2021. január 26

Călin Popescu-Tăriceanu visszautasítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ellene felhozott vádjait

A volt miniszterelnök szerint politikai alapú büntetőeljárás folyik ellene. Véleménye szerint a vádhatóságnak nincsenek bizonyítékai, amelyek alátámasztanák az ügyészek állításait. A politikus elmagyarázta, hogy az általa vezetett kormány azért fogadott el bizonyos jogszabályokat, mert a központi és a helyi közigazgatásban illegálisan telepített Microsoft számítógépes programokat használtak. A volt miniszterelnök hozzátette, hogy a kormány szóban forgó döntései után a számítógépes programok tulajdonosai semmiféle anyagi ellenszolgáltatást nem adtak neki. A DNA azt állítja, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Călin Popescu-Tăriceanu 2007-ben és 2008-ban közvetett módon kért és kapott egy osztrák cég képviselőitől 800.000 dollárt. (Radio România Actualităţi)

A világjárvány indokolta kényszerszünet után holnap ismét élő koncert-közvetítés lesz a közszolgálati rádió hangversenyterméből

Január 27-én 19.00 órai kezdettel koncertet ad a rádió kamarazene együttese Tiberiu Soare vezényletével. Az előadáson a közönség nem vehet részt, a hangversenyt élőben közvetíti a román közszolgálati rádió, ugyanakkor pedig az intézmény Facebook-oldalán is meghallgatható. A műsoron az épp 265 évvel ezelőtt született Wolfgang Amadeus Mozart művei szerepelnek. A zseniális zeneszerző öt éves kora óta komponált zeneműveket. Mindössze 35 évet élt és e rövid idő alatt több mint 600 művet hagyott ránk, valamennyi műfajban, köztük 27 zongoraversenyt is (RADOR Hírügynökség)

Alternatív költségvetési törvényt készít a Szociáldemokrata Párt (PSD)

Az ellenzéki párt kezdeményezésével azt kívánja bebizonyítani, hogy lenne pénz a román állampolgárok jövedelmének a növelésére és a gazdaság hatékony támogatására. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke egy Facebook-bejegyzésében azzal vádolta a kormányt, hogy takarékossági intézkedéseket hoz és nem tartja be a bérek és a nyugdíjak növelésére vonatkozó törvényes rendelkezéseket. A szociáldemokraták ma egyeztetnek az általuk kidolgozott költségvetés-tervezetről a főbb szakszervezeti konföderációkkal. A büdzsé végleges formáját holnap szándékoznak bemutatni. (Radio România Actualităţi)

Hamis bombariadó volt a Bukaresti Táblabíróságon

Erről a Fővárosi Rendőrség adott ki tájékoztatást. Korábban egy férfi felhívta a 112-es sürgősségi számot és azt mondta, hogy egy bombát helyeztek el az Igazságügyi Palota épületében. A környéken lezárták a forgalmat és az épületet átkutatták, de a szakemberek nem találtak semmit. A fővárosi táblabíróságon ma tárgyalták volna Elena Udrea volt fejlesztési miniszter ügyét. (RADOR Hírügynökség)

Házkutatások Mehedinţi, Dolj, Temes és Prahova megyékben

A rendőrségi akcióra ma reggel került sor. A hatóság szerint az elkövetők mintegy 8 millió lej kárt okoztak miután hamis papírokat mutattak be 4000 tonna hulladék újrahasznosításáról. A Rendőrség Főfelügyelősége szerint a gyanúsítottak 2018 áprilisa és 2019 novembere között egy fiktív pénzügyi mechanizmust hoztak létre, amelynek célja az volt, hogy környezetvédelmi bónuszokat kapjanak üveg- és műanyaghulladék újrahasznosításáért, azonban ezt a munkát valójában nem végezték el. Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy a hét kereskedelmi társaság hamis bizonylatot adott ki hulladékok begyűjtéséről, válogatásáról és újrahasznosítási céllal történő átadásáról. Ily módon a cégek adókedvezményben részesültek. (Radio România Actualităţi)

Az RMDSZ képviselőivel találkozik ma Klaus Iohannis a Cotroceni-i Palotában

A megbeszéléseken részt vesz Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sportminiszter. Az év kezdete óta az államfő hasonló találkozókat kezdeményezett a kormánykoalíció többi pártjaival, a Nemzeti Liberális Pártal (PNL) és a Mentsétek meg Romániát – Plus Szövetség képviselőivel is. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR