Proteste ale sindicaliștilor Cartel Afla

Reprezentanții Cartel Alfa au protestat și astăzi, după cum au promis, de această dată în fața Ministerului Muncii. A fost un protest zgomotos, la care sindicaliștii și-au strigat nemulțumirile legate de creșterea salariului minim și de venituri deblocate ale bugetarilor.

După o discuție cu ministrul muncii, Raluca Turcan, protestatarii spun că momentan nu există asigurări clare în privința acesor solicitări, ci doar promisiuni referitoare la recalcularea pensiilor și anumite corecții la salariile bugetarilor, însă aceste promisiuni nu satisfac cererile sindicaliștilor.

Printre solicitări se numără creșterea salariului minim pe economie până la nivelul coșului lunar pentru un trai decent, precum și creșterea și recalcularea pensiilor conform principiului contributivității și echității. Aceste măsuri, afirmă ei, ar trebui să se reflecte și în buget. Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu:

Bogdan Hossu: Se pare că politica Ministerului Muncii este în continuare începerea unui proces de recalculare care va dura doi ani de zile, drept care pensiile vor crește probabil cu 3%, adică valoarea inflației pe acest an estimată, ceea ce va crea nemulțumiri masive. Trebuie o recalculare rapidă care se poate face, iar corecțiile fine care sunt legate de problema acordurilor și alte elemente se pot face după aceea, la solicitarea persoanelor necesare.

Realizator: A fost a cincea zi de proteste în capitală, timp în care sindicaliștii au pichetat și sediul administrației prezidențiale, cel al Ministerului de Finanțe, precum și sediile partidelor din coaliția de guvernare. Protestatarii vor rezolvarea revendicărilor cât mai urgent, pentru ca soluțiile să poată fi incluse în bugetul de stat pe acest an./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 ianuarie