O şedinţă de lucru pe tema redeschiderii şcolilor va avea loc la Palatul Cotroceni

O şedinţă de lucru pe tema redeschiderii şcolilor de luni, 8 februarie, are loc astăzi, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni. La reuniunea convocată de preşedintele Klaus Iohannis participă premierul Florin Cîţu, miniştrii educaţiei şi sănătăţii şi mai mulţi responsabili din domeniul medical.

Autorităţile iau în calcul revenirea elevilor în şcoli o dată cu începerea celui de-al doilea semestru, dar numai după o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice. În cazul în care se va reveni la şcoală, decizia va fi descentralizată la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de incidenţa infectărilor.

Reporter: Conform planului inițial s-ar reveni la sistemul descentralizat, care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate, astfel în localitățile care se încadrează în scenariul verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile s-ar putea redeschide fizic. În zonele cu cod galben pentru numărul de infectări, s-ar deschide grădinițele, clasele I-IV, a VIII-a și a XII-a, iar celelalte ar avea cursuri online.

În scenariul roșu, dacă se depășește numărul de 3 la mie, la început ar rămâne acasă copiii din clasele V-VIII și cei de liceu, dar ar fi deschise grădinițele și clasele primare. Atunci când s-ar ajunge cu rata de infectare peste 6 la mie, localitatea respectivă ar intra în carantină, iar toate școlile ar trece la cursuri online.

În ce privește învățământul universitar, care are autonomie, decizia de reluare sau nu a cursurilor fizice ar fi luată de fiecare universitate, însă și acestea pot urma scenariul stabilit pentru învățământul preuniversitar. Acest plan inițial, convenit pe 14 ianuarie, urmează să fie analizat astăzi, ţinând cont și de noile evoluții în ce privește mutațiile COVID-19.#HUN/aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie