Incident cu mai mulţi turişti români ajunşi în Mexic

Realizator: Reacţie dură după incidentul şocant din Mexic, unde mai mulţi turişi români ajunşi pe aeroportul din Cancun au fost trimişi înapoi în ţară, aparent fără motiv. Patronul celei mai mari agenţii de turism din ţară spune că nu este prima dată când se întâmplă asta şi că ministerul de externe şi ambasada Statelor Unite Mexicane în România trebuie să rezolve situaţia. Pe aeroportul din Mexic autorităţile au despărţit chiar familii de români. Unii au rămas acolo fără bani şi fără telefon, ceilalţi au fost retrimişi în ţară. În această situaţie au fost chiar şi oameni cu copii mici, iar cei care au cerut explicaţii au fost ameninţaţi cu închisoarea.
Alin Burcea, proprietar agenţie de turism: Atât îi duce mintea, atât fac. Este un comportament care nu e demn de o ţară civilizată, dar probabil că Mexicul nu este încă o ţară civilizată. Nici nu s-a primit nici o informare şi nici nu s-a schimbat regula. Repet, Mexicul a mai făcut asemenea abuzuri, să zic, în ultimii zece ani de două, trei ori, s-au mai întâmplat fără nici o explicaţie, nu dau nici o explicaţie la nimeni, nu spun, după care au mai venit, parcă, o dată cu o explicaţie destul de infantilă, că urmăreau un român care venea din America şi care făcuse nu ştiu ce. Dar aceste lucruri trebuie sesizate şi trebuie rezolvate prin intermediul MAE, care trebuie să ceară socoteală. Mexicul, totuşi, teoretic, este o ţară civilizată. Ei trebuie să spună: aşa ceva nu se poate întâmpla în secolul XXI. Nu este nici o regulă nouă împotriva coronavirusului. Ele toate se regăsesc pe site. Se ştiu regulile pentru Mexic. Sunt nişte reguli, ele nu pot să apară, regulile, peste noapte. Deci unii au intrat şi unii n-au intrat. Deci au intrat alţii… Unii intră, unii nu intră. Avioane din alte ţări intră, şi din aceeaşi ţară, din acest avion unii români au intrat, unii nu. Este un abuz. Orice fel de explicaţie de genul schimbatul regulilor peste noapte nu stă în picioare.
Realizator: MAE nu a reacţionat în nici un fel în acest scandal. În schimb, ambasada Mexicului a intervenit printr-un scurt comunicat în care spune că a luat act, citez ”de situaţia pe care se presupune că o înfruntă câţiva călători români”./ilapadat

(

ANTNEA 3 (1 februarie)