La început de an, Boardul Copiilor din România s-a reînnoit cu jumătate din membri

15 adolescenți din toată țara, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, se alătură grupului format la inițiativa UNICEF

BUCUREȘTI, 3 februarie 2021. Boardul Copiilor din România – un grup informal de copii și adolescenți de diferite vârste, din diferite regiuni și grupuri etnice, din mediul urban și rural, provenind din medii familiale și din sistemul de protecție a copilului – a încheiat procesul de recrutare pentru reînnoirea a jumătate din membrii săi. Cei 15 adolescenți, băieți și fete, se alătură astfel actualilor membri activi ai Boardului, aleși la începutul anului precedent, înlocuindu-i pe membrii care au trecut de vârsta majoratului.

Procesul de recrutare și selecție a fost realizat de membrii activi ai Boardului Copiilor, care au analizat peste 200 de aplicații pe parcursul a mai multor săptămâni. Din cei 15 noi membri, șapte au sub 15 ani, iar opt au între 15 și 17 ani. Au fost aleși opt fete și șapte băieți, din diferite zone ale țării: Neamț, Vaslui, Alba, Mureș, București, Suceava, Călărași, Dâmbovița și Giurgiu. Printre noii membri se numără copii aflați în centre rezidențiale sau care au fost adoptați, copii cu dizabilități sau copii cu cerințe educaționale speciale.

Boardul Copiilor a fost constituit în 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, când Guvernul României și UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care îi privesc.

În cadrul unor ateliere de lucru, online și offline, copiii din Boardul Copiilor din România au redactat în primele luni ale lui 2019 versiunea preliminară a „Declarației de la București a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene și statelor sale membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate și o realitate. Documentul, finalizat și adoptat în cadrul Conferinței internaționale cu tema Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE de la București, a fost diseminat în întreaga Uniune Europeană pentru de a atrage sprijin și feedback din partea copiilor și a organizațiilor societății civile din statele membre ale UE.

În decembrie 2019, Boardul Copiilor a inițiat, organizat și derulat selecția de noi membri, selectați de către copii, pentru a-și continua obiectivele propuse. Pe parcursul anului 2020, Boardul Copiilor a participat la consultări și întâlniri cu Avocatul Poporului și Avocatul Copilului, cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernul României, propunând, alături de UNICEF și Consiliul Național al Elevilor, un set de zece soluții pentru îmbunătățirea condiției copiilor în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, membrii Boardului au contribuit la realizarea evaluării rapide a situației copiilor și familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul epidemiei de COVID-19 din România, promovând și susținând, la nivel național, dreptul copiilor de a fi ascultați și de a le fi luate în considerare opiniile, așa cum este prevăzut în articolul 12 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. În săptămânile următoare, Boardul Copiilor va stabili un calendar de evenimente și acțiuni pentru acest an.

„Le urăm bun venit noilor membri ai Boardului la începutul unui an care, din cauza pandemiei de COVID-19, este deocamdată la fel de dificil pentru copii ca precedentul, din punctul de vedere al educației și dezvoltării. Ne bucurăm de energia, ideile și entuziasmul cu care pornesc în această nouă experiență și reconfirmăm susținerea pe care UNICEF o va acorda inițiativelor noului grup de copii ce constituie Boardul, pentru ca participarea copiilor să fie garantată prin mecanisme formale care să promoveze acest drept”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Pe parcursul celor doi ani de la constituire, Boardul Copiilor a folosit instrumente precum platforma online U-Report pentru a afla care sunt preocupările, ideile și sugestiile a peste 10.000 de copii și tineri privind numeroase subiecte de interes și pentru a le face cunoscute mai departe. În perioada stării de urgență, membrii Boardului au realizat materiale de comunicare în sprijinul copiilor nevoiți să rămână acasă și să învețe de la distanță. Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, un eveniment sărbătorit în întreaga lume pe 20 noiembrie, Boardul Copiilor a preluat puterea în media din România, participând în emisiuni de televiziune și de radio, publicând articole în presă și intrând în dialog cu factori de decizie de la nivelul autorităților centrale și locale. În noiembrie 2020, Rareș, Sophia și Sebastian, trei membri ai Boardului, au participat la o dezbatere televizată cu liderii partidelor politice din România, cărora le-au adresat în direct întrebări despre problemele care îi preocupă.

Despre Boardul Copiilor

Înființat în 2019, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din toată țara, provenind din medii familiale și din sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diferite și cu o experiență variată în domeniul reprezentării. Pentru cea mai mare parte dintre ei, este prima dată când vocea lor ajunge la factorii de decizie. Pentru mai multe informații despre Boardul Copiilor, vizitați http://unicef.org/romania/ro/boardul-copiilor-2020.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.