2020. február 2

Romániában a tavaly decembertől mostanig több mint 600 ezer embert oltottak be a koronavirus elleni vakcinával

Romániában a tavaly decembertől mostanig több mint 600 ezer embert oltottak be a koronavirus elleni vakcinával és ezek közül 123 ezren a második védőoltást is megkapták. A január közepén indult második oltási szakaszban több mint 350 ezer ember kapta meg az oltást, ezeknek csaknem 80%-a krónikus betegségekben szenvedő idősek, valamint az öregotthonok lakói voltak, tájékoztatott Valeriu Ghorghiţă, a koronavirus elleni oltási kampány koordinátora, megjegyezve, hogy Romániába mostanig 248 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett és további 163 ezer adag várható február 8-15 között. A román egészségügyi hatóságok 36 ezer adag Moderna vakcinát is átvettek, melyeket február 3-tól eljuttatnak az oltási központokhoz.Országos szinten 578 oltási központ működik, fűzte hozzá Valeriu Gheorghiţă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Újabb szakszervezeti tiltakozásokra került sor országszerte és Bukarestben

Újabb szakszervezeti tiltakozásokra került sor országszerte és Bukarestben a közszférában dolgozó alkalmazottak fizetésének, illetve a nyugdijak befagyasztása miatt. Az Alfa Kartel szakszervezeti szövetség a pénzügyminisztérium épülete előtt szervezett tiltakozást, amelyhez a rendőrök szakszervezetének tagjai is csatlakoztak. A tiltakozók elsősorban a decens, reális minimálbér és méltányos nyugdijak biztositását, valamint a kollektiv tárgyalások feloldását és a bértövény előirásainak alkalmazását követelték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Több tucatnyi románt tartóztattak fel a mexikói Cacun repülőtéren

Vakációjukat Mexikóban tervezett románokat tartóztattak fel már három napja a Cacun repülőtéren. Mi több, a mexikói hatóságok egyeseket minden ok nélkül kitiltották az ország területéről. A román külügyminisztérium szerint a mexikói hatóságok biztonsági okokra hivatkozva tiltották meg a románok belépését Mexikóba. A külügyi tárca úgy véli, hogy ezeknek az okonak „jóval megalapozottabbaknak” kellene lenniük. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Az egyik szülő továbbra is igényelheti fizetésének 75 százalékát, ha gyermeke otthonról tanul

Az egyik szülő továbbra is megkapja fizetésének 75 százalékát, ha a helyi hatóságok a járványhelyzet miatt úgy döntenek, hogy egy adott településen online tanrendben folytatódik az oktatás, közölte kedden Raluca Turcan munkaügyi miniszter. A kormány októberi döntése értelmében azok a szülők, akiknek online oktatásban lévő kiskorú gyerekük felülvigyázása miatt otthon kell maradniuk, fizetésük 75 százalékának megfelelő állami támogatásra jogosultak. Hasonló intézkedést hoztak 2020 március-májusában is, amikor a szükségállapot alatt bezárták az óvodákat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Gănciulescu Rozália, RADOR