Un proiect de lege care prevede introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei a fost prezentat în Congresul SUA

Un grup de senatori americani din Partidul Republican şi Partidul Democrat au înaintat Congresului SUA un proiect de lege privind aplicarea de noi sancțiuni antirusești în legătură cu situația lui Aleksei Navalnîi. Informațiile respective sunt publicate pe site-ul senatorului de Florida Mark Rubio.
„Senatorii au introdus din nou un proiect de lege care prevede introducerea de sancțiuni care vizează oficiali ruși implicați în încălcărea normelor de drept internațional, inclusiv de otrăvirea și trimiterea în detenție a lui … Aleksei Navalnîi”, se menționează în comunicatul remis. Este vorba despre proiectul de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva autorităților ruse, pe care senatorii americani l-au propus în luna septembrie 2020. Printre posibilele sancțiuni menţionate în proiect sunt înghețarea activelor și refuzul de a elibera vize. Documentul subliniază, de asemenea, că Administrația SUA ar trebui să stabilească dacă autoritățile ruse au încălcat acordurile internaționale care interzic utilizarea armelor chimice și biologice.
Comentând posibilitatea introducerii de către Occident a unor noi sancțiuni antirusești în legătură cu cazul lui Aleksei Navalnîi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că aceste țări nu au nevoie de un motiv anume pentru a face astfel de demersuri.
Pe la jumătatea lunii ianuarie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, declara că Statele Unite vor lua în considerare în viitorul apropiat aplicarea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei în temeiul actului Combarea Adversarilor Americii prin Sancţiuni (CAATSA). După cum a remarcat șeful Departamentului de Stat, impunerea de sancțiuni împotriva proiectului de construcţie a gazoductului Nord Stream 2 demonstrează că Statele Unite „nu se tem să-i aducă în fața justiției pe cei care continuă să ajute și să accepte acest instrument rusesc de constrângere”./vdraguta/pvelisar

(www.russian.rt.com – 4 februarie)