2021. február 4

A román-amerikai védelmi együttműködésről tárgyaltak az aranyosgyéresi 71-es légibázison

A román-amerikai védelmi együttműködés fontosságát hangsúlyozta David Muniz, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Viorel Pană vezérőrnagy, a román légierő vezérkari főnöke, akik csürtötökön megtekintették az aranyosgyéresi 71-es légibázist, Jason Bailey amerikai dandártábornokkal együtt. Viorel Pană vezérőrnagy igy nyilatkozott: „A jelenlegi helyzetben, és itt nem utalok egy ismeretlen ellenség, az új koronavirus ellen folytatott küzdelemre, hanem inkább a fekete-tengeri térség különböző regionális szereplőinek provokatív akcióira, a NATO-tagországok légitere integritásának és szuveranitásának szavatolása fontos küldetés békeidőben és a csapatmozgással a szövetégesek közötti kohéziót akarjuk erősiteni”. Mint David Muniz amerikai diplomata hangsúlyozta, a látogatásra olyan kontextusban került sor, hogy a Kolozs megyei légibázison komoly beruházásokat terveznek. „Az Egyesült Államok légierejének jelenléte az aranyosgyéresi 71-es légibázison konkrét példa partnerségünk megszilárditására a biztonság és a beruházások terén. A gyönyörű Erdély szivében található Aranyosgyéres az amerikai befektetések egyik központi pontja az Európai Védelmi Kezdeményezésben”, mondotta David Muniz. Az Egyesült Államok légierőjének 90 katonáját és az MQ-9 Reaper repülőgépeit a következő hónapokra kihelyezték az aranyosgyéresi 71-es légibázisra,  tájékoztatott a román közszolgálati rádió tusósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Romániában először született elmarasztaló bírósági ítélet holokauszttagadásért

Romániában történelmi fontosságú itéletet hoztak, ugyanis egy év és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön, első fokon, holokauszttagadásért, a bukaresti harmadik kerületi bíróság Vasile Zărnescu tartalékos hírszerzőtisztet. Zărnescut 2020-ban állították bíróság elé, de már a 2016-ban megjelent „Holokauszt – ördögi rémmese” című könyvében is a „világtörténelem legnagyobb hazugságának” nevezte a holokausztot. A bíróság egy 2013-ban, illetve egy 2014-ben interneten közölt cikkéért, valamint a bukaresti Tempus kiadónál 2017-ben megjelent „Sabin Oran Suporter” című könyvéért Zărnescut hat-, kilenc-, illetve hat hónapos börtönbüntetésre itélte, majd halmazati büntetésként állapította meg a – kétéves próbaidőre felfüggesztett – 13 hónapos szabadságvesztést. A 2002. évi 31. sürgösségi rendelet előirja, hogy a holokauszt tagadását, támadását, jóváhagyását, igazolását vagy nyilvánvaló minimalizálását bármilyen eszközzel, hat hónaptól hárim évig terjedő börtönbűntetéssel sújtják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Romániában több mint 6.400 embert oltottak be koronavirus ellen a Moderna-vakcinával

Csütörtök délutánig, Romániában  több mint 6.400 embert oltottak be koronavirus ellen a Moderna-vakcinával és csak egyetlen esetben jelenettek mellékhatást. Romániában a Moderna védőoltáson kivül a Pfizer által kifejlesztett, koronavírus elleni szert is használják, ezzel már 623 ezer ember oltatta be magát és ezek közül 165.500-an már megkapták a második adagot is. Pénteken újabb Moderna-vakcina szállitmány érkezik és a hónap közepétől az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett védőoltást is alkalmazzák. A román hatóságok közölték, hogy a hét folyamán dönteken arról hogy szükséges-e életkorhatárt szabni az AstraZeneca-vakcina használatára, amint ezt más európai ország is tette, mivel a gyártó nem szolgált elegendő adatokkal, hogy milyen hatása van az 55 év feletti személyekre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Romániában tavaly 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Romániában tavaly 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten, közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet. A nyers adatok szerinti növekedés főleg a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyek eladása 5,6 százalékkal bővült, de az élelmiszerekből is 5 százalékkal többet adtak el. Ugyanakkor az üzemanyagok értékesítése 8 százalékkal csökkent. Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, mig novemberhez viszonyitva 5,8 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a kiigazított érték szerint pedig 0,2 százalékkal volt nagyobb.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Gănciulescu Rozália