Franța închide frontierele pentru călătorii din afara Uniunii Europene, iar celor din spațiul comunitar li se cere un test anti-COVID negativ

Realizator: Mai multe țări europene, printre care Franța, Germania și Cehia, au anunțat înăsprirea restricțiilor la frontieră din cauza îngrijorărilor generate de noile variante ale coronavirusului. Guvernul german interzice, de astăzi, accesul majorității vizitatorilor din Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Brazilia și Africa de Sud. Tot de astăzi, autoritățile cehe interzic intrările neesențiale cu o serie de excepție pentru naveta pentru muncă și vizitele familiale. La rândul ei, Franța închide frontierele pentru călătorii din afara Uniunii Europene, iar celor din spațiul comunitar li se cere un test anti-COVID negativ. După cum transmite corespondenta RRA la Paris, guvernul speră să evite o nouă izolare a populației la domiciliu.
Reporter: Daniela Coman – Un consiliu de apărare pe sănătate, convocat de urgență aseară de președintele Emmanuel Macron, a decis că de la noapte, de la ora 0:00, Franța își închide frontierele pentru toți călătorii sosiți din afara Uniunii Europene, măsură valabilă inclusiv pentru teritoriile sale de peste mări.
Jean Castex, premier: Toate intrările în Franța și toate ieșirile de pe teritoriul nostru din țări din exteriorul Uniunii Europene vor fi interzise dacă nu există motive imperioase. Intrările în Franța, ale celor care vin din țările Uniunii Europene, vor fi condiționate de prezentarea unui test PCR, cu excepția muncitorilor transfrontalieri.
Reporter: Pe plan intern este menținută interdicția de a circula pe timpul nopții, între orele 18:00 și 6:00 dimineața, iar de mâine spațiile comerciale nealimentare, mai mari de 20.000 de metri pătrați, vor fi închise. Premierul Jean Castex a avertizat că poliția și jandarmeria au ordine ferme să le aplice amenzi tuturor celor care circulă după ora 18:00 fără un motiv justificat cu documente, celor care organizează petreceri clandestine, precum și restaurantelor care lucrează ilegal. El a insistat ca întreprinderile și administrația publică să trimită în telemuncă tot personalul care poate lucra de acasă. Şcolile rămân deschise. În prezent, 27.000 de bolnavi COVID sunt internați în spitalele din Franța, dintre care peste 3.100 la reanimare, reprezentând 62% din capacitatea de îngrijire în terapie intensivă însă, cel mai mult îngrijorează creșterea numărului de contaminări cu varianta britanică. Dacă la începutul lunii erau depistate în jur de 500 de cazuri pe zi acum s-a ajuns la 2.000./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie)