Se redeschid şcolile, liceele şi grădiniţele, acolo unde numărul de infectări cu COVID-19 este scăzut

Începând de săptămâna viitoare se redeschid şcolile, liceele şi grădiniţele, acolo unde numărul de infectări cu COVID-19 este scăzut. Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, după o şedinţă de lucru cu premierul, miniştrii sănătăţii şi educaţiei şi cu responsabili din sistemul sanitar, că în analiza privind redeschiderea şcolilor autorităţile au luat în calcul şi ce fac celelate state membre ale Uniunii Europene. Cu excepţia a trei dintre ele, acestea au reluat deja învăţământul în formă fizică.
Corespondenţă din Palatul Cotroceni – Reporter: Carmen Gavrilă – Pregătiţi copiii pentru şcoală! – le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis părinţilor, dar a atras atenţia că nu am scăpat încă de pandemie, chiar dacă au fost ceva mai puţine cazuri de infectare, deci este nevoie în continuare să purtăm mască, să păstrăm distanţa şi să respectăm măsurile în vigoare. În plus, reluarea învăţământului fizic va ţine cont de situaţia din fiecare localitate, iar pentru fiecare şcoală trebuie măsuri foarte stricte, ca să existe condiţii sigure şi pentru copii şi pentru profesori. Klaus Iohannis a explicat că în localităţile cu puţine cazuri de COVID-19, adică în scenariul verde, toţi copiii merg fizic la grădiniţă, şcoală şi liceu.
Klaus Iohannis: În localităţile în care sunt ceva mai multe cazuri, aşa-numitul scenariu galben, copiii merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a, iar din liceul merg tinerii din clasa a XII-a. În localităţile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, în aşa-numitul scenariu roşu, merg fizic doar copiii la grădiniţă şi clasele I-IV la scoală, iar în localităţile unde incidenţa este mai mare, localităţi care intră în carantină, în mod natural, toată lumea stă acasă.
Reporter: Klaus Iohannis a mai spus că mai sunt multe detalii de clarificat, de exemplu, cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, sau la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o şcoală se închide şcoala respectivă. Aceste situaţii şi detalii vor fi reglementate printr-un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, care va fi dat publicităţii./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI