 15 februarie./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 ianuarie)