2021. január 27

Klaus Iohannis államelnök üzenete a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján

Az auschwitzi tábor felszabadulásának napját, január 27-ét, az ENSZ a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává tette. A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, a mintegy 6 millió emberről. Klaus Iohannis államelnök ez alkalomból megfogalmazott üzenetében kihangsúlyozta, hogy Romániának meg van a maga felelőssége a saját zsidó és roma állampolgárainak meggyilkolásáért. Az államfő szerint a jövő nemzedékeinek ismerniük kell az igazságot ahhoz, hogy megértsék az akkor történt atrocitásokat. Klaus Iohannis felhivta a figyelmet a radikalizálási tendencia növekedésére, valamint arra, hogy egyes köztisztviselők hazugságot, gyűlöletet, intoleranciát, idegenellenességet hirdetnek, dicsőitik a bűnözöket és megkérdőjelezik az áldozatok szenvedéseit. Ezen indulatok megfékezéséért konkrét intézkedésekre, illetve az állampolgárok, az állami hatóságok és a civil társadalom közös erőfeszitésére van szükség, vélekedett az államelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

Romániában ellenőrzik az oltóhelyeket a jogosulatlan páciensek kiszűrésére

Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban, miután kiderült, hogy több mint ezerháromszáz személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát. A tárcavezető szerdai sajtótájékoztatón egyben azt is közölte, hogy 1.353 olyan embert találtak, aki csak a harmadik, a teljes lakosság beoltására irányuló szakaszban lett volna erre jogosult. Országos viszonylatban jelenleg a második oltási szakasz zajlik, amelyben a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a stratégiai fontosságú intézményekben dolgozókat oltják be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

Románia sikeres koronavírus elleni oltási kampányt folytat

„A több mint fél millió ember beoltása után elmondható, hogy Románia sikeres koronavírus elleni oltási kampányt folytat”, nyilatkozta Florin Cîţu miniszterelnök, hozzáfűzve: Az Európai Unió valamennyi tagállama, igy Románia is, kénytelen volt átszervezni az oltási kampányt a vakcinagyártásban felmerült problémák miatt. A miniszterelnök megemlitette, hogy Románia az EU szintjén a Top 6-ban szerepel, ami a beoltott személyek számát illeti, ami esetünkben a lakosság 2,5% teszi ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

Sürgösségi rendeletet fogadtak el a prefektusok és alprfektusok státuszára vonatkozóan

A szerdai kormányülésen sürgösségi rendeletet fogadtak el a prefektusok és alprektusok státuszára vonatkozóan. A rendelet értelmében a prefektusi és az alprefektusi tisztség közméltóság lesz, és nem magas rangú köztisztviselő, mint jelenleg. Az ülésen teritékre került az idei költségvetés-tervezet is, amelyet a jövő hét végén megküldenek a parlamentnek, azonban nem kizárt, hogy ez egy héttel eltolódik, mivel a kormány olyan költségvetés-tervezetet óhajt kidolgozni, amely továbbra is megőrzi az Európai Bizottság és a befektetők bizalmát, illetve olyan reform-csomagot, melynek hatása csak 2024-ben lesz érezhető. A miniszterelnök a sokéves költségvetések bevezetésének fontosságára is kitért, mig a költségvetési célokról elmondta, hogy ezek nem módosulnak az idei büdzsében sem, azaz a költségvetési hiány GDP-hez viszonyított aránya 7-71 százalékának felel meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

A Holokauszt áldozataira emlékeztek Bukarestben

A Holokauszt áldozataira emlékezett ma, Bukarestben, David Saranga izraeli nagykövet, Silviu Vexler képviselő, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke, és az Elie Wiesel Intézmény vezérigazgatója, Alexandru Florian. A három személyiség a bukaresti Holokauszt-emlékműnél gyertyákat gyújtott meg és mindegyik gyertyába belevésték a Holokauszt egyes áldozatainak a nevét. 1945. január 27-e az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napja és e napon a világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)
Gănciulescu Rozália, RADOR