Aprobarea folosirii în Ungaria a vaccinului rusesc tensionează relaţia dintre Budapesta și Bruxelles

Decizia Ungariei de a cumpăra din Rusia vaccin împotriva Covid-19 a generat nemulţumiri şi critici în Bruxelles la adresa Budapestei. Observatorii politici sunt de părere că în spatele măsurii luate de premierul maghiar Orbán Viktor stă intenţia de a se distanţa de politica comunitară şi a arăta că Ungaria are alternative faţă de Uniunea Europeană. Recent guvernul maghiar a declarat că este interesat să achiziționeze și vaccinul chinezesc.
Ungaria s-a retras din politica comună de vaccinare anticovid a Uniunii Europene atunci când a aprobat folosirea vaccinului rusesc – scrie Financial Times. Budapesta a luat această opţiune tocmai atunci când Uniunea Europeană a criticat Kremlinul pentru arestarea lui Alecsei Navalni. Totodată, gestul Ungariei creează presiune asupra strategiei comune a Bruxelles-ului. Comisia Europeană anterior tranzacţiei a avertizat guvernul maghiar că dacă va introduce vaccinul Sputnik-V, atunci subminează încrederea în programul de vaccinare şi evită autorităţile competente ale UE care nu au aprobat folosirea vaccinului rusesc (dealtfel nici nu a fost solicitată aprobarea lor). Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a recunoscut că în situaţii excepţionale pot fi folosite astfel de produse, dar responsabilitatea pentru eventuale efecte secundare o poartă ţara importatoare. Moscova a declarat că săptămâna aceasta a distribuit două milioane de doze în Rusia, dar medicii afirmă că numărul persoanelor vaccinate este mult mai mic. Mulţi dintre ruşi sunt reticenţi faţă de vaccinul Sputnik-V, dar Ungaria s-a alăturat acum ţărilor precum Venezuela, Turkmenistan, Belarus şi alte câteva state fost sovietice, care au acceptat vaccinul rusesc. Conform unei informaţii de ultimă oră şi Emiratele Arabe Unite au comandat vaccinul Sputnik-V.
Orbán Viktor importă vaccinul rusesc pentru că ar dori ca ţara să scape de epidemie înaintea alegerilor programate pentru primăvara anului viitor – scrie Bloomberg. Anterior, politicianul a exercitat presiuni asupra autorităţii competente să dea mai repede avizul pentru folosirea vaccinului rusesc. În Uniunea Europeană prim-ministrul maghiar este criticat sistematic pentru că are o legătură strânsă cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Partidul Comunist Chinezesc. Probabil Orbán va fi singurul lider european care apelează la surse alternative, în timp ce Uniunea împarte lent vaccinul între ţările membre. Politicianul are probleme şi din cauza alegerilor care se apropie. După toate probabilităţile, lupta cu opoziţia unită va fi foarte strânsă. Promite o creştere substanţială a nivelului de trai, dar atingerea acestui obiectiv va fi foarte dificilă în condiţiile în care specialiştii guvernului estimează pentru acest an o scădere economică de 6,4%. Importul vaccinului din est are legătură cu faptul că Orbán dintr-un lider pro-occidental a devenit un politician care doreşte să desfiinţeze democraţia liberală. Acesta menţine legături cu oameni autoritari din lume şi are dese conflicte cu Bruxelles-ul deoarece UE critică faptul că a concentrat prea multe puteri în mâinile sale. Vaccinurile fabricate în Rusia şi în China pot fi însă riscante pentru că ambele ţări întârzie să publice rezultatele testelor clinice şi acest fapt ridică semne de întrebare în legătură cu transparenţa, eficienţa şi siguranţa folosirii vaccinurilor.
Prin introducerea unilaterală a vaccinului rusesc Ungaria sabotează eforturile UE şi se abate de la linia politică comună – scrie The Guardian. Sondajele arată că o mare parte a populaţiei Ungariei refuză vaccinarea, iar neîncrederea în vaccinurile ruseşti şi chinezeşti este şi mai mare. Sputnik-V a fost creat şi testat cu o viteză ameţitoare. Dar experţii tocmai din această cauză sunt rezervaţi. În Europa până acum doar doi aliaţi ai Moscovei, Belarus şi Serbia au aprobat folosirea vaccinului. Nu este însă exclus ca lucrurile să se schimea în această chestiune, deoarece cancelarul german Angela Merkel a anunţat că a oferit sprijin pentru dezvoltarea Sputnik-V şi în cazul în care autoritatea europeană a medicamentului va da undă verde pentru vaccin, atunci este posibil să se demareze producţia comună a vaccinului. Merkel a declarat că în ciuda divergenţelor politice foarte grave, cooperarea este posibilă pentru un scop umanitar.
Până acum 140.000 de cetăţeni maghiari au primit vaccinul, însă popularizarea vaccinurilor ruseşti şi chinezeşti este dificilă – scrie BBC. Suspiciunile maghiarilor faţă de Moscova are rădăcini care ajung până la anul 1948, când a început socialismul în Ungaria sub ameninţarea tancurilor ruseşti. Uniunea Europeană este furioasă pentru că Ungaria iarăşi a ales să meargă pe căi lăturalnice şi subminează solidaritatea. Alţii atrag atenţia că Orbán refuză tot ce este european. Secretarul de stat responsabil pentru comunicarea guvernului, Kovács Zoltán a declarat că nu poate să intre pe piaţa din Ungaria niciun vaccin care nu corespunde cerinţelor de siguranţă. „Aici nu este nicio conspiraţie” – spunea oficialul adăugând că Occidentul foloseşte iarăşi dubla măsură faţă de Ungaria, pentru că Merkel duce tratative cu Putin.
Székely Ervin, RADOR