Mesajul Ministrului Culturii cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Astăzi, 27 ianuarie, este o zi importantă pentru întreaga lume, o zi prin care comemorăm victimele Holocaustului și care ne determină să fim mai conștienți de ororile unui regim, atunci când democrația nu mai are niciun cuvânt de spus.
La 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat. Omenirea trebuie să-și amintească despre acest eveniment pentru a nu repeta greșelile trecutului și pentru a nu mai supune niciun om la suferințe sau experimente inumane. Este o grea și tristă moștenire universală, dar pe care trebuie să o cunoaștem și, cu ocazia acestei zile, să păstrăm un moment de reculegere în numele victimelor acestui lagăr.
Suceava, județul pe care îl reprezint în Parlamentul României, are o îndelungată istorie de bună conviețuire cu minoritatea evreiască, atât de afectată de nemiloasa „roată” a Celui de Al Doilea Război Mondial. De altfel, pe dealul Horodiște, din localitatea Siret se află cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa de Est, inclus din anul 2015 pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, având codul de clasificare SV-IV-s-B-05715. Astfel de locuri ar trebui să reprezinte spații de reflecție și să fie vizitate și de tinerele generații pentru a nu uita trecutul.