NÉPSZAVA: S-a lăudat cu o diplomă falsă şi a fost exclus din UDMR

Deputatul în cauză şi-a încălcat toate angajamentele, cu toate acestea nu renunţă la mandatul său în timp ce noul Cabinet român se formează cu o importantă participare maghiară.
Deputatul din judeţul Maramureş, Norbert Apjok, care a câştigat un nou mandat în urma alegerilor parlamentare din decembrie, a fost exclus din UDMR.
Decizia a fost luată luni, în cadrul CPU, motivând că deputatul a înşelat conducerea UDMR şi pe cei care l-au ales în momentul în care a încercat să-şi motiveze absolvirea inexistentă a unui institut de studii superioare prezentând o diplomă falsă.
Anterior preşedintele UDMR Hunor Kelemen îi ceruse lui Norbert Apjok să-şi dea înapoi mandatul de parlamentar, însă acesta a refuzat. În cazul demisiei lui Apjok mandatul de deputat i-ar reveni celui de al doilea de pe lista candidaţilor, însă în cazul în care nu demisionează efectivul grupului de deputaţi din Camera Deputaţilor va scădea de la 21 la 20 de membri.
Anul trecut UDMR a stabilit pentru fiecare candidat condiţia prezentării unei diplome de studii superioare. La rândul său, Norbert Apjok a ataşat la dosar diploma unui curs e-comercial din Anglia, afirmând că documentul „i-a fost prezentat drept un studiu de nivel superior”.
Când a devenit evident că diploma lui Apjok nu poate fi considerată drept valabilă, numele său figura deja pe buletinele de vot. Înainte cu patru zile de la alegerile parlamentare din decembrie politicianul din Baia Mare a remis conducerii UDMR o declaraţie în care s-a angajat că va demisiona din funcţia de deputat în cazul în care va fi ales, dar nu a respectat nici această promisiune.
Între timp UDMR a propus noi demnitari pentru guvernul de la Bucureşti: István Zahoranszki pentru funcţia de secretar general adjunct al guvernului, Antal Szabolcs Barabasi pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi pe medicul urolog Levente Vass pentru funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Iniţial UDMR propusese specialişti maghiari pentru opt posturi de secretar de stat – învăţământ, cultură, mediu, muncă, dezvoltare, transporturi, sport şi fonduri europene.
În guvernul de coaliţie de centru dreapta de la Bucureşti format în urma alegerilor parlamentare din decembrie şi condus de Florin Cîţu, UDMR are un viceprim-ministru în persoana lui Hunor Kelemen şi trei miniştri.(Népszava-MTI)/istanesc/czaharia
https://nepszava.hu/3108241_hamis-oklevellel-ekeskedett-kizartak-az-rmdsz-bol

NÉPSZAVA (Ungaria), 1 februarie 2021
Traducerea: Imola Stănescu