Autorităţile ar putea anunța marţi redeschiderea școlilor din data de 8 februarie

Autorităţile ar putea anunța mâine redeschiderea școlilor din data de 8 februarie, ținând cont de evoluția situației epidemiologice din țara noastră.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat astăzi că atenţia se concentrează acum pe pregătirea unităților de învățământ, în eventualitatea unei astfel de decizii, astfel încât să se asigure protecția elevilor și a cadrelor didactice, atât împotriva coronavirusului, cât și împotriva incendiilor. Alina Stănuță a urmărit declarațiile și ne oferă în direct mai multe informații. Alina, buna ziua!

Reporter: Bună ziua! Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu spunea că, în condițiile în care mâine se decide că de la 8 februarie se deschid școlile cu prezență fizică, atât pentru elevii cu vulnerabilităţi medicale, cât și pentru cadrele didactice cu afecțiuni, vor trebui asigurate posibilități de predare online. Acesta a mai menționat că orele online vor fi grupate într-o singură zi.

Sorin Cîmpeanu: Elevii care au vulnerabilităţi medicale, aceștia vor trebui să aibă asigurat procesul de predare – învățare online, elevii care prezintă simptome, recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerul Educației este aceea de a rămâne acasă și a nu intra în colectivitate, deci învățare online. Elevi care au aparținători în familie cu vulnerabilităţi medicale certificate ca atare și pentru aceştia vom fi datori să asigurăm învățare – predare online. Profesori care au vulnerabilităţi cronice certificate de către un medic de medicină de familie, aceştia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online.

Reporter: Totodată, ministrul educației a spus că până în acest moment sunt 113.000 de angajați din sistem programați, iar 20.000 deja vaccinați cu serul anti-COVID. Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a explicat că autoritățile din învățământ se concentrează, pe lângă protecția împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19, și pentru prevenția incendiilor în clădirile în care are loc actul de educație.

Din peste 26.000 de clădiri, 15% necesită autorizații de securitate la incendiu, dar nu au și nici nu sunt în curs de obținere a acestora, iar 20% au procedurile în curs. Ministrul a mai menționat că responsabilitatea pentru obținerea acestor autorizații revine exclusiv autorităților locale.
Realizator: Mulțumesc, Alina Stănuță!/geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie