Patru dintre pacienții de la Matei Balș au ajuns la Institutul Marius Nasta din capitală

Patru dintre pacienții de la Matei Balș au ajuns deja la Institutul Marius Nasta din capitală. Informația a fost confirmată la Radio România Actualități de managerul Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler: Sunt pacienți care au nevoie de oxigen. Avem o capacitate de până la 36 de locuri și suntem aici pregătiți să primim pacienții care vor ajunge de la Matei Bals. E extrem de important să asigurăm necesarul de oxigen, ceea ce facem, și în urma analizelor care vor fi efectuate, să vedem ce investigații și ce terapie specifică trebuie să urmăm.
Realizator: Incendiile produse în ultimele luni subliniază nevoia urgenta de investiții rapide și sustenabile în sistemul de sănătate – a subliniat managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie

*****

Intervenție telefonică a managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din capitală, Beatrice Mahler

Avem nevoie unii de ceilalți, de iubire și, de ce nu, de inimi după trageida întâmplată în aceată dimineață la Spitalul „Matei Balș”. Vă spuneam, mulți dintre pacienți au fost transportați deja la câteva spitale bucureșene. La Institutul „Marius Nasta” au ajuns deja primii bolnavi, iar noi suntem iar noi suntem în direct cu managerul instituției, Beatrice Mahler. Sărut mâna, doamnă!
Beatrice Mahler: Bună dimineața!
Realizator: Care sunt veștile în acest moment? Ați primit deja pacienți?
Beatrice Mahler: În acest moment au ajuns la Institutul Marius Nasta patru pacienți, sunt evaluați în acest moment de colegii mei. Știu doar să vă precizez că sunt pacienți care au nevoie de oxigen, de necesar /…/ oxigen, probabil în contextul afectării pulmonare cauzată de infecția SARS-CoV-2. Avem o capacitate de până la 36 de locuri și suntem aici pregătiți să primim pacienții care vor ajunge de la Matei Balș. Ne pare rău pentru momentul prin care trec atât pacienții de acolo, cât și colegii noștri.
Realizator: Da, un gând bun pentru toți cei afectați. Dar să precizăm pentru cei care totuși nu cunosc atât de multe amănunte, pacienții SARS-CoV-2 cu forme chiar ușoare, dar de la medii încolo au nevoie de oxigen. Oxigenul este inflamabil, cred că nu am putea da seama așa cam ce s-a întâmplat acolo. Care ar fi situația unui bolnav care oricum avea nevoie de oxigen și a mai fost și intoxicat cu monoxid de carbon?
Beatrice Mahler: Este un risc de agravare a stării generale și de insuficiență respiratorie importantă. Până în acest moment este extrem de important să asigurăm necesarul de oxigen, ceea ce facem, și în urma analizelor care vor fi efectuate să vedem ce investigații și ce terapie specifică trebuie să urmăm pentru ca ei să fie asigurați.
Realizator: Ar merita să știm, apropo și de tragedia întâmplată la Spitalul Județean din Piatra Neamț, anul trecut, dumnevoastră ca manager sigur cunoașteți toate aceste mici detalii, au loc, nu știu, verificări din când în când ale prizelor, ale aparatelor, ale stației de oxigen?
Beatrice Mahler: Sigur, este o procedură care ține de Departamentul Tehnic. Venim din nou în zonă administrativă a oricărui spital, o zonă administrativă care are nevoie de investiții, pentru că vorbim de o infrastructură a spitalelor extrem de veche în România, infrastuctură care necesită… și din păcate vedem acest lucru la foarte scrut timp de la ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, necesită investiții rapide și sustenabile în sistemul de sănătate românesc.
Realizator: Cu siguranță, pentru că și eu cunosc institutul pe care îl conduceți, Marius Nasta, și acolo ar fi nevoie, nu, și de alte investiții?
Beatrice Mahler: Obligatoriu. Investiția în infrastructură este obligatorie la „Marius Nasta” și trebuie să se producă rapid, pentru că e important să fim performanți, mega echipă medicală, dar pentru pacienți, pentru angajați în mod deosebit sau la fel de importanți și pentru angajați este să oferi, nu doar asistență medicală, dar și să ai condiții pentru a oferi această asistență.
Realizator: Da și ajungem la ceea ce ne doare, la spitalele regionale, despre care s-a tot vorbit, dar cu sigurnață merită o altă dezbatere. Mulțumesc frumos, doamnă, și să le ținem pumnii evident, să ne gândim la toți cei afectați de la incendiul de la Balș. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, acolo unde au sosit deja primii pacienți transferați cu ambulanțele de la Spitalul „Matei Balș” din București, unde astăzi, în jurul orei 5:00, a fost anunțat la 112 un incendiu puternic la parterul unui pavilion cu trei etaje. Din nefericire, tragedia s-a consemnat, patru persoane au fost decedate. Dar așa cum declara mai devrme Raed Arafat, nu mai sunt totuși bolnavi în stare critică, deși mulți dintre ei sunt evaluați la spitalele la care au ajuns sau au fost evaluați deja în ambulanțe, înainte să fie transferați./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie