2020. január 28

 A munkaügyi miniszter rendeletet bocsát ki a  nyugdíjazási dossziék felülvizsgálatára

Raluca Turcan munkaügyi miniszter bejelentette, hogy csütörtökön aláirja a nyugdijazási dossziék felülvizsgálatára vonatkozó rendeletet. Mint hozzáfűzte, a folyamat a nyugdijpánztárak jelenlegi struktúrájával indul, de amint véglegesitik az uniós alapokból támogatott programokat, a tárca beszerzi a szükséges informatikai felszereléseket és kiegészitő személyzettel próbálják majd felgyorsitani a nyugdijak újraszámolását. A közszolgálati televiziónak nyilatkozva a miniszter azt is leszögezte, hogy módosul a nyugdijörvény, de a módositásokat nem alkalmazzák ettől az évtől, ami azt jelenti, hogy a nyugdijak kifizetése 2021-ben a jelenleg hatályos előirások szerint történik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

A Szociáldemokrata Párt bemutatta saját alternativáját az idei állami költségvetésre

Az ellenzékben lévő szociáldemokraták, akik a tervezett takarékossági intézkedések miatt vádolják a kormányt, az életszinvonal növekedését és a patriotizmusra épülő gazdasági fellenditést igérik. A Szociáldemokrata Párt számitása szerint a GDP-vel arányos államháztartási deficit mintegy hét százalék és a gazdasági növekedés négy százalékos lenne, mig a jövedelmek több mint 15%-al emelkednének az elmút esztendőhöz képest. A PSD úgy gondolja, hogy ebből a pénzből növelni lehetne a fizetéseket és a nyugdijakat, és fenntartható lenne az egészségügyi rendszer is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Romániában február elsején kezdődik a védőoltás a Moderna vakcinával

Romániában február elsején kezdődik a védőoltás a Moderna vakcinával, közölték a hatóságok, hozzáfűzve, hogy e vakcina esetében az emlékeztető oltást 28 napra az első adag alkalmazását követően kell beadni és nem 21 napra mint a Pfizer által készített koronavírus elleni vakcina esetében. Ugyanakkor a mai naptól kezdődik a több mint 35 ezer, stratégiai területek alkalmazottjainak újraprogramálása, akik a koronavirus elleni oltást már februát 11-től meg kellett volna, hogy kapják.Őket SMS-ban és e-mail-ban értesitik az oltási időpontról. A kúlcsfontosságú területeken dolgozók beoltását vakcinahiány miatt halasztották el tiz nappal, közölte Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány vezetője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Február elsejétől növelik a gyermeknevelési pótlékot

Február elsejétől 20%-al emelkedik a gyermeknevelési pótlék, közölte a munkaügyi miniszter, megjegyezve, hogy a gyermekpénz következő növelése a parlament döntésétől függ. Raluca Turcan szerint a gyermeknevelési pótlék újabb növelésére júliusban vagy augusztusban kerülhet sor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Florin Roman liberális képviselő a soron kivül beoltott személyek megnevezését kérte az egészségügyi minisztériumtól

Florin Roman liberális képviselő a soron kivül beoltott személyek megnevezését kérte az egészségügyi minisztériumtól. „Megengedhetetlen, hogy az idős emberek, krónikus betegek, illetve a fogyatékossággal élő személyek nem kaphatják meg a koronavirus elleni védőoltást azok miatt, akik ebből a szempontból is kihasználják saját kapcsolataikat, ismerőseiket”, irta csütörtöki Facebook-bejegyzésében a liberális képviselő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

A GDP-arányos költségvetési hiány 9,79 százalékra nőtt 2020 végére

Az állami költségvetés decemberben 101,92 milliárd lejes deficittel zárt, ami a bruttó hazai termék (GDP) 9,79 százalékának felel meg. A gazdaság fellendítésére hozott beruházási költségek, adókedvezmények és a járvány elleni védekezés kiadásai 46,31 milliárd lejt tettek ki, ami a GDP 4,45 százalékát jelenti,  közölte a pénzügyminisztérium. A minisztérium szerint a költségvetési deficithez hozzájárult a bevételek csökkenése március és december közötti időszakban, de elsősorban egyes adókifizetési kötelezettségek elhalasztása, illetve adókedvezmények. Ugyanakkor a beruházási költségek 9,5 milliárd lejjel emelkedtek az előző évhez képest és 15,07 milliárd lejre tehetőek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel járó rendkívüli kiadások.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Gănciulescu Rozália