Revista presei internaționale – 28 ianuarie 2021

Presa internațională continuă să se concentreze pe pandemia de coronavirus și pe evoluția campaniei de vaccinare.
Euronews anunță că a fost depășit pragul de 100 de milioane de cazuri de COVID-19 înregistrate în lume, ceea ce înseamnă o dublare a numărului de cazuri în ultimele trei luni. A doua țară europeană cea mai afectată, după Rusia, este Marea Britanie, care a depășit cota de 100.000 de morți din cauza COVID-19, și care, potrivit Independent, a ajuns în această situație ca urmare a unui șir de erori costisitoare, a refuzului de a asculta sfaturile specialiștilor în momentele cruciale și a absenței oricărei strategii pe termen lung. Londra este acum prinsă într-un război absurd al vaccinurilor cu Uniunea Europeană, consecința firească a atmosferei create de Brexit: o lipsă reciprocă de încredere după patru ani de tensiuni și de negocieri interminabile, dublată recent de un naționalism sanitar – subliniază Independent. Ceea ce acum numim „războiul vaccinurilor” reprezintă o sfidare între puteri pentru a acapara aprovizionarea cu antidoturi pentru COVID-19. America împotriva Europei, Londra împotriva Bruxelles-ului: toți sunt în căutarea unor cantități masive de doze pentru a face față pandemiei, conchide Independent.
La Libre Belgique reamintește scandalul la ordinea zilei: compania AstraZeneca a anunţat săptămâna trecută că livrările în Europa vor fi mai mici decât se prevedea, în primul trimestru, din cauza unei „scăderi de randament” a producției dintr-o fabrică europeană. Grupul a fost convocat pentru a da explicaţii în faţa statelor membre şi a Comisiei Europene, care negociază în numele celor 27. Tensiunile legate de aceste întârzieri între grupul britanic şi UE sunt accentuate de dificultăţile distribuirii vaccinului Pfizer-BioNTech, primul distribuit în UE. Şi asta în timp ce campania de vaccinare în cele 27 de state ale UE este criticată pentru lentoarea sa.
Vestea bună este că Sanofi, companie farmaceutică franceză, va da o mână de ajutor Pfizer și BioNTech în producția vaccinului lor și ar urma să producă peste 100 de milioane de doze pentru Uniunea Europeană, până la sfârșitul anului 2021, a anunțat directorul general al laboratorului francez, Paul Hudson, preluat de France 24. Sanofi lucrează, la rândul său, la două vaccinuri împotriva coronavirusului, dar proiectul său inițial este în întârziere și nu va putea să ajungă pe piață înainte de sfârșitul anului.
Tot despre solidaritate europeană scrie și Euronews. Recenta criză de guvern din Italia provoacă îngrijorare în Uniunea Europeană. Demisia premierului Giuseppe Conte aduce suspiciuni cu privire la capacitatea țării de a respecta termenele limită pentru prezentarea planului de redresare economică și de a utiliza în mod eficient banii proveniți din programul Next Generation UE. Scenariul cel mai posibil este un al treilea mandat pentru Giuseppe Conte, totuși există temeri că noi alegeri ar putea încetini procesul de elaborare a versiunii finale a planului de redresare, notează Euronews, care precizează că utilizarea eficientă a acestor bani de către Roma este văzută ca un element crucial nu numai pentru Italia, ci și pentru credibilitatea proiectului european.

(Ruxandra Lambru, Agenția de Presă RADOR)