Decizii luate în şedinţa de guvern

Realizator: Redeschiderea școlilor, începând cu 8 februarie, s-a aflat ieri în atenția executivului care a aprobat cele trei scenarii în funcție de care elevii vor merge sau nu în mod fizic la cursuri. Scenariul verde, galben sau roșu va fi aplicat la nivelul fiecărei localități în funcție de incidența cazurilor de coronavirus.
Reporter: Petruța Obreja – De luni, 8 februarie, peste 2,4 milioane de elevi, din cei aproape trei milioane vor merge efectiv la școală – a precizat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care a explicat și scenarii aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă de executiv la recomandarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Sorin Cîmpeanu: În primul rând, antepreşcolari, creşe, preșcolari, grădinițe, elevi, învățământ primar, inclusiv clasa zero, învățământ gimnazial, învățământ liceal, deci practic tot, la rata de infectare mai mică sau egală cu 1. Următorul scenariu, rata de infectare mai mică sau egală cu 3 la mie: vor merge cu prezenţă fizică antepreşcolari în creşă, preşcolari în grădiniţă, elevii din învăţamântul primar, inclusiv clasa pregătitoare în şcoală. Vor merge, de asemenea, şi elevii din clasele terminale: a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a. Al treilea scenariu: rata de infectare peste 3 la mie, dar mai mică de 6 la mie, vor merge doar antepreşcolari în creşă, preşcolari în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare.
Reporter: Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a anunțat adoptarea unui proiect de lege care va abroga Legea numărul 173/2020, care interzicea înstrăinarea acțiunilor și activelor companiilor cu capital majoritar de stat, afirmând că această lege a nemulțumit mediul economic, mai ales cel investițional.
Florin Cîţu: Acest proiect de lege merge la parlament. Este un lucru foarte important. Un mesaj clar pentru investitori, atât din România, cât și din exterior, că acest guvern este un guvern care susține investițiile, un guvern care știe că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta și este un semnal corect.#HUN/rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie)