România dorește ca certificatele de vaccinare să nu afecteze libertatea de circulație în Uniunea Europeană

Realizator: România dorește ca certificatele de vaccinare să nu afecteze libertatea de circulație în Uniunea Europeană – a declarat astăzi ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la lansarea în țara noastră a președinției portugheze a Consiliului Uniunii Europene. El a spus că trebuie ținut cont de faptul că vaccinarea este voluntară.
Bogdan Aurescu: Părerea noastră e că deocamdată discuțiile trebuie să continue. E nevoie de analiză atentă, pentru că trebuie să evităm impunerea de bariere în calea liberei circulații a persoanelor sau orice fel de abordare discriminatorie, de condiționare a libertății de mișcare printr-un astfel de certificat. Mulți europeni încă nu au putut să se vaccineze, așa că discuția trebuie continuată și să găsim cea mai bună soluție. Deocamdată opiniile statelor membre sunt foarte diferite.
Realizator: Ministrul român al afacerilor externe a mai arătat că România nu mai impune carantina persoanelor vaccinate care ajung la noi în țară. Premierul portughez, a cărui țară deține de acum președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, s-a arătat favorabil ideii ca europeni care au certificate de vaccinare să poată călători liber, idee susținută de țările dependente economic de turism, dar și de Germania – precizează redactorul RRA Carmen Gavrilă./ahincu/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (26 ianuarie)