De la inventarea lor, chiar și a formelor rudimentare, oglinzile au fost folosite nu doar pentru admirarea propriei imaginii, ci și pentru decor. Majoritatea palatelor și castelelor au fost decorate cu oglinzi impunătoare, menite să aducă strălucire, eleganță și opulență, dar și pentru efectul lor nemaipomenit de a da impresia unui spațiu mult mai mare. Așadar, fascinația pentru oglinzi este veche de când lumea și nu este de mirare că în jurul lor s-au creat diverse povești, mituri și superstiții. În arta Feng Shui, de exemplu, oglinzile joacă un rol extrem de important, întrucât atrag fluxul Chi și aduc energia apei. Tot Arta Feng Shui spune că oglinzile nu trebuie să aibă colțuri ascuțite, să nu fie formate din mai multe plăci și să fie suficient de înalte, astfel încât persoana care se privește în ea să își poată vedea întregul trup. Asta ca să nu mai amintim de cei șapte ani de ghinion care ne așteaptă dacă spargem o oglindă sau de faptul că a primi în dar o oglindă reprezintă un semn rău.

Nu există nicio altă piesă decorativă sau de mobilier care să se poate ridica la nivelul unei oglinzi bine alese! Această banală bucată de sticlă face camerele mici să pară mari, camerele întunecate să pară mai luminoase și, mai presus de orice, ne permite să ne admirăm neîncetat. Dar, înainte de a face toate acestea, există o condiție – aceea de a o atârna pe perete. Instalarea corectă și armonizarea perfectă a unei oglinzi cu celelalte obiecte dintr-o încăpere nu e lucru de joacă, experții în domeniu atrăgând atenția că există câteva modalități ideale de a agăța o oglindă.

Ce reprezintă, de fapt, o oglindă?

Oglinda este o bucată de sticlă transparentă, vopsită pe o parte mai întâi cu un strat de argint – aceasta fiindu-i partea cea mai sensibilă. După acest strat urmează altul, mai gros, de cupru. La final, suprafața se acoperă cu vopsea pentru a o proteja. Marginile sunt de cele mai multe ori rotunjite și protejate cu ajutorul unor rame.

Ceea ce nu multă lume cunoaște este că, etimologic, cuvântul „oglindă” provine din grecescul „speculum”, sugerând capacitatea acestor obiecte comune, dar valoroase, de a specula avantajele spațiului interior, dar îşi are originea prin derivare regresivă din verbul „a oglindi” (care provine din slava veche – oglendati). Ceea ce, însă, aproape toată lumea știe este că „magia” oglinzilor constă în mărirea, din punct de vedere vizual, a oricărei camere. La fel ca și ferestrele, oglinzile adaugă lumină și profunzime camerelor, așa că nu ezitați să le utilizați ca ferestre decorative, care pot fi instalate în orice loc doriți. Țineți minte că oglinzile au o abilitate unică atât de a reflecta, cât și de a accentua nuanțele și „priveliștile” de pe pereții învecinați și, astfel, sunt capabile să creeze un efect frapant, îmbunătățind aspectul încăperii, deschizând spațiile mici și adăugând vioiciune decorului. Cheia constă în asocierea unei oglinzi potrivite cu locul respectiv pentru a maximiza potențialul său înălțător de decor.

Oglinzile creează, așadar, o imagine în continuă schimbare și un interesant punct de atracție, indiferent dacă sunt înrămate sau nu, prin reflectarea luminii naturale și a celei artificiale. Înrămată sau simplă, decorată cu diverse elemente pe suprafața ei sau dispuse pe ramă, pătrată, rotundă, ovală sau hexagonală, cu marginile ondulate sau ascuțite, oglinda poate fi amplasată în orice colț al casei dvs. potrivindu-se oricărui stil decorativ, de la cel romantic la cel high-tech.

Tipuri de oglinzi

Oglinzi simple – Sunt ideale pentru a reproduce cu exactitate imaginea reflectată, drept urmare sunt potrivite pentru băi sau holuri, dar și pentru celelalte încăperi. Puteți alege oglinzi simple rotunde, ovale, pătrate, dreptunghiulare, octogonale sau în formă de flori, litere, animale ori jucării, în cazul celor pentru copii. În cazul oglizilor simple, puteți miza și pe un model de pardoseală.

Oglinzi sferice și rotunde – O oglindă rotundă sau ovală poate „îndulci” decorul unei camere în care mobila sau detaliile de arhitectură sunt angulare, cu linii frânte și unghiuri drepte. Oglinzile rotunde au, în general, rame simple sau nu au rame, iar cele ovale pot avea rame pline de ornamente. O oglindă rotundă se agață, de obicei, pe perete conferind spațiului un look unidimensional. Ceea ce nu se poate spune și despre oglinzile sferice (concave sau convexe), care vor reflecta altfel imaginea. Aceste oglinzi sunt mai degrabă decorative decât funcționale și au scopul de a crea noi forme, aproape sculpturale, prin imaginile reflectate. Pentru un decor neconvențional, puteți integra mai multe oglinzi, atât concave, cât și convexe, în același ansamblu.

Oglinzile pătrate clasice pot fi utilizate cu succes într-un hol mic, deasupra unei măsuțe sau deasupra cuierului. În baie, pot fi agățate cu sfoara la vedere, pentru un stil ce îmbină elementele rustice cu cele nautice sau montate în perete, pentru un stil modern. Oglinzile pătrate sunt suficient de versatile, si tocmai de aceea sunt atât de populare! Puteți alege rame simple din lemn, pentru un design interior mai cald și mai intim sau metalice, pentru decoruri industriale. În ceea ce privește dimensiunea acestui gen de oglindă, forma pătrată se potrivește mai degrabă oglinzilor mici sau medii, însă cele dreptunghiulare pot fi și de dimensiuni exagerate, chiar cât un perete întreg.

Oglinzi înrămate – Sunt disponibile în orice magazin de amenajări interioare sau pentru mobilier de baie, în forme și dimensiuni variate. Fie că au sau nu rame din lemn sau alt material, ele sunt gata de amplasat pe orice perete (agățate sau doar spijinite), oferta existentă pe piață la ora actuală – în privința modelelor, formelor și mărimilor – fiind extrem de diversificată.

Oglinzi cu sistem de iluminare – Sunt mai mult dedicate funcției de grooming (îngrijire) sau machiaj, putând fi amplasate în baie, pe holuri sau pe măsuța de toaletă. Pentru un decor dramatic interesant, puteți integra astfel de oglinzi și în locul brâului de faianță din bucătărie, ori deasupra patului matrimonial.

Oglinzi securizate – Procesul de securizare face oglinzile de cinci ori mai rezistente. Vă recomandăm astfel de oglinzi pentru folosirea sub formă de plăci decorative, în locul faianței, fiind ideale și pentru a fi amplasate pe uși sau pereți. Placarea cu dale de oglinzi este un mod simplu de a acoperi o suprafață mai mare cu oglinzi, fără să vă complicați cu o singură piesă de proporții imense.

Oglinzi suspendate – Oglinzile suspendate pot avea absolut orice formă și dimensiune. Se pot fixa în perete, fără a li se vedea sistemul de prindere, sau pot fi agățate cu lanț, sfoară, curelușe din piele sau alte texturi, în funcție de tema decorului. Utilizați-le fie ca piese de sine stătătoare, fie  în ansambluri de mai multe oglinzi agățate, pentru un aspect fabulos. Pentru un stil boem, artistic, integrați-le printre tablouri, postere și fotografii.

Oglinzi supradimensionate – Au avantajul de a reflecta întregul corp, deci, sunt perfecte pe hol sau în dormitor ori dressing. Pot fi de pardoseală, prinse în perete sau pot avea suport pentru a fi transportate cu ușurință în orice cameră. Ramele lor depind de locul de amplasare, iar dimensiunea de spațiul disponibil.

Oglinzi colorate – Pentru un look modern, vă sfătuim să alegeți mai multe oglinzi colorate, în nuanțe diferite. De asemenea, mergeți pe dimensiuni mai mici în acest caz. Dacă vă doriți dimensiuni ceva mai mari, alegeți maximum trei oglinzi colorate, una lângă alta.

Ce ar trebui să știți înainte de a agăța o oglindă

* Nu toate oglinzile sunt menite să fie agățate, unele dintre acestea fiind chiar concepute exclusiv pentru a fi sprijinite. Totuși, pentru cele care se pretează la a fi suspendate, un singur fir de sfoară pe un singur cârlig este o opțiune total inadecvată pentru siguranța noastră. Experții recomandă ca fiecărui cârlig de pe spatele oglinzii să-i corespundă un altul bine ancorat în perete.

* Luați în considerare înclinarea! Tot specialiștii recomandă ca agățarea oglinzii să se facă printr-o ușoară ridicare de la perete, cu o înclinare descendentă, astfel încât să reflecte cât mai mult din spațiul camerei.

* Gândiți-vă de două ori înainte de a instala o oglindă pe ceva care se mișcă.Un alt loc riscant, în care nu ar trebui să încercați agățarea unei oglinzi pe cont propriu, este deasupra patului.Dacă ați luat deja în calcul această zonă, ar trebui să apelați la ajutorul unui profesionist pentru ca obiectul să fie suspendat în condiții de maximă siguranță.

Cum să agățați oglinda ca un profesionist  

* Un aspect important este legat de poziționarea oglinzilor. Conform specialiștilor plasarea oglinzii pe peretele perpendicular cu fereastra este cea mai indicată variantă. Oglinda va reflecta lumina naturală, făcând ca spațiul să pară mult mai generos și mai luminos. Este recomandat, de asemenea, să plasați oglinda deasupra unui mobilier frumos lustruit sau eventual să așezați lumânări înalte în fața acesteia. O altă abordare este aceea de a aduce exteriorul în interior prin amplasarea oglinzii lângă fereastră. Pentru a produce un efect de prospețime și vitalitate, plasați oglinzile lângă plantele ornamentale.

* Evitați să agățați două oglinzi una direct în fața celeilalte. Așezați oglinzile decorative într-o poziție din care să reflecte obiecte sau scene decorative interesante. Asigurați-vă că oglinzile reflectă numai împrejurimile plăcute privirii și poziționați-le astfel încât să surprindă cât mai multe peisaje naturale din exterior. Analizați cu atenție încăperea, astfel încât să amplificați elementele care vă plac și să evitați colțurile, pe care nu doriți să le vedeți în „dubluri”.

* Agățarea oglinzii pe perete reprezintă o combinație comună de stil. O idee mai bună pentru amenajarea interiorului este aceea de a pune o oglindă fălțuită (sau îndoită) într-un colț al camerei. Puteți, de asemenea, amplasa o oglindă pe doi pereți alăturați, astfel încât o parte a oglinzii să se afle pe un perete, iar cealaltă parte, să continue pe peretele vecin. O oglindă de perete gigant este funcțională, dar nu va face decât ca locul respectiv să arate mai mult ca o sală de gimnastică publică. Mențineți un sentiment de confort cu una sau mai multe oglinzi mai lungi atârnate sau rezemate de perete.

* În baie: În timp ce multe chiuvete de baie vor veni cu oglinzi fără rame, montate cu adeziv, experții recomandă apelarea la un profesionist pentru a adăuga un cadru în jurul oglinzii, și implicit, pentru sporirea interesului vizual.

* Pe suprafețe dificile: Asigurați-vă că alegeți capete speciale de burghiu realizate exclusiv pentru plăci ceramice, sticlă sau beton. Apoi continuați procesul de agățare cu uneltele adecvate ca și cum ați suspenda un obiect pe gips – carton.

* Pe ușă: Alegeți o oglindă cu lungime întreagă și poziționați-o astfel încât să ocupe cât mai mult spațiu din suprafața ușii, cu putință. Sistemele de prindere a oglinzilor cu clips sunt o modalitate extrem de ușoară, însă pentru a realiza acest lucru specialiștii recomandă să vă asigurați că ușa este una cu miezul plin, adică o ușă cu bază solidă, astfel încât bucata de oglindă să se fixeze în mod corespunzător.

* Deasupra șemineului: Poziționați-o cu cel puțin 10-12 cm deasupra șemineului. Dar, în funcție de grosimea ramei, poate veți dori să o amplasați chiar mai sus, astfel încât să nu obțineți o umbră întunecoasă. Oglinzile sunt elemente multifuncționale, însă pot fi utilizate și numai ca decorațiuni. Atunci când sunt amplasate deasupra șemineului, atrag întotdeauna privirea. Șemineul constituie punctul focal al unei camere, perfect pentru a fi asociat, în mod strategic, cu oglinda.

Unde să agățăm oglinda

* Într-o cameră de zi cu expunere spre sud, este indicat să profitați la maximum de lumina plăcută a după-amiezii. Așadar, pentru a realiza acest lucru, așezați oglinda pe peretele opus ferestrei. Dacă este vorba de un dormitor, sau o cameră în care doriți să profitați de lumina de dimineață, încercați fereastra adiacentă.

* Spațiul în care serviți masa (dining room) este una dintre cele mai populare zone pentru oglinzile dramatice, mai ales în cazul în care există un candelabru frumos care va fi reflectat.Dar, fiți cu băgare de seamă! Dacă este un candelabru cu becurile la vedere, reflexia poate fi orbitoare sau chiar lipsită de delicatețe. Încercați, în schimb, o oglindă cu model arhaic pentru a difuza lumina.

* Oglinzile cu rame din lemn amplasate în bucătărie creează instantaneu o vibrație mai intimă. Mari sau mici, sprijinite pe un raft sau atârnate pe perete, acestea funcționează la fel de bine în orice condiții. Cheia este de a alege o oglindă care arată ca și cum ar aparține spațiului respectiv – fie că este vorba de camera zi, dormitor, hol, bucătărie sau baie – ceva care să-i imprime un pic mai multă căldură.

* Majoritatea experților au căzut de acord că holul de la intrare este unul dintre cele mai bune locuri din casă unde puteți agăța o oglindă. Nu numai că este un accent frumos, dar și un mijloc prin care puteți face ca acest spațiu să arate mai mare și mai luminos. Amplasarea oglinzii în holul de la intrare reprezintă cea mai întâlnită metodă de valorificare a efectelor acesteia. Fie că optați pentru o oglindă de dimensiuni mari, care să se întindă pe tot cuprinsul holului, fie că alegeți varianta mai multor oglinzi micuțe, decorative, așezate unele lângă altele, holul va deveni mai generos și spațiul mai primitor.

* Pentru living, optați pentru oglinzi în formă de tablouri, folosind rame deosebite cu un design atragător, pe care să le amplasați de-a lungul peretelui, în fața intrării, pentru a oferi un plus de spațialitate. De asemenea, dacă dețineți o operă de artă sau un tablou prețios, recomandat ar fi să amplasați oglinda pe peretele opus, evidențiindu-i astfel valoarea.

* În baie oglinda este un accesoriu absolut necesar, pentru a crea o iluzie de spațialitate în cazul în care aveți o baie de dimensiuni reduse. Puteți decora tavanul cu sticlă sau oglinzi sau puteți opta pentru o oglindă deasupra căzii. Dacă aveți mai mult spațiu, prindeți oglinda de un braț extensibil în așa fel încât să vă puteți vedea cu ușurință și spatele. În baie este indicat să folosiți oglinzile ovale, pe care să le poziționați una în fața celeilalte, astfel încât să obțineți iluzia unui spațiu mărit; ori deasupra căzii pentru ca undele apei să se reflecte în mod seducător de-a lungul întregii încăperi.

* În dormitor optați pentru oglinzi mari amplasate pe dulapuri, sau puteți opta pentru un dulap cu uși glisante cu oglinzi, care va reda un stil dinamic și elegant.

Sfaturi și trucuri de utilizare

* Oglinzile transformă complet orice cameră, dau luminozitate și pot schimba un decor simplu într-unul spectaculos. Totodată, ele dau dinamism, fac ca obiectele să capete noi semnificații și reflexii. Dacă nu vă deranjează să aveți în aceeași cameră mai multe oglinzi, puteți să realizați o adevărată „zonă artistică”, care să creeze jocuri de lumini sau să pună în evidență un alt obiect de decor. O colecție de oglinzi de mici dimensiuni, de forme și mărimi diferite, poate deveni punctul focal al unei camere, întrucât acestea pot crea un puzzle sau un tot unitar.

* Camerele înalte beneficiază de pe urma oglinzilor verticale, în timp ce încăperilor lungi le face mult mai bine o oglindă pe orizontală.

* Oglinzile pot deveni prețioase piese de decor dacă le încadrați în rama potrivită. Dacă amplasați mai multe oglinzi într-o singură încăpere, încercați să păstrați în privința ramelor aceeași tematică, același material, sau cel puțin, aceeași culoare. O ramă colorată este foarte potrivită pentru o casă decorată în stil vesel sau o casă cu mulți copii. O ramă bogată în detalii sculptate, accentuate cu nuanțe aurii, poate completa o sufragerie de lux, în care mobila din lemn masiv este omniprezentă. Cu o ramă albă de formă ovală, oglinda poate deveni un obiect de factură romantică.

* De mare efect este și amplasarea unei oglinzi neînrămate pe un perete aprins colorat.

* Oglinzile reflectă și răspândesc lumina în cameră, aducând mai multă luminozitate colțurilor întunecate. Piesele de mobilier capătă mai mult fast și somptuozitate dacă au oglinzi montate pe uși, ca de exemplu, un dulap, un șifonier sau chiar o bibliotecă.

* O altă abordare extrem de îndrăzneață, care, fără doar și poate, impune și o execuție pe măsură, este amplasarea unei oglinzi peste o altă oglindă, bineînțeles cea din fundal fiind de dimensiuni ceva mai mari, iar cea din față completând-o prin simplitate, sau, din contră, prin aspectul sofisticat. Amplasate în orice colțișor al casei, acestea aduc inovație și un plus de creativitate clasicei oglinzi.

* Ținând cont de culorile introduse în cameră, puteți crea accente cu ajutorul oglinzii. Încadrați oglinda într-o ramă sau într-o margine pictată, asigurându-vă că nuanțele acestui cadru se armonizează cu cele ale pereților și/sau ale mobilierului. Folosiți tema decorativă a camerei ca punct de plecare în stilul de decorare al oglinzii. Puteți, de asemenea, să evidențiați oglinda prin gravare.

* Oglinzile ne pot ajuta să creăm scenografii deosebite. În designul interior oglinda creează imagini surprinzătoare, greu de realizat cu alte mijloace. Partea cea mai plăcută este că impresia pe care o lasă reflexia imaginii este chiar reală. Dacă, din pricina unor modificări de compartimentare, v-ați „pricopsit” cu un element arhitectural amplasat chiar în mijlocul unei camere, încercați să îl acoperiți cu bucăți de oglindă pentru a-i diminua prezența stânjenitoare în acel ambient.

* Pentru un impact vizual și mai intens încercați să agățați pe un perete două oglinzi identice sau un grup format din mai multe oglinzi de forme diferite. Efectul va fi mult mai izbitor decât în cazul folosirii unei singure oglinzi. Ca alternativă, dacă preferați totuși simplitatea și nu doriți ca peretele să fie prea încărcat, alegeți o oglindă remarcabilă, cu o formă îndrăzneață sau un model deosebit, antichizat.

* Accesoriile cu suprafețe ca de oglindă sunt foarte la modă, începând cu micile casete de bijuterii și până la dulapurile și sertarele cu finisaje complet sticloase. Dacă sunt corect amplasate și combinate cu gust, acestea pot conferi locuinței un aspect izbitor.

* Oglinda poate deveni un punct focal perfect în orice cameră. Nu trebuie să fie neapărat o oglindă mare de perete, ci doar o oglindă cu rame îndrăznețe.

* Veți fi poate surprinși să aflați că oglinzile pot servi ca obiecte de artă cu drepturi depline. Pur și simplu jucați-vă cu ele și încercați să amplasați un grup de oglinzi pe un anumit perete. Asigurați-vă că oglinzile sunt proporționale atât între ele, cât și cu peretele: nu încercați să așezați o multitudine de oglinzi mici pe un perete prea mare. Atunci când sunt completate cu lumânări, obiecte de artă și de iluminat originale, ele permit crearea unui ambient unic.

* Puteți utiliza o oglindă mai îngustă flancată de opere de artă. Fie că o plasați pe o masă consolă în holul de la intrare sau deasupra unui bufet în sala de mese, această combinație nu va eșua. Începeți cu o oglindă îngustă, dreptunghiulară sau cu fațete, pe care să o încadrați cu două perechi de opere de artă mai mici. Cheia constă în simetria aranjamentului – alegeți patru cadre de dimensiuni egale și măsurați-le cu precizie.

* Plasarea unor oglinzi în spatele lămpilor de pe noptiere este o modalitate foarte bună de a potența strălucirea luminii becului. Nu vă veți putea admira în ele, dar clar vor da un aspect extrem de frumos.

* „Deschideți” o bucătărie minusculă prin utilizarea oglinzilor în loc de plăci ceramice pentru backsplash-ul de deasupra chiuvetei (porțiunea de perete dintre dulapul suspendat și chiuvetă). Doar să fiți conștienți de faptul că o oglindă antichizată va ascunde petele mai bine decât o versiune mai clară.

* Iată un sfat bonus de la decoratori: o oglindă rotundă „îndesată” în centrul unui perete de rafturi deschise, pline cu cărți, aduce un sentiment de profunzime camerei.

* Nu ezitați să cumpărați mobilier cu oglinzi deja încorporate, cum ar fi șifoniere, dulapuri (de baie sau bucătărie), comode, etc.

* Un grup de trei oglinzi mici proptite pe un raft, asociate cu obiecte de artă (la fel de mici – nu uitați de proporții) sau pe cont propriu, va arăta fermecător și vă vă permite să schimbați aranjamentul cu ușurință în funcție de starea de spirit. Încercați acest lucru în baie sau în dormitor.

* Și pentru că tot vorbeam la început de arta Feng Shui, vechile precepte chineze recomandă folosirea oglinzilor în contracararea forțelor malefice ale ambientului și în amplificarea energiilor benefice. Conform tradiției chinezești, oglinzile trebuie puse mai ales vizavi de uși.

Sfaturi pentru întreținerea oglinzilor:

* Ar fi ideal ca oglinda să nu se ude, așa că așezați-o, mai ales în baie, cât mai departe de sursa de apă. Agățarea oglinzii pe perete, la câțiva centimetri deasupra unui corp de mobilier de baie va crea un aspect stilat și elegant.

* Pentru a arăta mereu la fel de strălucitoare, oglinzile trebuie șterse de praf și spălate la intervale regulate de timp. Cea mai bună este apa curată, caldă, însă cel mai des sunt folosite produse speciale de curățat, precum oțetul sau alcoolul sanitar, dar și sprayurile din comerț. Produsele de curățat pe bază de acizi, alcaline și amoniac nu sunt recomandate pentru că vor provoca daune marginilor oglinzii și suprafeței din spate (cea acoperită cu stratul de argint și cupru). În loc să împrăștiați substanța de curățat direct pe suprafața oglinzii, mai bine turnați-o pe o cârpă moale, curată, cu care să ștergeți apoi oglinda.

* În privința aburirii, există și aici câteva soluții pentru a scăpa de această problemă. Unul din secrete stă în folosirea pastei de dinți care, pe lângă faptul că este eficientă ca soluție de curățare, are și puterea de a împiedica aburirea oglinzilor. Tot ceea ce trebuie să faceți este să frecați energic cu o cârpă curată oglinda din baie cu un amestec făcut din pastă de dinți și puțină apă. Amestecul trebuie să fie de consistența gelului de duș. Oglinda din baie se curață perfect și cu spumă de bărbierit – spumă, nu gel. Puneți puțină spumă de bărbierit pe un burete umed și curățați temeinic oglinda. Și un amestec făcut din alcool medicinal și glicerină, în părți egale, rezolvă foarte bine această problemă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.housebeautiful.com/room-decorating/tips/g1382/decorating-ideas-for-mirrors-0313/?slide=1

http://www.houzz.com/ideabooks/18775985/list/how-to-use-mirrors-for-more-light-and-style

http://www.interiorish.com/10-ways-mirrors-interior-design/

http://www.elledecor.com/home-remodeling-renovating/home-renovation/advice/a6730/how-to-hang-a-mirror/

https://www.countryliving.com/uk/homes-interiors/interiors/how-to/a854/how-to-use-mirrors-to-make-home-bigger-brighter/

https://blog.oka.com/en-us/expert-designs/design-tips-mirrors/

https://www.apartmenttherapy.com/how-to-use-mirrors-make-room-look-bigger-36820571