2020. január 19

Beoltatta magát a szenátus és a képviselőház elnöke
Beoltatta magát kedden koronavírus ellen Anca Dragu, a szenátus elnökeés Ludovic Orban, a képviselőház elnöke.  két házelnököt a fővárosi Carol Davila katonai kórházban oltották be. „Örülök, hogy növekszik abeoltottsági ráta. Már naponta 30 ezer oltást adnak be. Ez aztjelenti, hogy rövidesen visszatérhetünk a régi kerékvágásba, meglátogathatjuk családtagjainkat, megölelhetjük szeretteinket, sétálhatunk, egyszóval visszatérhetünk a korábbi életünkhöz. Ez nagyon jó jel a román gazdaság számára, és jó jel erre az évkezdésre” – mondta Dragu. „Az volt a célom, hogy bebizonyítsam a románoknak, hogy
bízniuk kell az oltásban, az oltási folyamat nem jár kockázattal, és az állampolgárok beoltása jelenti az egyetlen utat a normális élet felé, a gazdasági fejlődés folytatása felé” – mondta Ludovic Orban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.19)
Koronavírus Romániaban: 3000-nél kevesebb új fertőzés
Az elmúlt 24 órában 2745 új esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 697 898-ra növekedett – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 98 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma így 17 369 -re nőtt.  A
járvány kezdete óta 630 236-an gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 50 293-ra csökkent. Jelenleg 1050 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint az előző napon. Az elmúlt 24 órában 23.060 RT-PCR-tesztet végeztek, valamint 5432 antigén gyorstesztet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.19)
Árnyékköltségvetést dolgozott ki a PSD
Saját országos költségvetés-tervezetet dolgozott ki a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely szerint van pénz a nyugdíjemelésre, és azt a közeljövőben be is fogja mutatni – jelentette ki Marcel Ciolacu, az ellenzéki párt elnöke hétfő este a közszolgálati televízió műsorában.
Ciolacu kijelentette: a PSD által kidolgozott költségvetés fenntartható, és a nyugdíjak és gyerekpénzek növelésére is van keret. „Meg fogjuk mutatni a románoknak, hogy van elég pénz a nyugdíjak és gyerekpénz növelésére, ha leállítjuk a közpénzek ellopását, ami már egy éve folyik” – fogalmazott. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.19)
A tisztújító kongresszusig a PNL elnöke kíván maradni Ludovic Orban
Nem kíván lemondani a Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről az idén tartandó tisztújító kongresszusig Ludovic Orban. A PNL elnöke kedden reagált újságírói kérdésre a személyét érintő támadásokra.  A párt első alelnöke, Rareș Bogdan és Robert Sighiartău Ludovic Orban távozását követelte, amiért szerintük önkényesen irányítja az alakulatot. „A PNL elnökét a kongresszus választja meg. Legutóbb 2017 júniusában tartottunk kongresszust, és tartunk egyet ebben az évben is. Addig én maradok a PNL elnöke. Jelezni fogom, ha újra meg akarom pályázni ezt a tisztséget” – idézte a közszolgálati rádió Ludovic Orbant. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.19)