2021. február 3

Sorin Câmpeanu rendkívül fontosnak tartja, hogy a diákok és a tanárok is maszkot viseljenek az iskolákban

Mint ismeretes a jövő héten az oktatásügyi és az egészségügyi minisztériumok közös rendelete alapján újranyitnak az iskolák és az óvodák azokban a helységekben, ahol nem rendeltek el karantént. Az iskolai tanítás részleteiről Sorin Câmpeanu tanügyminiszter nyilatkozott az Antena 3 hírtelevíziónak. Mint elmondta, a diákok kettesével fognak ülni a padokban és nem lesz közöttük plexiglas elválasztófal, ahogyan az az ősszel egyes iskolákban volt. Ugyanakkor a diákoknak és a tanároknak folyamatosan maszkot kell viselniük. A miniszter szerint ez sokkal fontosabb, mint az a néhány centiméter, amellyel a diákok egymástól távolabb ülnek. (RADOR Hírügynökség)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint az iskolák újranyitását nem készítették elő kellőképpen

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke szerint az államfő bejelentése az iskolák újranyitásáról egy mindenki által rég szükségesnek vélt intézkedés. A politikus azonban úgy vélte, hogy ezt a döntést nem készítették elő kellőképpen, mégpedig azért nem, mert a költségvetés hiányában a helyhatóságok nem tudják biztosítani a tanítás feltételeit. „A hatóságoknak egészségügyi felszereléseket kell vásárolniuk, ellenkező esetben kinyitjuk az iskolákat azért, hogy aztán újra bezárjuk” – mondta a PSD elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón. A legnagyobb ellenzéki párt ugyancsak tegnap kérte, hogy február 15. – 19-ike között Florin Cîţu miniszterelnök jelenjen meg a parlament két házának együttes ülésén és vitassák meg a költségvetési törvény előírásait, valamint az állami alkalmazottak bérének befagyasztásáról szóló rendelkezéseket. A PSD vezetői ugyancsak meghívták a parlamentbe a jövő hétre Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. (Radio România Actualităţi)

Élő koncert a Rádió hangversenyterméből

Pénteken, február 5-én újabb élő koncertre kerül sor, azonban egyelőre közönség nélkül. A műsoron Beethoven művek szerepelnek. A Rádió hangversenyzenekarát Cristian Mandeal vezényli és fellép Gabriel Croitoru, ismert hegedűművész, aki George Enescu hegedűjén szólaltatja meg a műveket. Az eseményt élőben közvetítik a Radio România Muzical és a Radio România Cultural közszolgálati rádióadók, valamint meghallgatható a www.radioromaniacultural.ro és a www.ramania-muzical.ro honlapokon, valamint az intézmény Facebook-oldalán. (Radio România Actualităţi)

11-re emelkedett a Matei Balş kórházban múlt pénteken kiütött tűz áldozatainak a száma

Egy 84 éves asszonyról van szó, aki a COVID – 19 súlyos formájában szenvedett és egyéb betegségei is voltak. A szóban forgó pácienst az Elias Kórházba szállították át. Eddig hat más kórházba átszállított beteg vesztette életét, öten pedig a tűzesetben haltak meg.

Adriana Turea, a közszolgálati rádió riportere arról számolt be, hogy a legtöbb más kórházakba átszállított páciens állapota stabil. Az Egyetemi Kórházban és a Marius Nasta Kórházban két lélegeztetőkészülékre kapcsolt beteget ápolnak az intenzív terápia-osztályokon. Súlyos állapotban lévő beteg van a Victor Babeş Kórházban és két másik súlyos beteget ápolnak a Katonai Kórházban. Viszont hazatérhetett a Szent János Kórházból egy és a ROL 2 Kórházból két beteg. Egy beteg rövidesen távozik a Floreasca Sürgősségi Kórházból. (RADOR Hírügynökség)

Súlyos károkat okozott a világjárvány a romániai vendéglátóiparnak

A korlátozó intézkedések miatt a hazai vendéglátósokat mintegy 7 milliárd euró kár érte. Az ágazatban dolgozó mintegy 400.000 alkalmazott negyede más tevékenységet választott, vagy elhagyta az országot. A Romániában működő hozzávetőleg 40.000 idegenforgalmi egység közül 15.000 már ki sem fog nyitni.

Ebben a helyzetben a vendéglátósok sürgős és konkrét támogatást várnak a kormánytól. Daniel Mischie a Romániai Szálloda- és Vendéglőtulajdonosok Országos Szervezetének elnöke a közszolgálati rádió tudósítójának elmondta, hogy 500 milliós támogatást – ami voltaképpen a veszteségek 20%-nak a megtérítése – várnak a kormánytól és azt kérik, hogy ezt az összeget foglalják bele az ez évi költségvetésbe, miután tavaly semmit sem kaptak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR