UE a adresat Rusiei un apel prin care cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că UE a cerut Rusiei să-l elibereze „imediat” pe Aleksei Navalnîi. Declarația lui Borrell a fost publicată pe site-ul Serviciului European de Acțiune Externă, SEAE.
„UE reiterează apelul de eliberare imediată și necondiționată a lui Navalnîi, precum și a tuturor cetățenilor și jurnaliștilor reținuți pentru exercitarea drepturilor lor la întrunirile pașnice și libertăţii de exprimare”, se menționează în comunicat.
Pe 2 februarie, Curtea Simonovsk din Moscova a înlocuit pedeapsa cu suspendare a lui Navalnîi cu una cu executare. După pronunţarea sentinţei, Germania, Marea Britanie și Statele Unite au cerut eliberarea lui Navalnîi. Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut și el eliberarea lui Navalnîi.
Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a răspuns la aceste declarații, menționând faptul că Moscova îndeamnă ca aceste ţări să nu se amestece în treburile interne ale unui stat suveran. Lavrov a mai declarat că în Occident se extinde isteria în legătură cu situația lui Navalnîi. El a menționat, de asemenea, că mediatizarea acţiunilor de protest din Rusia și a celor din Vest suferă de evidente standarde duble./vdraguta/cvanatoru

(www.interfax.ru – 4 februarie)